De kerstman wereldwijd

Rond 1600 'adopteerden' de Amerikanen Sint Nicolaas van de Nederlanders. Door toevoeging van elementen uit verschillende culturen veranderde hij in Santa (rendieren,elfen en arrenslee). Een Zweedse kunstenaar ontwierp voor Coca Cola de Kerstman zoals we hem nu kennen: een dikke, lieve, gezellige man gekleed in rood, wit en zwart (Coca Cola kleuren).

Santa in de rest van de wereld

  • Amerika: (Santa Claus) De Amerikaanse Kerstman verplaatst zich met rendieren en een arrenslee.Hoe men Kerst viert hangt af van de familietradities. Men begroet elkaar rond de kerstperiode met 'Happy Holidays'.
  • Nederland: (Kerstman) Een oude man met rode neus, rode wangen en een witte baard.Samen met de familie eten is daar een traditie. Een kerstdiner met lekker konijn en andere speciale gerechten of gourmet.
  • België: (Kerstman) Een oude man met grijze baard, dat op kerstavond door de lucht vliegt met arrenslee en rendieren. En pakjes brengt in onze kerstsokken.Familie komt bij elkaar voor een lekker maal zoals: fazant met groenten en kroketjes of typisch belgisch menu: Vidée vol au vent, groentenkrans met kroketten en gebraad, kerststronk. En dan kadootjes open doen.
  • Frankrijk: (Père Noël) Een echt familiefeest. In Frankrijk vieren ze kerstavond, het is dan pakjesavond voor de kinderen en een groot kerstdiner voor de volwassenen. Champagne, oesters, foie gras, een goed stuk vlees en kaasplateau.
  • Groot-Brittanië: (Father Christmas) Hij was een oude, leuke man met wit haar,baard en snor. Hij draagt een rood met wit pak.Kalkoen, gebakken aardappelen, spruitjes en lekkere sausjes staan op het kerstmenu. En als dessert lekkere pudding.
  • Denemarken: (Julemanden) Hij draagt ook een zak en word getrokken door rendieren.Kerstavond wordt hier gevierd met gans of eend, gecarameliseerde aardappelen. Daarna wordt er gedanst en gezongen. En natuurlijk de pakjes openen.
  • Finland: (Joulupukki) Een oude man met witte baard. De vader, buur of vriend verkleed zich in kerstman en de kinderen in kabouters.Het is een familiefeest, zeer lekker zijn de Finse ovenschotels. Ook de sauna is in Finland niet weg te denken op kerstavond.
  • Rusland: (Father Frost) Zij kennen de Kerstman zelf niet, maar Father Frost lijkt er wel op.Op 7 Januari wordt Kerstmis gevierd in een orthodoxe kerk.
  • Zweden: (Jultomten) Hier is het een kabouter wiens slede getrokken wordt door geiten (Julbocker), gekleed in het rood.Een familiaal feest en kinderen koken mee. Op de tafel: haring, hardgekookte eieren, appel, rode biet, leverpastei,elandworst, vers fruit, noten, gebak, marsepein,..
  • Duitsland: (Christkindl) Hij rijdt op een muilezel en kruipt door sleutelgaten, soms is het ook een meisje gekleed in het wit.Op kerstdag komt de familie bijeen en wordt er meestal gebraden gans klaargemaakt met aardappelbolletjes en rode kool.
  • Oostenrijk en Zwitserland: (Christkindl) Mooie meisjes engel uit de hemel gezonden om geschenken te brengen.
  • Italië: (Babbo Natale) Brengt pakjes met de rendierslee. En op 6 Januari komt (La Befona) een oude vrouw die van deur tot deur komt om het kerstekindje te vinden en overal een pakje achterlaat.Tijdens het familiefeest zeepaling, pasta met zeevruchten, kalkoen gevuld met kastanjes.
  • Hongarije: Kerstengeltjes komen de pakjes onder de boom leggen, maar deze zijn wel oningepakt.Favoriete kerstgerechten zijn wild en gevogelte en de armere gezinnen varkensvlees.
  • Polen: De geschenken zouden daar van de kinderen van de sterren komen.Tijdens het kerstdiner wordt er dikwijls echte Poolse soep en visgerechten gegeten.
  • Spanje, Philipijnen, mexico,...: In deze landen zouden de drie koningen zelf de pakjes afgeven aan de kinderen.
  • Australië: Witte baard en rode (zwem)broek. Het kerstfeest lijkt sprekend op de Engelse, maar hier is het dan zomer.
  • China: (Dun Che Lao Ren) Betekent eigenlijk 'oude Kerstman'. Hij brengt geschenken aan goede kinderen.
© 2007 - 2025 Kona81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe Sinterklaas de Kerstman werdHoe Sinterklaas de Kerstman werdSinterklaas en de Kerstman delen hun voorgeschiedenis. Zonder de verhalen over Sinterklaas zou Amerika nooit gevallen zi…
Coca Cola en de KerstmanCoca Cola en de KerstmanDe meeste mensen kennen het plaatje wel van een vrolijke lachende Kerstman met een flesje Coca Cola in de hand. Of ander…
Hoe maak je een sterk merk en logo?Hoe maak je een sterk merk en logo?Je hebt je eigen bedrijf, hoera! Maar hoe zet je dit nu goed in de markt? Een belangrijk onderdeel van je bedrijf is je…
Brabantse CarnavalsplaatsnamenElk jaar in februari staat het zuiden van het land weer op zijn kop als Caraval begint. Het is traditie in Brabant dat a…
Bronnen en referenties
  • www.christmasonline.nl
  • www.ond.vlaanderen.be
Kona81 (11 artikelen)
Laatste update: 31-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.