Goedkope cadeaus
Of het nu gaat om een sinterklaascadeau of een verjaardagscadeau, het valt soms niet mee om binnen je budget te blijven. Spullen worden steeds duurder maar het geld is er niet altijd. En je wilt toch iets leuks geven. Hoe kom je dan aan een mooi cadeau? Er zijn verschillende manieren om met een beperkt budget en weinig geld een leuk cadeau aan te schaffen.
Ouderwets geld besparen
Maak gebruik van oude handelsmethoden. Probeer eens te ruilen of iets tweedehands aan te schaffen.
Ruilen
Vaak heb je nog wel een stuk speelgoed ergens achter in de kast liggen wat toch niet meer wordt gebruikt en nooit naar wordt omgekeken. Ruil dit eens om met het speelgoed van een ander. Wie weet wat de ander nog in de kast heeft liggen wat jouw kinderen of een vriendin of vriend kan gebruiken. En wie weet waar jij de ander nog blij mee kunt maken. Misschien is het zelfs een idee om een ruilmarkt te organiseren op school voor de ouders. Ook een idee is om bij je thuis een speelgoed ruilfeest te organiseren met een aantal vrienden en/of vriendinnen.
Tweedehands
Loop eens over de rommelmarkt, kijk op internet via Marktplaats of Bol.com naar tweedehands producten en boeken of loop binnen bij een kringloopwinkel. Vaak worden hier leuk speelgoed en leuke accessoires en wat al niet meer aangeboden voor een veel lagere prijs. Dit hoeft geen slecht spul te zijn want soms is het zo goed als nieuw maar wil de eigenaar er vanaf omdat het nooit gebruikt wordt en hij ook niet van plan is het nog te gebruiken.
Enkele dingen om op te letten:
- Maak de voorwerpen goed schoon. Zeker bij knuffels kun je deze het beste wassen in de wasmachine. Was ze niet te heet maar rond de 30 of 40 graden om te voorkomen dat de knuffelbeesten kapot gaan.
- Ook plastic speelgoed kan in de wasmachine maar kleinere voorwerpen moeten wel in een wasnetje, dichtgeknoopt washandje of dichtgeknoopte kussensloop worden gestopt om te voorkomen dat ze verdwijnen of de wasmachine beschadigen.
- Controleer altijd goed of alles nog compleet is (laat puzzels bijvoorbeeld in het geheel aan je tonen) en of er niets afgebroken of beschadigd is.
Zelf maken
Speelgoed, maar ook allerlei andere cadeaus, zijn soms makkelijk zelf te maken. Hout, plastic, verf. Er zijn veel mogelijkheden. Als je handig bent kun je van hout een auto in elkaar zetten of van stof en vulling een pop maken.
Nieuwerwets geld besparen
Tegenwoordig bestaan er veel gemakkelijkere manieren om aan cadeaus en speelgoed te kopen. We hoeven niet meer naar een fysieke winkel maar gaan in plaats daarvan naar de digitale winkel: we surfen op internet. Niet alleen is het handig en snel en gemakkelijk, maar vaak is het ook goedkoper.
Vergelijkingssites
Kijk op de verschillende vergelijkingswebsites naar winkels waar je een product het goedkoopst aan kunt schaffen. Houd daarbij een oog op de reviews van andere gebruikers over de winkel: hoe is de levering? Snel of traag? Verloopt het zonder problemen en gedoe?
Kortingscodes
Kijk voordat je iets koopt altijd even online of er kortingscodes en coupons bestaan voor het product en/of de winkel. Typ enkel in een zoekmachine in "kortingscode" en de naam van de winkel en vaak vind je dan nog wel iets.
Winacties
Kijk op internet ook naar winacties. Zeker rond de sinterklaasperiode worden er veel prijsvragen opgesteld waarmee je allerlei speelgoed kunt winnen. Meedoen is vaak gratis, let er wel op dat je wel eens gebeld zou kunnen worden of vastzit aan een reclamebrief.
Lange termijn sparen
Ten slotte, en dit is ook een tip voor de komende jaren, is het aan te raden om cadeaus op langere termijn te kopen. Begin in januari al met inventariseren voor cadeaus. Kies daarbij vooral de kleinere, minder belangrijke cadeautjes. Je wilt niet dat het cadeau waar in januari om gevraagd werd in december al niet meer herinnerd wordt of inmiddels ongewild is. Denk er ook aan dat in die tijd iemand weer een jaar ouder is en dus bepaalde cadeaus meer of minder geschikt kunnen zijn. Kan je kind over een jaar al lezen? Een boek is dan ook toepasselijker en iets waar je in januari nog niet aan gedacht zou hebben.
Vroeg erbij
Bovendien helpt het om buiten de feestperiodes cadeaus aan te schaffen. Het blijkt namelijk dat speelgoedaanbiedingen rond Sinterklaas vaak nep zijn. Speelgoed wordt aangeboden als met prijsverlaging maar in werkelijkheid waren ze vaak duurder dan deze in de zomer waren.
Opsparen
Ook kan het helpen om elke week of maand een bedrag opzij te zetten voor de uiteindelijk cadeaus. Zelfs met een bedrag van vijf euro per maand heb je aan het eind van het jaar al ruim vijftig euro gespaard en koop je makkelijker een mooi cadeau.
Kleine pakjes
Vergeet bovendien niet dat het ook kleine cadeaus mogen zijn. Een stickervelletje, iets lekkers. Niet alle cadeaus hoeven supergroot (en duur) te zijn. Vaak zijn kinderen veel blijer wanneer ze een hele stapel cadeaus krijgen dan één heel groot.