Aan tafel met kerst

Aan tafel met kerst Je wilt dit jaar met kerst eens goed uitpakken. Je huis is op en top versierd en je hebt een heerlijk kerstmenu bedacht. Maar nu wil je ook dat je gasten straks aan een spectaculair gedekte tafel zitten. Om je hierbij te helpen lees je in dit artikel een aantal tips om van je tafel een echte 'kersttafel' te maken. Daarnaast kan je ook nog iets lezen over de etiquette aan tafel. Hoe zit het ook al weer met al dat bestek en hoeveel glazen zet je eigenlijk neer? Heel leuk om naast een prachtige versiering voor deze ene avond ook de regels van het tafeldekken te hanteren. Succes!

Het versieren en dekken van de tafel

Stoelen

Je begint bij de stoelen. Het is zeker niet verplicht om de stoelen te versieren maar het geeft wel net even dat beetje extra's. Zorg om te beginnen dat alle stoelen op de juiste plaats staan. Iedereen moet goed aan tafel kunnen zitten en niemand moet in de knoei komen met zijn buurman of buurvrouw. Vervolgens versier je de stoelen met een lint of een strook stof. Kies het lint of de stof in de kleur van de rest van de versiering. Trek het lint of de stof om de leuning heen en maak aan de achterkant een strik. De strik kan je dan nog versieren met dennenappeltjes, kerstballen of andere kerstversiering. Belangrijk is dat als je zit, je geen last hebt van de versiering.

Tafellakens en tafellopers

Kies nu wat je op de tafel wil hebben als ondergrond. Ga je voor een tafellaken of ga je liever voor tafellopers. Als je voor een tafellaken gaat moet er voor zorgen dat deze netjes recht op tafel komt te liggen. Dit betekent dat aan alle kanten van de tafel het tafellaken evenveel overhangt. Dit geldt ook als je voor tafellopers kiest. Kies zowel het laken of de lopers in een kleur die past in je interieur. Houd daarbij ook rekening met de kleur van de versiering die je nog op tafel aan gaat brengen. Inspiratie voor de versiering is vaak de kleur die ook in de kerstboom hangt.

Borden, bestek en glazen

Nu ga je beginnen met het dekken van de tafel. Begin met de borden. Een leuke versiering is een onderbord. Hierop komen dan de borden waarvan je gaat eten. Kies een onderbord in een kleur die aansluit bij de rest van de versiering. Als je alle borden op elkaar hebt gezet kies je nog één bord waar je een versiering op wil plaatsen. Zorg voor een dennentakje of een andere kleine kerstversiering en maak deze met een knijpertje vast op de rand van het bord. Voor het geheel is het mooi als je bij iedereen hetzelfde bord versierd. Plaats nu ook het bestek en de glazen. De glazen versier je nog extra door om de poten van de wijnglazen een lintje te strikken. Ga je er helemaal voor dan kan je een lintje met een belletje eraan gebruiken.

Servetten

Allereerst moet je een keus maken tussen papieren of stoffen servetten. Papieren servetten komen vaak in allerlei motieven en kleuren voor. Stoffen servetten zijn vaak in één kleur maar passen meestal wel bij het tafellaken of de tafellopers. Je kan de servet op verschillende manieren decoreren. De meest bekende manier is waarschijnlijk wel het vouwen van de waaier. Dit kan met beide soorten. Je vouwt een waaier en plaats deze op het bovenste bord. Een andere manier is om de servet op te rollen en in een servetring te doen. Deze manier is meer geschikt voor stoffen servetten, In plaats van een servetring kan je ook een lintje gebruiken. Gebruik in dit geval hetzelfde lintje als voor de glazen. dit geeft een mooi geheel. Je kan er dan tenslotte nog voor kiezen om de servet op het bovenste bordje te plaatsen of naast het bestek.

Naam,- en menukaartjes

Naam,- en menukaartjes maak je in principe zelf. Op die manier kan je ze helemaal in de stijl van jouw kersttafel maken. Bedenk als eerst of je gekleurde kaartjes wil of dat je witte kaartjes wil waar een kerstdecoratie op staat. Belangrijk is hier dat het niet teveel opvalt. Heb je gekozen voor een rood tafellaken dan is het niet verstandig om voor witte kaartjes te kiezen. Deze vallen veel te veel uit de toon. Kies vervolgens een mooi lettertype. Kies voor zowel het naamkaartje als voor het menukaartje hetzelfde lettertype. Houd er qua lettertype en kleur van de letter wel rekening mee dat het goed te lezen is. Tenslotte plaats je het naamkaartje boven het bord en het menukaartje erop. Heb je er voor gekozen om de servet o het bord te leggen dan zet je het menukaartje boven of naast het bestek aan de rechterkant van het bord.

Tafeldecoratie

Nadat de tafel gedekt is, is het tijd om de decoraties af te maken. Begin met een blikvanger voor in het midden van de tafel. Dit wordt ook wel 'een centerpiece' genoemd. Als je een rechthoekige tafel hebt kies je voor een centerpiece in de lengte. Neem een guirlande en leg deze in het midden, in de lengte over de gehele tafel. Plaats er leuke kerstversiering in. Heb je een ronde tafel dan kies je voor een ronde schaal of een vaas waarin het centerpiece verwerkt is. Neem een grote ronde schaal en maak hierin met wintergroen een kerststuk. Zorg dat de takje ook goed over de rand hangen. Versier het kerststuk en plaats er kaarsen op verschillende lengtes in.

Wil je geen groot centerpiece kan je kiezen om kaarsen de blikvanger te laten zijn. Kies voor verschillende kandelaars en plaats deze in het midden van de tafel. Breng daarom heen dan nog wat wintergroen en kerstversiering aan. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld vier grote kandelaars en die verspreid over de tafel neer te zetten. In dit geval moet je er wel rekening mee houden dat mensen die tegenover elkaar zitten, elkaar nog wel kunnen zien. Kies je kandelaars in een kleur die goed bij de rest van de tafel past. Doe dit ook met de kleur van de kaarsen zelf. Tenslotte kan je er voor kiezen om wijnglazen als kandelaars te gebruiken. Zet de wijnglazen op zijn kop en vul de onderkant met kerstballen. Op de voet van het wijnglas, in dit geval dus de bovenkant, zet je dan een kaars neer.

Als je klaar bent bekijk je de tafel kritisch. Mis je nog iets of staat er juist te veel op tafel? Verander dingen als het nodig is. Als laatste 'finishing touch' aan je tafel is het leuk om wat glitters of glimmende sterretjes op tafel te strooien. Let er op dat je niet op de borden of in de glazen strooit.

Etiquette

Hoewel het bij het dekken van de kersttafel vooral om creativiteit gaat moet je ook rekening houden met een aantal regels. De zogenaamde etiquette.

Borden

Om te beginnen moeten de borden precies in het midden van een zitplek staan. Daarnaast moeten ze ook precies tegenover elkaar staan en tussen het bord en de tafelrand moet een vingerbreedte zitten. Als je de borden gestapeld neerzet moet dit wel in chronologische volgorde gebeuren. Tenslotte wordt er links boven een klein bordje neergezet voor een broodje. Dit is optioneel.

Bestek

Voor zowel het voorgerecht en het hoofdgerecht heb je een vork, mes en eventueel een lepel. Voor het voorgerecht is dit in klein formaat en voor het hoofdgerecht in groot formaat. Daarnaast heb je ook nog een dessertvork, dessertlepel en een dessertmes. De vorken liggen links van het bord en messen en lepels liggen rechts van het bord. Je dekt van binnen naar buiten. Dat betekent dat het bestek voor het hoofdgerecht het dichtst bij het bord ligt. Het dessert bestek ligt horizontaal boven het bord. Hierbij ligt het dessertmes het dichtst bij het bord met het handvat naar rechts. Daarboven ligt de dessertvork met de tanden naar de rechterkant. Eventueel ligt daarboven het lepeltje met de bolle kant naar links. Heb je er voor gekozen om een klein bordje voor een broodje neer te zetten komt op het bordje een klein mesje te liggen.

Glazen

Het eerste glas, het waterglas, wordt gedekt rechts boven het bord. Het komt boven het mes voor het hoofdgerecht.Het rode wijnglas komt rechts van het waterglas te staan. Dit glas staat iets dichter bij de tafelrand dan het waterglas. Het glas voor witte wijn komt linksboven het waterglas. De glazen staan dan diagonaal. Het witte wijnglas mag ook rechtsboven het rode wijnglas worden gezet. Dan staan de glazen in een driehoek.
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpel een chique (kerst)diner makenJa hoor, het is weer zo ver. Kerst staat bijna voor de deur en er is besloten om het dit jaar bij jou te vieren. Leuk en…
Tips voor een feestelijke kersttafelEn telkens weer die vraag wat gaan we eten met kerst, maar ook hoe maken we de tafel feestelijk. Hieronder tips om de ke…
Pasen: hoe dek ik de tafel voor de paasbrunch?Pasen: hoe dek ik de tafel voor de paasbrunch?Als je een Paasbrunch voorbereid, dan besteed je daar veel tijd en aandacht aan. Je nodigt mensen uit, je maakt een plan…
Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…

Het Sinterklaas en Kerstmis spelHet Sinterklaas en Kerstmis spelIeder jaar weer de grote vraag: Wat gaan we doen met de feestdagen? Niet iedereen heeft tegenwoordig tijd en zin om een…
Rijmen en gedichten voor Sinterklaas zoeken of zelf makenRijmen en gedichten voor Sinterklaas zoeken of zelf makenGedichten en rijmen voor het feest van Sinterklaas maken is niet ieders hobby. Niet iedereen is goed in het creatief geb…
Bronnen en referenties
  • www.christmaholic.nl
Annemieke83 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.