Rijmen en gedichten voor Sinterklaas zoeken of zelf maken

Rijmen en gedichten voor Sinterklaas zoeken of zelf maken Gedichten en rijmen voor het feest van Sinterklaas maken is niet ieders hobby. Niet iedereen is goed in het creatief gebruiken van onze Nederlandse taal. Geen wonder dat er rond het feest van Sinterklaas zoveel op internet gezocht wordt naar leuke rijmen en gedichten. Een goed en grappig rijm verhoogt immers de feestvreugde en maakt voor de ontvanger ook de verwachtingsvolle spanning groter voordat het pakketje geopend mag worden. Ook de gever heeft er op die manier vaak meer plezier van. Het is echt niet zo moeilijk om zelf een gedichtje te maken dat bij een cadeautje past. Er zijn een paar grondregels, waaraan de "dichter" zich moet houden, want het moet vooral leuk en niet krenkend zijn, maar niemand valt er dan over een foutje of kleine oneffenheid. Maak er dus geen halszaak van en gebruik de rijmwoorden uit het onderstaande stukje.

Rijmen en gedichten altijd op de computer bewaren

Veel rijmen en gedichten kunnen met een kleine wijziging handig aangepast worden voor een ander cadeau of voor een andere persoon. Bewaar dus altijd de rijmen van de vorige jaren in een bestand op uw computer, want vaak zijn ze aan te passen voor een cadeau van het huidige Sinterklaas feest. Vooral als u erg veel moeite hebt met het zoeken naar de juiste rijmwoorden, worden u deze kleine handigheidjes door de ontvanger van uw cadeau's gemakkelijk vergeven. Op die manier hebt u na een paar jaren een eigen bestand met een flinke voorraad, waar u telkens weer uit kunt putten. Zo hoeft u niet elk jaar lang te zoeken naar een passend rijm of gedicht.

Het aanpassen van bestaande rijmen en gedichten

De rijmen en gedichten in de onderstaande voorbeelden kunnen gemakkelijk vervangen worden door andere ingrediënten en zo kunt u een rijm vaak jarenlang voor verschillende personen in een andere context gebruiken. Daarnaast zijn er ook heel kleine gedichten die niet verklappen wat er in het pakje zit en zo heel gemakkelijk voor allerlei cadeautjes te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld:

Lieve…
Dit pak
Komt uit de zak
Van Sint en Piet
Zing dus een lied
En open het snel
Want het is een “je weet het wel”.


Rijmen voor iets lekkers

Lieve….
Lekker eten is niet verkeerd
Als het je kilo’s niet vermeert
Dus na wat extra’s ook even lijnen
En het sixpack zal dan wel verschijnen


Snoep of chocolade met noten

Hier is iets dat je lekker vindt
Af en toe moet een mens zich verwennen, mijn kind
Dit komt van de bakker en is vast wel te eten
Het zit vol met nootjes en suiker moet je weten
Eet het maar op en lijn morgen ook wat
Anders pas je straks niet meer in je eigen bad


Het hier bovenstaande aanpassen aan ander snoep of lekkers is eenvoudig

Dit rijm is gemakkelijk aan te passen aan ander lekkers. In plaats van “de bakker” kunt u bijvoorbeeld “de Super” gebruiken en in plaats van suiker kunt u bijvoorbeeld ook honing, melk (voor melkchocolade) of room (voor fondant) gebruiken.

Een rijm voor romige whiskycrème

Hier is een pakje dat jij vast kent
En waar jij een superfan van bent
Het is wit en bruin, zacht en nat
Romig en smakelijk
En het maakt je zat
Maak het maar open en gebruik het maar
Misschien vind je het rijmpje een beetje raar


Rijmen en gedichten zelf maken

Wilt u echter zelf een gedichtje maken, zorg dan voor een aantal rijmwoorden en maak het u zelf daarbij niet al te moeilijk. Er zijn woorden, waarop heel veel andere woorden rijmen, maar op woorden als “schenken” en “bedenken” rijmen slechts weinig woorden en het is dan ook moeilijker om er een volgende zin op te laten rijmen. Maak vooral de eerste zijn niet al te moeilijk. Maak lijstjes met rijmwoorden, waarmee u gemakkelijk aan de gang kunt. Daarbij kunt u niet alleen uw invallen opschrijven, maar ook op volgorde van de letters van het alfabet rijmwoorden zoeken. Met een lijstje van rijmwoorden kunt u gemakkelijker een rijmende zin vinden.

Woorden die rijmen op Piet

Biet, giet, lied, niet, riet, wiet, ziet.

Meer medeklinkers

Vaak rijmen er ook woorden met meerdere medeklinkers of met meer lettergrepen op, zoals spriet, verdriet, begiet, vergiet, parkiet, enzovoort.

Woorden die rijmen op Sinterklaas

Pieterbaas, baas, haas, Klaas, Maas, waas, gaas, geraas, houten klaas, blaas, geblaas, kaas, vaas,

Woorden die rijmen op zak

Prak, wak, lak, krak, mak, bak, dak, frak, hak, jak, kak, pak, pietenpak, tak, vak, sprak, gemak, strak, Irak.

Woorden die rijmen op cadeau

Ziezo, zo, jojo, vlo, bobo, stro.

Woorden die rijmen op fijn

Klein, dein, gein, lijn, mijn, pijn, rein, wijn, zijn, festijn, balein, venijn, enzovoort.

Woorden die rijmen op geur

deur, scheur, leur, kleur, keur, pleur, steur, zeur
U merkt hier vanzelf dat de mogelijkheden minder uitgebreid zijn dan in de hierboven staande voorbeelden.

Woorden die rijmen op kast

bast, gast, last, mast, past, vast, wast, belast, stavast.

Verschil in mogelijkheden

Aan de hierboven staande voorbeelden ziet u al vanzelf dat er in bepaalde woorden veel meer mogelijkheden zijn, dan in andere woorden. Hebt u een zin gemaakt met aan het einde een woord, waar bijna niets op rijmt, maak de zin dan opnieuw met het woord halverwege de zin, zodat er een ander woord aan het einde staat, waarop gemakkelijker te rijmen is. Maak het uzelf dus niet moeilijker dan noodzakelijk is.

Woorden die rijmen op mobiel

Hiel, kiel, Tiel, wiel, stiel, ziel.
Ook hiervoor zijn de mogelijkheden beperkt. U zou dan eventueel het woord "mobiel" ook midden in de zin kunnen zetten en aan het eind van de zin voor een gemakkelijker rijmwoord kiezen, dat meer mogelijkheden heeft.

Niet te snel opgeven

Wie zelf wil rijmen moet er meestal eerst even inkomen. De eerste zinnen vragen de meeste energie. Wie eenmaal de smaak te pakken heeft, zal steeds gemakkelijker rijmen en gedichten kunnen maken. Lukt het niet, pas dan een bestaand gedicht aan uw cadeau aan. Op internet is veel te vinden. Veel succes en veel plezier gewenst.

Lees verder

© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…
Een origineel Sinterklaasgedicht schrijvenEen origineel Sinterklaasgedicht schrijvenBijna iedereen schrijft gedichten voor bij de cadeaus die tijdens het sinterklaasfeest worden uitgedeeld. Helaas zijn we…
Sinterklaasgedicht makenSinterklaasgedicht makenIeder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt…

Aan tafel met kerstAan tafel met kerstJe wilt dit jaar met kerst eens goed uitpakken. Je huis is op en top versierd en je hebt een heerlijk kerstmenu bedacht.…
Weetjes over de maand februari: over liefde en alcoholWeetjes over de maand februari: over liefde en alcoholFebruari is een rare maand en veel korter dan de andere maanden. Maar waarom telt februari eigenlijk maar 28 dagen? Waar…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.