Maak van kerstfeest geen stress feest

Het geven van cadeaus is een belangrijk onderdeel van het hedendaagse kerst vieren. Gek genoeg kan dit ook voor heel wat stress zorgen, dus is het zaak dat je goed voorbereid op jacht gaat naar de mooiste maar toch voordeligste kerstinkopen. December kan een dure en drukke maand zijn voor de argeloze consument want de winkelcentra zijn overvol, de rijen zijn ellenlang en het is moeilijk om impuls-inkopen te vermijden. Gelukkig zijn er simpele manieren waarop je het hele december-winkelen makkelijker, goedkoper en leuker kan maken. Fijne feestdagen!

Wacht niet tot het allerlaatst

Een van de beste inkoop-tips is om vroeg te beginnen. Het werkt niet alleen stress vermijdend maar bespaart ook tijd en geld. Tijdig inkopen scheelt je lange rijen, creëert tijd om de beste deals te vinden en zorgt ervoor dat je daadwerkelijk van de decembermaand kan genieten.

Maak een kerstlijst

Een goed geordende lijst is onmisbaar voor een stressvrije kerst-winkelervaring. Maak hem tijdig, zodat je precies weet wat je moet kopen en voor welke koopje je moet gaan. Koppel een budget aan de lijst en hou je er aan! Zo voorkom je een creditcard-afschrijving in januari waarvan je flauwvalt.

Koop online

Dit is niet alleen makkelijk maar je kan ook op prachtige koopjes stuiten en zo veel geld besparen. Er zijn heel veel gespecialiseerde online cadeauwinkels waar je unieke items kan kopen die je niet in het plaatselijke winkelcentrum tegenkomt. Bijkomend voordeel is dat je de cadeaus vaak al kunt laten inpakken tegen een kleine vergoeding en dat je het cadeau indien gewenst rechtstreeks naar de ontvanger kan sturen (je lieve tante in Canada bijvoorbeeld).

Doe niet alle inkopen ineens

In plaats van al je kerstinkopen in een weekend te doen, kan je je inkoop-trips uitspreiden en er zo ook meer lol aan beleven. Je kan een cadeau kopen samen met je moeder voor je vader en er een gezellige lunch aan koppelen bijvoorbeeld.

Koop lekkere luchtjes voor een lekkere prijs

Vergeet warenhuizen en parfumerieën. Er zijn behoorlijk wat gespecialiseerde online aanbieders waar je dat lekkere luchtje voor veel minder geld kan krijgen. En je hoeft ook niet in de rij te staan tot dat flesje eindelijk is ingepakt.

Doe grote aankopen pas in januari

Zo duur als de decembermaand is, zo goedkoop is januari. Als je een grote aankoop wilt doen voor het gezin, zoals een nieuwe Nintendo Wii of een televisie, wacht dan even. Geef de kinderen of je partner een mooi ingepakte tegoedbon waarin je zegt dat ze hem in januari mogen inwisselen. Je kan er ook een klein cadeau bij doen waarbij je zegt dat je dit betaalde van wat je hebt uitgespaard door even te wachten. Je kinderen krijgen zo een klein cadeau, een groot cadeau en een lesje geld besparen.

Koop verstandig in voor het kerstdiner (kalkoenen, hammen, spruitjes, wild, enzovoorts)

Rond kerst duikt iedereen de supermarkt en de keurslager in met de gedachte: “Het is kerst, we hebben het beste van het beste nodig en zo veel mogelijk”. Realiseer je wel dat je niet ineens allemaal A-merken nodig hebt.
Diverse smaaktests wijzen keer op keer uit, dat vaak de huismerken en onbekendere merken juist beter uit de bus komen dan de A-merken. Dus wees geen Yup, proef met je tong en niet door naar het merk te kijken. Deze tip kan je natuurlijk het hele jaar door gebruiken.

Sla de voordelige Duitse supermarktketens niet over

Juist deze goedkope ketens hebben erg lekkere delicatessen voor een zeer betaalbare prijs. Koop ook geen champagne maar Spaanse Cava voor de helft van de prijs en het is nog lekkerder ook. Bewaar die dure fles champagne voor bij de eerste aardbeien in de lente.

Kleine kinderen zijn geen snobs

Het maakt die kleintjes niet uit of een cadeau goedkoop of duur is. Ze zijn vaak blijer met de verpakking dan met de inhoud. Dus geef niet onnodig veel geld uit maar stop bijvoorbeeld een paar opgeblazen ballonnen in een grote doos en pak die in felgekleurd pakpapier.

Koop niet te veel eten en drinken in

Denk goed na over het aantal gasten en wat ze ongeveer zullen eten. Op de website van het Voedingscentrum kan je een goede indruk krijgen van wat een normale portie is. Veel eten moeten weggooien vindt niemand leuk.

Als het goed is zullen bovenstaande adviezen echt helpen om de feestdagen leuker, relaxter en minder duur te maken. Doe er je voordeel mee en geniet van vrienden en familie tijdens de feestmaand.
© 2014 - 2024 Nasiuduk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Kerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen is een goede oplossing voor mensen die geen tijd of zin hebben om op de kerstafdeling rond te…
Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?Hoe hou je Sinterklaas- en Kerstcadeaus betaalbaar?De regering gaat bezuinigen en dat heeft invloed op de uitgaven van elk gezin. Veel mensen hebben in deze tijd minder ge…
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Kerstplant aller tijden: de kerstboomKerstplant aller tijden: de kerstboomDe kerstboom is de meest verkochte plant tijdens de kerstperiode. Van woonkamers tot marktpleinen, je komt hem overal te…
Nasiuduk (6 artikelen)
Laatste update: 07-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.