Waarom is de Nordmann-spar zo populair als kerstboom?
Jaarlijks wordt er in de maand december het huis versierd. Een onderdeel van de versiering is in Nederland een traditie van de aankoop van de kerstboom. Zo worden er in Nederland jaarlijks gemiddeld 3 miljoen kerstbomen gekocht. Ondanks, het kerstliedje O'dennenboom, o'dennenboom, is het juist de spar die we in de decembermaand in huis zetten om het huis te versieren. De spar is daardoor de boom die als kerstboom door het leven mag gaan. Van oudsher werd vooral de Picea abies, de groene fijnspar, gebruikt als kerstboom. Echter door de jaren heen worden er, naast de groene fijnspar, ook andere soorten sparren gebruikt als kerstboom Vooral de Deense Nordmann-spar is in Nederland erg populair geworden. Wanneer het gaat om het gebruik als kerstboom blijft het een unieke gewoonte om een echte boom in huis te versieren met kerstballen en andere kerstversieringen.
Geen kerst zonder kerstboom
Een sfeervolle kerst is voor velen onmogelijk zonder één en of soms zelf meerder kerstbomen in de woning of op het werk. De sfeer die zo'n kerstboom met zich meebrengt is sterk afhankelijk van de soort kerstboom en de persoonlijke voorkeur omtrent de keuze van de boom. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden tussen:
- een kunstkerstboom,
- de traditionele fijnspar,
- de zeer populaire Nordmann-spar.
De Nordmann-spar
De Nordmann-spar, ook wel Kaukasische spar of Krimspar genoemd, behoort tot het geslacht van de zilverspar. De Nordmann-spar komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Zwarte Zee. In 1838 is de Nordmann-spar door de Finse bioloog Alexander von Nordmann in West-Europa geïntroduceerd. Na deze introductie is de boom vooral in Denemarken uitgegroeid tot een belangrijk exportproduct. Zo is de huidige productie ruim 5 miljoen bomen per jaar. De bomen worden geëxporteerd voor het gebruik als kerstboom en voor de houtproductie. De Nordmann-spar levert namelijk hout dat wit van kleur is.
Decoratieve kegels
De vele zilversparren, waaronder de Nordmann-spar, hebben een sterke decoratieve eigenschap. Dit zijn de rechtopstaande kegels, die in de sparren aanwezig zijn.
Voordelen van de Nordmann-spar
Van oudsher werd de fijnspar (Picea abies) gebruikt als kerstboom. Door de jaren heen heeft deze fijnspar veel concurrentie gekregen van andere spar soorten sparren. Hiervan is de Nordmann de belangrijkste. Een belangrijke reden, waarom vele mensen kiezen voor het kopen van de Nordmann-spar, is het feit dat de naalden van de Nordmann minder snel uitvallen. Dit in tegenstelling ten opzichte van de naalden van die van de fijnspar. Naast het uitvallen van de naalden is ook de uitstraling van de boom voor velen een belangrijk component. Waar de fijnspar dunne, groene, prikkende naalden heeft, heeft de Nordmann-spar, dikke, stompe naalden met een blauwgrijze gloed.
Waarom is de Nordmann-spar duurder dan de fijnspar?
Een nadeel van het gebruiken van een Nordmann-spar als kerstboom is het grote prijsverschil ten opzichte van de fijnspar.
De prijs van een Nordmann-spar varieert van ongeveer 25 euro voor een kleine boom tot meer dan 50 euro voor een middelmatige kerstboom. Deze prijs is behoorlijk hoger. Vooral veel hoger dan de prijs van de traditionele kerstboom. De gemiddelde prijs van de traditionele kerstboom is zo rond de tien euro. De oorzaak van de hoger prijzen van de Nordmann-spar zijn af te leiden van de groeisnelheid van de Nordmann-spar. De groeisnelheid van de Nordmann-spar ligt namelijk beduidend lager, dan de groeisnelheid van de traditionele kerstboom. Hierdoor duurt het twee keer zo lang voordat een Nordmann-spar 1,5-2 m hoog is.
Hoge bomen
De Nordmann-spar mag dan niet zo snel groeien, toch kunnen de bomen erg hoog worden. Een gemiddelde Nordmann-spar kan in de vrije natuur wel een hoogte halen van gemiddeld 65 meter. In het UNESCO Werelderfgoedreservaat Westelijke Kaukasus in Rusland zijn zelfs Nordmann-sparren gemeten met een hoogte van 85 meter. Op basis van deze meting blijkt de Nordmann-spar de hoogste boomsoort van Europa te zijn.