Leuke (zelfgemaakte) versieringen voor Pasen!

Leuke (zelfgemaakte) versieringen voor Pasen! Na Sinterklaas is Pasen toch wel de leukste dag voor kinderen. Eerst wordt er een mooie paasboom gezet, vol klokjes en eieren. De dag zelf komen de klokken en de Paashaas. De kinderen mogen eitjes en kleine cadeautjes zoeken in de tuin en daarna wordt er lekker gegeten, alleen of met de hele familie. Vele dingen kan je kant en klaar kopen, maar je kan ze ook zelf maken. Denk maar aan servetringen of eierdopjes, mooi gekleurde eieren, paasslingers, een paaskrans en paasmobiles.

De Paasboom

Binnen of buiten?

Paasbomen kan je zowel binnen als buiten maken. In Duitsland zie je rond Pasen overal veelkleurige eitjes hangen aan de bomen buiten. Mensen met een tuin kunnen ook hier een mooie boom uitkiezen om te versieren. Liefst eentje die nog niet echt in bloei staat, anders zie je de eitjes niet goed hangen. Ook kan je best haakjes aan je eitjes hangen in plaats van ze met een lintje over de takken te schuiven. Met haakjes maak je de bloesems van de bomen niet stuk wanneer je de eitjes later terug uit de boom haalt. Haakjes kan je maken met een stukje stevige ijzerdraad. Voor een paasboom binnen heb je takken nodig van een krulhazelaar of van een wilg. Die zet je dan in een vaas, gevuld met zand, zodanig dat ze niet omvallen. Geen geld om takken te kopen? Loop even door het bos en raap een paar dode takken op die sierlijk krullen. Hetzelfde effect voor niets!

Wat hang je in de paasboom?

In een paasboom buiten hang je best plastieke eitjes die tegen de regen kunnen. In een paasboom binnen kan je naast eitjes in allerlei materialen ook pluche konijntjes of kippetjes hangen. Je kan ook werken met gele veertjes. Heb je een krap budget, dan kan je de eitjes zelf beschilderen in vrolijke kleuren. Koop daarvoor low budget, witte, plastiek eitjes in winkels als Kruidvat of Action. Voor 1 à 2 euro heb je al een hele doos vol. Met verf kan je er veelkleurige lijntjes of bolletjes op tekenen. Ben je een echte artiest, dan kan je ingewikkeldere tekeningen maken, zoals paasbloemen, klokken of haasjes. Een laagje vernis erover en ze kunnen zo de boom in. Met geel crèpepapier kan je paasbloemen maken, die je tussen de takken kan steken. Of teken zelf paashazen, klokken, vlinders, eieren en kippen op stevig papier en kleur ze aan beide kanten mooi in. Met een kleurrijk lintje is het ook een fraai zicht in de paasboom en de kinderen zullen maar wat fier zijn dat hun creaties in de paasboom prijken.

Meer versieringen voor in huis

Paasslingers

Teken een aantal eitjes in verschillende grootte. Kleur ze aan beide kanten in met kleurpotloden, stiften of verf. Hang ze aan een touw en bevestig het touw voor het raam. Je kan ook de eitjes op verschillende hoogten op het touw hangen voor een speelser effect. Je kan ook plastiek eitjes in verschillende kleuren en met verschillende motieven kopen en deze aan een touw hangen.

Een paasmobile

Neem twee ijzeren kapstokken en draai ze bovenaan in elkaar, zodanig dat je vier armen krijgt. Aan de vier armen kan je nu ook op verschillende plaatsen en op verschillende hoogten eitjes, hazen en kippen hangen. Dit kan je als versiering boven je tafel hangen. Hetzelfde kan je doen door takken van de krulhazelaar of van de wilg in elkaar te vlechten tot een matje. Ook in dit matje kan je nu eitjes aan een touwtje of een haakje bevestigen. Hang het matje boven de feesttafel. Ook hier kan je de eitjes zelf maken uit papier of karton. Niet vergeten ze aan beide kanten te versieren voor een mooier effect.

Een paaskrans

Vlecht takken van een krulhazelaar of een wilg in elkaar tot een krans. Deze krans kan nu versierd worden met gele veertjes, kleine eitjes, gele lintjes, hazen, kippen, etc. Leuk voor op tafel met een mooie gele kaars in of aan de voordeur als verwelkoming.

Tafelversiering voor Pasen

Gele kaarsen in een glazen kom

Als tafelversiering kan je in het midden een grote glazen schaal zetten, gevuld met water en gele drijfkaarsen. Of je kan kleine kommetjes vullen met water en bij elke gast individueel een drijfkaars zetten.

Zelfgemaakte eierdopjes

In speciaalzaken als Pipoos of De Banier kan je vormpjes kopen om eierdopjes met paasmotieven uit gips te maken. Even verven en vernissen en klaar is Kees. In diezelfde speciaalzaken zijn er ook houten eierdopjes om te verven en zelf te versieren. Leuk voor een middagje knutselen met de kids! Mensen met een laag budget kunnen zelf eierdopjes uit WC-rolletjes of rolletjes van keukenpapier maken. Snijd rondjes uit van zo'n drie tot vijf centimeter per eierdopje. Versier de rondjes met gekleurd, zelfklevend papier en uitgeponste figuurtjes.

Servetringen

Op dezelfde maier kan je assorti servetringen maken. Snijd weer rondjes uit een WC-rol of rol keukenpapier. Versier ze met verf of met zelfklevend gekleurd papier.

Menu's

Neem een dubbele kaart en schrijf hier in sierlijke letters het menu op. Versier met uitgeponste paasfiguurtjes in zelfklevend, gekleurd papier. Werk af met mooie gele veren en de naam van iedere gast. Zet tussen glas en bord.

Nu nog een mooi tafelkleed op de tafel, een paar vaasjes met paasbloemen in en gele kaarsen of figuurkaarsen. Het feest kan beginnen!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Knutselideeën voor PasenKnutselideeën voor PasenPasen staat voor de deur, dus wordt het tijd om ook het huis in de Paassfeer te brengen. We hebben hier een aantal leuke…
Oorsprong en toepassing paasboomOorsprong en toepassing paasboomSteeds meer mensen zetten tegen de tijd dat het Pasen wordt, de paasboom op. Een boom of veelal een bos wilgentakken c.q…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…

Pasen: een lekkere paasbrunchPasen: een lekkere paasbrunchNiets zo gezellig als Pasen! Een feest zonder de stress van Kerstmis. Lekker relax opstaan, de kids paaseitjes zoeken en…
Pasen staat weer voor de deur; hier de leukste paasideeën!Nog even dan is het weer Pasen. Veel mensen vinden het leuk hun huis (en soms zelfs de tuin) paasklaar te maken. In de w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schmid Reportagen, Pixabay
  • Aankondigingsblad
  • Reclamebrochure C1000
  • Reclamefolder Kruitvat en Action
  • Reclamefolder Pipoos en De Banier
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 08-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.