Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?

Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht? Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er lootjes getrokken en men geeft elkaar cadeautjes. Ook schrijft men vaak gedichten aan elkaar. Hoe schrijf je zo'n sinterklaasgedicht? In dit artikel een handleiding en een aantal tips.

Het gedicht

Ten eerste: wees creatief. Bedenk voordat je gaat beginnen met schrijven wat je in het gedicht gaat benoemen. Doe jezelf voor Sinterklaas of een Zwarte Piet die het gedicht schrijft.

De aanhef

Als aanhef kun je het volgende doen:

Beste ..... ,
Lieve ..... ,

Welke aanhef je kiest, hangt af van de band die jij hebt met degene aan wie je het gedicht schrijft.

Persoonlijk

Het is belangrijk dat je de persoon aan wie je het gedicht (goed) kent. Het is leuk om bepaalde dingen over zijn of haar leven in het gedicht te zetten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • School/opleiding
  • Werk
  • Vrienden
  • Hobby's
  • Relatie (verkering/verloofd/getrouwd)
  • Sport

Het kan nooit kwaad om een blunder of een negatieve kant van iemand te benoemen, naast alle positieve dingen. Doe dit wel met mate, het moet natuurlijk niet vervelend worden. De persoon over wie je schrijft in het gedicht, kun je of met 'u' aanspreken, of met 'je'. Ook dit hangt af van wat voor band je met hem of haar hebt.

Cadeaus

Vaak weet je van degene aan wie je het gedicht schrijft wel wat voor cadeautjes hij of zij wenst. Als jullie lootjes hebben getrokken, heb je van diegene een verlanglijstje. Het is leuk om in het gedicht naar voren te brengen wat je voor hem of haar hebt gekocht. Doe dit wel op zo'n manier dat degene die het gedicht gaat voorlezen al tijdens het gedicht al doorheeft wat hij of zij precies krijgt.

Rijmen

Rijmen in een gedicht is heel belangrijk. Op die manier wordt het geen lang en saai verhaaltje. Probeer zoveel mogelijk zelf te rijmen, wat het gedicht origineel maakt. Kom je er niet helemaal uit of wil je gewoon wat hulp met het rijmen, kan je gebruik maken van internet. Daar staan verschillende rijmwoordenboeken op, wat erg handig is bij het vinden van een woord wat rijmt op een ander bepaald woord.

Humor

Humor gebruiken maakt een gedicht extra leuk en belangrijk. Bedenk leuke grappen, zodat degene die het gedicht voorleest de lachers op zijn hand zullen krijgen. Ook zullen de luisteraars niet verveeld raken. Flauwe grappen mogen, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Afsluiting

Zorg voor een leuke afsluiting, bijvoorbeeld:

Voor nu is Sinterklaas even uitgeschreven,
Ik hoop dat je met deze cadeaus veel plezier zult beleven!

Groeten van Sinterklaas en zijn duizenden Pieten.

Lay-out van het gedicht

Zorg dat het gedicht er verzorgd uit ziet, kom dus niet met een verkreukeld papiertje met daarop slordig een geschreven gedicht. Schrijf netjes, of typ het gedicht in Word en print het daarna uit. In Word kun je ook nog kiezen voor een leuk lettertype bijvoorbeeld, om het gedicht nog specialer te maken.

Succes met het schrijven van jouw sinterklaasgedicht, en wees creatief!
© 2013 - 2024 Erwink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Sinterklaasgedicht makenSinterklaasgedicht makenIeder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt…
Ideale Sinterklaasgedichten voor iedereenIdeale Sinterklaasgedichten voor iedereenVanaf half november kriebelt in Nederland het dichtersbloed. De Sint moet per slot van rekening worden geholpen met prac…
Schrijf het beste gedicht voor SinterklaasSchrijf het beste gedicht voor SinterklaasGedichten schrijven voor Sinterklaas... de één doet het graag, de ander ziet er enorm tegenop. Lees de tips uit dit arti…

Eenvoudige Sinterklaas surprises van (zout) brooddeegEenvoudige Sinterklaas surprises van (zout) brooddeegMet (zout) brooddeeg maak je in een handomdraai leuke Sinterklaas surprises. Zoutdeeg bestaat uit natuurlijke ingrediënt…
North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!North Pole, Alaska: hier woont de kerstman!De kerstman woont in Rovaniemi, Finland. Of toch niet? Neen, voor de Amerikanen woont hij in North Pole, Fairbanks, Alas…
Erwink (7 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.