Thanksgiving parade: bekende parades in Amerika

In de Verenigde Staten is het een zeer bekend begrip: de Thanksgiving parade. Er zijn verschillende parades in verschillende steden. Allen worden ze gesponsord door grote bedrijven. De parades horen bij Thanksgiving voor de meeste Amerikanen, zonder de parade is de feestdag niet compleet.

Thanksgiving

Ieder jaar, op de laatste donderdag van november, wordt in de Verenigde Staten het feest Thanksgiving gevierd. Het is een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor andere goede dingen. De meeste mensen hebben echter een andere associatie met het feest. Zij associëren het met een feest dat, volgens de verhalen, door de Pilgrim Fathers werd gevierd in 1621. Zij hadden in Plymouth, Massachusetts, een nederzetting gesticht en de oogst mislukte. Dankzij de hulp van indianen en een Indian Summer kon er in november alsnog geoogst worden en zo vierde men de eerste Thanksgiving day.
Er zijn indianenstammen die deze dag zien als het begin van het tragische proces waarbij zij hun land kwijtraakten aan de westerse kolonisten. Zij herdenken jaarlijks hun nationale rouwdag.

Verschillende parades

Iedere grote stad in de Verenigde Staten heeft een Thanksgiving parade. Sommige parades zijn beroemd, andere zijn lokaler. Rond de jaren '20 van de vorige eeuw werden de eerste parades georganiseerd. De eerste parade was in Philadelphia, hoewel veel mensen denken dat de eerste parade in New York was.

Alle parades startten als kleine optochten, maar steeds meer mensen vonden het leuk en wilden meelopen in de parades. Zo groeiden de parades tot steeds grotere optochten, waarbij paradewagens werden gebruikt, fanfarebands meeliepen en steeds grotere ballonnen werden gebruikt.

Meest bekende parades

Macy's Thanksgiving Day Parade in New York
Macy's is een Amerikaanse warenhuisketen. Het grootste filiaal staat op Herald Square in Midtown Manhattan, New York. Sinds 1924 sponsort Macy's de Thanksgiving Parade in New York City.

In 1924 was het een optocht van werknemers van Macy's in kleurrijke kostuums en paradewagens. Ook hadden ze dieren uit de New York Zoo geleend om mee te lopen in de parade. Aan het einde werd de Kerstman verwelkomd op Herald Square. Er waren meer dan 250.000 toeschouwers bij deze eerste parade.

De jaren erna werd de parade steeds groter en in 1934 werd de eerst grote ballon meegenomen in de parade. Tussen 1932 en 1941 werd er live verslag van de parade gedaan op de lokale radio in New York. In de jaren '42, '43 en '44 was er geen parade in verband met de Tweede Wereldoorlog. In 1945 werd er weer een parade georganiseerd. De route die de parade toen nam, werd tot 2008 gebruikt. In 1948 kwam de parade voor het eerst op televisie.
De parade begint ieder jaar om 9.00u (Eastern Standard Time) en duurt drie uur.

Detroit
De America's Thanksgiving Parade in Detroit werd voor het eerst gehouden in 1924. De parade was gebaseerd op de Canadese Eaton's Santa Clause Parade in Toronto. De organisator van de parade in Detroit had een reis naar Europa gemaakt en had daar grote hoofden van papier-maché gezien. Hij wilde deze hoofden ook in de parade in Detroit. Dat lukte en ieder jaar nog worden er hoofden gebruikt in de parade.


De parade werd voor het eerst live uitgezonden op de radio in 1931. Vanaf 1959 is deze parade jaarlijks op televisie te zien. Ford, het autobedrijf wat opgericht werd in Detroit, is de grote sponsor van deze parade. Er is een stichting die de parade beheert en die zorgt voor de promotie van de parade.


Chicago
In 1934 was de Verenigde Staten in de ban van de Grote Depressie, die al zes jaar duurde. De burgemeester van Chicago wilde ervoor zorgen dat de bevolking positief bleef en wilde de economie stimuleren door een Kerstparade. Mede door deze parade krabbelde de economie in Chicago weer even op rond de feestdagen. In 1935 was de economische situatie echter nog slechter, waardoor er geen geld was om dure praalwagens te rijden. Uiteindelijk werden hier oude trams voor gebruikt en kon de parade toch doorgaan. In 1984 begon McDonald's de sponsoring voor deze parade.
De parade begint ieder jaar om 8.00u 's ochtends (Central Standard Time) en duurt drie uur.

Philadelphia
De Thanksgiving Day Parade in Philadelphia is de oudste parade in de Verenigde Staten. De eerste parade was in 1920. De eerste parade werd gesponsord door Gimbels Department Stores, een speelgoedwinkel. De eigenaar stuurde 50 werknemers in kostuum de straat op om de eerste parade te lopen. Er waren praalwagels en aan het einde kwam de Kerstman aan bij het warenhuis van Gimbels. In 1986 ging Gimbels failliet en werd een andere sponsor gezocht en gevonden.

Sinds 1966 komt de parade uit Philadelphia op televisie. Ieder jaar zijn er twee presentatoren die alles aan elkaar praten. Een tijd is de parade gesponsord door IKEA, maar vanaf 2011 is Dunkin' Donuts de grote sponsor. Vaak lopen er grote sterren van het ABC-netwerk mee in de parade.

Plymouth, Massachusetts
De parade in Plymouth is geen grote parade met een grote historie, maar wel een belangrijke. Plymouth is de plaats waar de pelgrims aanmeerden na hun reis vanuit Engeland.


De parade werd voor het eerst gehouden in 1996 en wordt jaarlijks gehouden in het weekend voor Thanksgiving. Ieder element in de parade moet voldoen aan een bepaald thema. Dit is uniek in Amerika, geen andere parade heeft dit. De elementen van de parade zijn gebaseerd op de geschiedenis van de Verenigde Staten en zijn gerangschikt in chronologische volgorde. Er zijn vijf onderdelen: de koloniale periode (17e eeuw), de revolutionaire periode (18e eeuw), de burgeroorlog (19e eeuw), militaire en motorische showcase (20e en 21ste eeuw) en als laatste de praalwagen met de Kerstman.
© 2014 - 2024 Bucket, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thanksgiving: geschiedenis en traditie van de dankdagOp de vierde donderdag in november viert men in de Verenigde Staten Thanksgiving. Dit is de dag van de dankzegging, waar…
Thanksgiving dayThanksgiving kennen we allemaal, maar weten we ook hoe en wanneer deze nationale feestdag van de Verenigde Staten ontsta…
Black Friday en Cyber Monday: wat houden deze dagen in?Black Friday en Cyber Monday: wat houden deze dagen in?Black Friday en Cyber Monday. Inmiddels beroemde dagen in het jaar als het gaat om consumeren. Er worden hoge kortingen…
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…

Weetjes over de maand augustus: komkommertijd en oogstmaandWeetjes over de maand augustus: komkommertijd en oogstmaandIn augustus, vroeger Sextilis, gebeurt er niet veel. In de media spreekt men wel eens van de komkommertijd. Toch gebeure…
Weetjes over de maand juli: vakantie en ontspanningWeetjes over de maand juli: vakantie en ontspanningJuli is voor velen de maand van de ontspanning. Velen hebben vakantie. Studenten rusten uit van hun drukke examenperiode…
Bronnen en referenties
  • https://suite.io/denise-oliveri/e5e24r
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thanksgiving_Day
  • http://en.wikipedia.org/wiki/America's_Thanksgiving_Parade
  • http://en.wikipedia.org/wiki/McDonald's_Thanksgiving_Parade
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Macy's_Thanksgiving_Day_Parade
  • http://en.wikipedia.org/wiki/6abc_Dunkin'_Donuts_Thanksgiving_Day_Parade
  • http://en.wikipedia.org/wiki/America's_Hometown_Thanksgiving_Parade
Bucket (12 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.