Weetjes over de maand april

Weetjes over de maand april Paasbloemen, Pasen, aprilgrappen en Koningsdag. Geen twijfel mogelijk: het is april! Een kalme maand met een grillig weerpatroon. Niet voor niets spreekt men van aprilse grillen. In april worden ook de secretaressen in de bloemetjes gezet en wordt er wereldwijd aandacht geschonken aan de ziekte van Parkinson.

April

De maand april is de vierde maand van de Gregoriaanse kalender. In de Oud-Romeinse kalender was het de tweede maand. De maand april telt dertig dagen. April zou komen van het Latijnse aperire, wat openen betekent. Het zou verwijzen naar de planten en de bloemen die terug beginnen groeien en bloeien. Andere benamingen voor de maand april zijn grasmaand, kiemmaand, paasmaand en eiermaand. Allemaal benamingen die voor zich spreken.

Het weer in april

Het weer in april vertoont een grillig patroon. Begin april is het nog heel goed mogelijk dat er sneeuw valt. Op het einde van de maand kan de temperatuur vlotjes boven de 20° stijgen. Te warme temperaturen in april zijn echter ook niet goed. Een Franse weerspreuk zegt "Paques au balcon, Noël au tison", waarmee bedoeld wordt dat als het weer te zacht is met Pasen, dat men dan Kerstmis achter de haard doorbrengt. Verder kan het in april ook flink regenen. Na de maartse buien heeft men dus nu te maken met de aprilse grillen.

Pasen

In april viert men soms Pasen. Theoretisch kan Pasen vallen tussen 22 maart en 25 april. Voor de berekening van de juiste datum baseert men zich op de maanstand en op het begin van de lente. Het woord Pasen komt via het Aramese Pascha van het Hebreeuwse Pesach, Pascha.

1 april: tijd voor aprilgrappen!

Een vaste waarde in april is 1 april, de dag waarop iedereen de anderen tracht te foppen. Ook op radio, op televisie en in de kranten tracht men de mensen iets wijs te maken. Google zet ieder jaar een aprilgrap online. In het Frans heten deze aprilgrappen "poissons d'avril". Niet zelden worden er papieren vissen op de rug van anderen vastgemaakt. In Groot-Brittannië heet 1 april "April Fool's Day", in Rusland spreekt men van de "dag van de dommerik". In Spanje viert men deze dag niet op 1 april maar op 28 december, op de "dia de los inocentes". In Vlaanderen spreekt men dan weer over Verzenderkensdag. Op deze dag worden immers vaak mensen uitgezonden om iets te gaan halen dat niet bestaat, tot grote hilariteit van de grappenmakers natuurlijk. Daarom zegt men ook "in april zend je zotten waar je wil". De oudste geschreven vermelding van 1 april als dag van de aprilgrap is in Frankrijk gevonden en dateert van 1508.

Koningsdag

Vanaf 2014 zal Koningsdag normaal gezien op 27 april vallen, op de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Echter, wanneer Koningsdag op een zondag valt, wordt de feestdag verplaatst naar zaterdag. Dit is reeds het geval in 2014. Koningsdag 2014 valt dus op zaterdag 26 april in plaats van op 27 april. Koningsdag is de nationale feestdag in Nederland. Op deze dag worden tal van festiviteiten georganiseerd, zijn er vrijmarkten en is oranje de hoofdkleur. Voorheen was het Koninginnedag en viel het feest op 30 april, mits 30 april geen zondag was.

April 2014: maand van de filosofie

In 2014 is april ook de maand van de filosofie. Mens en techniek zijn de centrale thema's.

11 april: Wereld Parkinson Dag

Ieder jaar op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. 11 april was de geboortedag van de Britse arts James Parkinson die de ziekte voor het eerst beschreef in 1817. Op 11 april is er wereldwijd aandacht voor de ziekte van Parkinson, een chronische hersenaandoening die wel kan behandeld worden met medicatie maar die niet meer geneest.

Derde donderdag van april: secretaressedag

Op de derde donderdag van april worden de secretaressen in de bloemetjes gezet als dank voor hun harde werk van het afgelopen jaar. Dit gebruik komt uit Amerika overgewaaid. In 1989 nam Nederland het over en ook België volgde kort daarna.

Internationale Dag voor de Blindengeleidehond

Blindengeleidehonden zijn honden die zoals hun naam het zelf zegt, blinden begeleiden in hun dagelijkse bezigheden. Omdat ze zo nuttig zijn, hebben ze hun eigen internationale dag. Deze valt eind april. Wist je dat sommige blindengeleidehonden kunnen aangekocht worden met dopjes van flessen? De dopjes worden afgeleverd op bepaalde punten en doorverkocht aan fabrieken. Met het geld worden later blindengeleidenhonden gekweekt en getraind. Als je de afvalberg wil verkleinen en nog iets nuttigs wil doen met je plastieken dopjes, dan is dit een uitstekend initiatief!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestKoninginnedag wordt Koningsdag: de oorsprong van dit feestZonder dat iemand het vermoedde kwam er op 30 april 2012 een eind aan een jaarlijks terugkerend volksfeest, die dag werd…
Verplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2020 en 2021 en schoolvakantiesWat zijn in 2022 en 2023 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…

1 april: oorsprong en betekenis van een oude traditie1 april: oorsprong en betekenis van een oude traditieOp 1 april, zendt men de zotten waar men wil. In de meeste landen is het de traditie om op 1 april mensen voor de gek te…
Carnaval in Kloosterburen - Kronkeldörp in GroningenCarnaval in Kloosterburen - Kronkeldörp in GroningenCarnaval wordt in het katholieke zuiden van Nederland gevierd, maar in het noorden zijn een paar katholieke enclaves waa…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Plazilla
  • Nl;yunomi.be
  • www.filosofie.nl
  • Stichting ParkinsonFonds
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-04-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.