Sinterklaasfeest

Wat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?

Hoe is het sinterklaasfeest ontstaan?

In het begin werd alleen in het Oosten van Europa Sinterklaas gevierd. In de dertiende eeuw werd het Sinterklaas feest ook al gevierd in Utrecht. De schoenen van vier arme kinderen werden toen gevuld met geld en in andere steden werd ook iets gedaan voor de armen met Sinterklaas.

Na de Nederlandse opstand probeerden sommige mensen dit feest af te schaffen. Het feest was alleen zo populair dat dit niet gelukt is.

Schoen zetten

Vanaf de vijftiende eeuw word in Nederland al de schoen gezet met sinterklaas. Het gebeurde in het begin vooral voor de armen. Er werden schoenen gezet in de kerk en de opbrengst was voor de arme mensen. Later werd het een familiefeest en zijn kinderen de schoen ook thuis bij de schoorsteen gaan zetten.

Pakjesavond

Een pakjes of een surprise avond was voor de oorlog nog niet iets wat veel voorkwam. Na de oorlog kregen meer mensen de kans om hier wel aan mee te doen. Sinterklaas veranderde langzamerhand in een soort van vriend die samen met zijn pieten speelgoed uitdeelde. Ook ontdekten een heleboel mensen het lootjes trekken.

Zwarte piet

Sinterklaas had altijd een hulpje bij zich: de zwarte piet. De piet droeg een zak met cadeautjes en kroop door de schoorsteen om de pakjes in de schoen te stoppen. Een van de verhalen van hoe zwarte piet is ontstaan is dat sint Nicolaas op een slavenmarkt in Myra een jongentje met de naam Piter tegen kwam. Hij kocht de jongen vrij en omdat de jongen de Sint dankbaar was bleef hij bij de sint.

Kleding

De kleding van Sinterklaas lijkt op de kleding van een bisschop. De bekendste kledingstukken van de Sint zijn de mantel, de mijter en de staf. De mantel draagt hij over alles wat hij nog meer aanheeft. De mantel is vaak met goud versierd en de binnenkant is vaak wit..

Sinterklaas komt uit turkije

Iedereen denkt dat de Sint oorspronkelijk uit Spanje komt. Vroeger kwam hij altijd uit Klein- Azië. De Sint is geboren in waar nu Turkije ligt. Dit hoorde vroeger bij het Byzantijnse rijk. Hij overleed op 6 december in het jaar 342. Het misverstand dat Sinterklaas uit Spanje zou komen komt omdat een zoon van de toenmalige keizer de Nederlanden, Spanje en de Beide Siciliën zou erfen van zijn vader.
© 2007 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?

Klassieke kerstliedjesDe klassieke kerstliedjes, iedereen kent ze. U leest hier de teksten van de volgende liedjes: De Herdertjes Lagen Bij Na…
Kerstboom kiezenVoor de kerst gaat u er op uit om een kertboom te kopen die blikvanger gaat worden in uw interieur. Er zijn in Nederland…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.