Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?

Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd? Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een kerststal eronder en er is een kerstdiner. Verder kennen we de kerstman, al speelt hij in Nederland geen hele grote rol. In sommige gezinnen liggen er ook nog cadeautjes onder de kerstboom en gaat men op kerstavond naar de kerk. Hoe wordt kerst gevierd in de landen om ons heen?

Kerst in Engeland

Tijdens de kerst komen families in Engeland meestal samen om de kerst in de huiselijke kring te vieren. 's Morgens vroeg op eerste kerstdag liggen de kleine cadeautjes afkomstig van de kerstman voor de kinderen in de kerstsokken. De grotere cadeaus voor de hele familie worden aan het eind van de ochtend of in het begin van de middag uitgepakt. Deze cadeautjes liggen onder de kerstboom. Ze worden gegeven ter herinnering aan de geschenken die Jezus kreeg van de drie wijzen uit het Oosten. Het kerstdiner is 's middags, meest op eerste kerstdag, dan is het ook tijd voor de Christmas crackers. In deze Christmas crackers zit naast een boodschap of een klein speelgoedje ook altijd een papieren kroontje. Vaak wordt deze ook opgezet. Tijdens eerste kerstdag wordt traditioneel ook de kerk vaak bezocht. Tot 1960 was dit zelfs verplicht voor alle katholieken. Om drie uur 's middags is het tijd voor de Queens Christmas Message. Tweede kerst is ook een familiedag, maar meestal iets actiever. Er wordt samen gewandeld of men doet samen spelletjes.

Kerst in Duitsland

Kerst begint in Duitsland op de eerste zondag in december. Dan begint de eerste advent. In de meeste Duitse gezinnen staat de adventkrans op tafel met de vier adventkaarsen. Op elke zondag beginnen de op eerste zondag in december wordt er een kaars aangestoken. Tijdens deze eerste zondag krijgen de kinderen een adventskalender. Op de avond van 5 december zetten de kinderen hun gepoetste schoenen voor de haard. Deze worden 's nachts gevuld door Sinterklaas. Deze Sinterklaas heeft in sommige delen van Duitsland een knecht (deze is niet zwart) Ruprecht. Deze knecht heeft een staf waarmee hij stoute kinderen straft. De kerstboom tijdens de kerst wordt versierd met lichtjes, appels en snoep. Onder de boom staat de kerststal. Tijdens de kerstavond wordt het kerstdiner gegeten en worden er cadeautjes uitgewisseld. Deze cadeautjes zijn afkomstig van het kindje Jezus of van de kerstman. Vaak gaat men op die avond ook naar de kerk.

Kerst in Spanje

Ook in Spanje is Kerst een familiefeest. Het kerstdiner is meestal op kerstavond (24 december). Tijdens het diner is er traditioneel kalkoen, kabeljauw, varkensvlees en lamsvlees met champagne, wijn of cider, met daarna veel kerstsnoep zoals wijndonuts, zandkoekjes, noga en marsepein. Na het diner gaat men om middernacht naar de nachtmis. Het huis is versierd en er staat een kerstboom. Een belangrijk onderdeel van de kerstversiering is de kerststal. Deze neemt vaak ook een centrale plaats in. De cadeautjes die men elkaar geeft, zijn ook afkomstig van de drie koningen. Vaak worden deze op eerste Kerstdag aan elkaar gegeven. Langzaam begint de kerstman de rol van de drie koningen over te nemen, maar dit gebruik is nog niet echt ingeburgerd. De vieringen die beginnen met kerstavond eindigen dan ook op Drie Koningen (6 Januari).

Kerst in Venezuela

Ook hier is de kerststal bij de kerstversieringen erg belangrijk. Kerst is het feest van de geboorte van het kindje Jezus. Het feest lijkt verder op de Spaanse viering. Het kerstdiner is op kerstavond. Het hoofdgerecht bestaat hier uit een stoofpot van verschillende soorten vlees, verpakt in maisdeeg en bedekt met banaan of weegbree bladeren. Om middernacht volgt dan de nachtmis in de kerk. Na de nachtmis zetten de kinderen hun schoen, die de volgende dag gevuld is met kleine cadeautjes. Cadeautjes worden dus gegeven op eerste kerstdag. Deze cadeautjes zijn afkomstig van het kindje Jezus. De schoen wordt dan ook voor de kerststal gezet.

Kerst in de Verenigde Staten

In Amerika heeft de kerstman de grootste rol tijdens de kerst. Huizen zijn overdadig versierd met veel lichtjes, ook buiten, grote kerstbomen, zuurstokken en maretakken. Ook in Amerika is kerst een echt familiefeest. Traditioneel eet met gebraden kalkoen, plumpudding of pompoentaart. Er wordt veel televisie gekeken in familieverband met traditionele kerstfilms. Eerste kerstdag liggen de cadeautjes onder de kerstboom, afkomstig van de kerstman en dit is ook de dag van het familiediner.

Kerst in China

Pas vanaf 1990 wordt er in China kerst gevierd. In China is eerste Kerstdag de dag dat men kerst viert en het kerstdiner eet. Ook hier eet men vaak kalkoen en traditioneel kerstsnoep. Het kerstdiner wordt hier vaak in een restaurant genuttigd. Kerstcadeautjes zitten in een rode kerstmuts, maar ze worden steeds groter en overvloediger. Kerst wordt gezien als een tijd om zakelijke relaties te bevorderen en mensen te stimuleren tot winkelen en geld uitgeven. Tijdens deze dag bezoekt men ook kerstmusicals of kersttoneelstukken. Kerst is in China niet echt een familiegebeuren en vaak gevuld met evenementen buitenshuis. Het overvloedig eten, de kerstman en de kerstcadeautjes zijn geadopteerd uit het buitenland, maar het is een leeg feest zonder tradities.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…
Kerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst kan de gezelligste tijd van het jaar zijn, maar het kan ook bol staan van de verplichtingen. In dit artikel treft…
Kerstsfeer creeëren in huisGeniet jij ook zo van de Kerst? En je huis gezellig aan te kleden voor de wintermaanden? De kerstperiode is zeer geschik…

Cadeautjes voor mannen uitkiezenCadeautjes voor mannen uitkiezenVoor vrouwen cadeautjes kopen lukt meestal nog wel. Een luchtje, make-up, toiletartikelen, chocolade, sjaal, tas, enz. C…
Waarom is de Nordmann-spar zo populair als kerstboom?Waarom is de Nordmann-spar zo populair als kerstboom?Jaarlijks wordt er in de maand december het huis versierd. Een onderdeel van de versiering is in Nederland een traditie…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstgebruiken_wereldwijd
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 22-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.