Pasen: hoe decoreer ik mijn tafel en mijn huis?

Pasen: hoe decoreer ik mijn tafel en mijn huis? Pasen luidt de lente in en daartoe wordt het hele huis versierd. Paasbloemen en gedecoreerde paastakken vormen de hoofdmoot, maar ook de paastafel kan feestelijk aangekleed worden voor de gelegenheid. Zachte lentekleuren vormen de hoofdtoon. Denk hierbij aan groen, geel en roze. Ook kuikentjes en hazen mogen zeker niet ontbreken in de versiering. Ben je een beetje handig, dan kan je veel zelf doen. Een beetje verf, servetten, lege eierendozen, bloemen, takken en wat decoratiemateriaal en je komt al een heel eind!

Paastakken

De meeste mensen versieren hun huis met paastakken. Paastakken kan je kopen in de winkel, maar je kan ze ook zelf afknippen van een krulhazelaar bijvoorbeeld. Je kan ze puur natuur in een vaas zetten en versieren met eitjes. Maar je kan er ook werk van maken. Hiervoor schilder je de paastakken in een hevig (rood, groen) of een zacht (roze, geel, lichtblauw) kleurtje. Je kan de paastakken in een grote vaas op de grond zetten, in een vaas op de tafel of je kan ze in elkaar vlechten en aan het plafond hangen boven de tafel. Je kan nu de paastakken versieren met kleine decospulletjes die niet veel hoeven te kosten (Blokker, Casa, Action, Zeeman). Denk aan kleine vogelhuisjes, veertjes, paasklokjes, beschilderde eitjes, vlindertjes, bloemen, etc. Het mooiste is, wanneer je alles in dezelfde tint houdt. Als je elk jaar van tint wisselt, heb je steeds een ander effect!

Eitjes in servetten

Een leuk idee voor aan de paastak, zijn eitjes, krantenpapier of steentjes in servetten. Steek het eitje, het krantenpapier of de steen in een servet of een stukje stof. Houd van boven vast en bind met een lintje bij elkaar. Hang met het lintje aan de paastak. Neem assorti kleuren voor servetten en lintjes.

Decoletters

Koop houten letters, schilder ze of beplak ze met lentekleurtjes of bloemetjesmotieven. Zo kan je bijvoorbeeld "vrolijk Pasen" op je kast zetten.

Hoe decoreer ik de paastafel?

Een mooie paastafel is het halve werk: het oog wil ook wat. Maak je paastafel in één tint, dat oogt mooier.

Een blauwe paastafel

Een lichtblauw tafelkleed of een tafelkleed met blauw en wit vichy. Als bloemetjes kan je blauwe druifjes op tafel zetten of bakjes met vergeet-me-nietjes. Blauwe servetten, blauwe of witte borden, hier en daar een blauw eitje. Blauwe kaarsen.

Een roze paastafel

Een roos tafelkleed of een tafelkleed met roos en wit vichy. Als bloemetjes roze roosjes of lichtrode tulpen. Roze servetten, roze, rode of witte borden. Roosgekleurde eitjes. Roze, witte of rode kaarsen.

Een gele paastafel

Een geel tafelkleed. Als bloemetjes gele tulpen of paasbloemen. Witte of gele borden. Gele servetten. Gele of witte kaarsen. Geelgekleurde eitjes. Gele veertjes.

Vrolijk Pasen

Ben je handig met naald en draad? Dan kan je "Vrolijk Pasen" op je tafelkleed borduren, en verder versieren met eitjes en kuikentjes. Niet zo'n fee? Dan kan je hetzelfde effect bereiken met textielverf.

Wat zet je allemaal op de paastafel?

Decoletters

Dezelfde decoletters als hierboven op de kast kan je ook kleiner kopen en als eyecatcher voor op je tafel gebruiken. Hier ook: beschilderen in de tint van je paastafel of beplakken met vrolijke bloemenmotiefjes.

Versierde conservendozen

Neem een aantal conservendozen allemaal van dezelfde grootte of juist van verschillende grootten. Beschilder of beplak de dozen. Een mooi lintje er rond. In de conservenblikken kan je cresson zetten of kleine bloemetjes. Of je kan er een klein paastafereeltje in maken met eitjes, kuikentjes en groene of gele raffia.

Versierde eierdozen

Knip de bakjes uit de eierdozen. Beschilder ze eventueel in de tint van je paastafel. Zet in ieder bakje een kaarsje in de vorm van een ei. Je kan er ook gras indoen met kuikentjes op of kleine chocolade eitjes.

Uitgeblazen eitjes

Blaas eitjes uit. Eventueel beschilderen in de tint van de paastafel. Halveer de eierschalen. Gebruik ze als bakje om kleine bloemetjes in te planten of om een kaarsje in te zetten.

Versierde glazen of vaasjes

Neem glazen of vaasjes. Kleef er uitgesneden vilten figuurtjes uit: lammetjes, haasjes, eitjes, kuikentjes, etc. Gebruik kleuren die bij je paastafel passen. Vul de glazen of de vaasjes met bloemetjes of plantjes.

Paaskrans

Maak een mooie paaskrans voor op de tafel. Neem een krans van hout of van styropor. Versier met mos, bloemetjes, etc. Kleef er lammetjes, haasjes, eitjes en kuikentjes op. Een zelfde paaskrans kan je ook aan de deur hangen.

Schaaltjes en rieten mandjes

Ga eens op zoek in je kasten naar kleine schaaltjes, kommetjes en rieten mandjes. Versier met mos, kleine bloemetjes. Maak paastafereeltjes met kuikentjes, lammetjes en eitjes. Doe lintjes in de tint van je tafelversiering rond de mandjes.

Cupcakebakjes

Papieren cupcakebakjes vind je in allerlei mooie kleuren en met mooie motieven. Koop er een paar die bij je tafelversiering passen. Vul ze met mos en zet er een eitje in, een lammetje, een haasje of een kuikentje. Je kan er ook eentje naast elk bord zetten en opvullen met kleine chocolade eitjes. Een kleine attentie voor elke gast.

Versierde eitjes

Geen Paastafel zonder eitjes. Ook de eitjes kan je opvrolijken op verschillende manieren.

Eitjes met een boodschap

Hardgekookte eieren kan je beschrijven. Ofwel zet je een kleine spreuk op elk eitje. Ofwel zet je de letters van "vrolijk Pasen" op de eitjes. Schik de eitjes in een mandje op een bedje van mos of op groene servetten. Je kan op de eitjes ook grappige gezichtjes tekenen.

Vilten hoofdjes

Een klassieker. Naai uit vilt kapjes voor over de hard-of zachtgekookte eitjes. Je kan er bijvoorbeeld haasjes van maken of kuikentjes.

Een paashaas-ei

Neem een hardgekookt ei. Neem een servet. Vouw de servet open en rol tot een worstje. Leg de worst rond het ei. Bind de servet net boven het ei vast met een leuk lintje. Je hebt nu een paashaashoofdje met twee oren. Geef in één van de twee uiteinden ene kleine knik, zo lijkt het of één oor een beetje afhangt. Eventueel je ei versieren met een hazengezichtje.

Ei-diertjes

Met hardgekookte eieren en het karton van de eierdoos kan je leuke dierengezichtjes maken. Een varkensnuitje maak je met een rondje karton waarop je twee streepjes maakt voor de neusgaten. Twee oortjes er bij en dan alles roze schilderen. Een poes zijn twee oortjes en wat snorharen. Bruin of grijs schilderen. Een kuikentje is een snaveltje uit karton. Alles geel schilderen.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke (zelfgemaakte) versieringen voor Pasen!Leuke (zelfgemaakte) versieringen voor Pasen!Na Sinterklaas is Pasen toch wel de leukste dag voor kinderen. Eerst wordt er een mooie paasboom gezet, vol klokjes en e…
Verschillende ideeën om een paastak te versierenAls het bijna pasen is dan hangt de lente ook al weer in de lucht. Kuikentjes, lammetjes, haasjes, bloemetjes en eieren…
Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Paasknutsels voor kinderenPaasknutsels voor kinderenPasen kondigt het begin van de lente aan. De tijd om er op uit te gaan en te genieten van de natuur. Maar een bezoek aan…

Pasen in Duitsland: Ostern vieren gedurende vijf dagenPasen in Duitsland: Ostern vieren gedurende vijf dagenHet paasfeest verloopt in Duitsland ongeveer hetzelfde als bij ons. Alleen hebben ze een dagje meer vrij. Niet alleen op…
Koningsdag, vrijmarkten voor kinderen AmsterdamKoningsdag, vrijmarkten voor kinderen AmsterdamOp Koningsdag zijn er in Amsterdam een aantal lokaties die speciaal gereserveerd worden voor de vrijmarkt van kinderen.…
Bronnen en referenties
  • Duitse tijdschriften: Lisa, Laura, Fernseh Woche
  • Folders Lidl, Aldi, Colruyt, Delhaize, Albert Heyn
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 20-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.