Gezonde Sinterklaashapjes

Als in de maand september of oktober het eerste Sinterklaas snoepgoed weer in de supermarkten verschijnt, kun je je voorbereiden op een aantal maanden geen gezonde tussendoortjes meer. Kinderen krijgen pepernoten, taaitaai, chocoladeletters of marsepein als snack en zijn de appel die ze de rest van het jaar kregen al lang weer vergeten. Om je kind toch de nodige voedingswaarden te geven kun je dit oplossen door ook in de periode van het Sinterklaasfeest gezonde snacks aan te bieden. Maar hoe doe je dat als de supermarkten vol staan met snoepgoed en de kinderen niets liever willen dan pepernoten en marsepein? Het is moeilijk om je kind gezonde tussendoortjes aan te bieden in de periode dat Sinterklaas weer in Nederland is. Elk kind lust graag pepernoten of ander typisch snoepgoed waar de Goedheiligman voor staat. Wie zijn kind toch verantwoord wil laten snacken, zal creatief moeten zijn. Met deze tips krijgen jouw kinderen leuke maar toch gezonde tussendoortjes binnen, die helemaal bij het Sinterklaasfeest passen.

Mandarijnen-Piet

Als je je kinderen gezond wil laten snacken kun je natuurlijk een stuk fruit, waaronder een mandarijn aanbieden. Je hebt echter grote kans dat jouw zoon of dochter dit met tegenzin opeet en toch liever een bakje pepernoten had. Om de mandarijn aantrekkelijker te maken voor je kinderen kun je hem versieren. Geef de mandarijn ogen, een neus en een mond en maak een leuk petje van papier. Maak een gekleurde veer vast op het petje en maak een kraag, door het vouwen van een 'muizentrappetje' dat je vervolgens uitrekt en in een cirkel vastmaakt. Jouw mandarijn is een echte zwarte piet geworden en je kind zal deze mandarijn als een leuk en lekker tussendoortje beschouwen.

Boterham-schoorsteen

Een boterhammetje tussendoor omdat je kinderen nog zoveel trek hebben, wordt leuker om te eten als je figuren maakt van de boterham. Denk eens aan een schoen, waar je een wortel laat uitsteken. Grote kans dat je kinderen de wortel ook maar al te graag opeten. Je kunt de boterham ook in een rondje of ovaal snijden en met allerlei soorten beleg er het gezicht van Sinterklaas of zwarte piet van maken. Ook leuk is het snijden van het brood in de vorm van een chocoladeletter. Smeer er dan ook een dun laagje chocoladepasta op. Wil je de boterham laten lijken op een schoorsteen met cadeautjes, snij dan stenen van het brood. Van deze stenen bouw je op het bord of in de broodtrommel een schoorsteen. De voegen vul je op met cacaopoeder. Om cadeautjes uit de schoorsteen te laten komen, snij je verschillende soorten groente en fruit in vierkante blokjes. Het lijken nu net pakjes.

De groenten-roe

Ook goed is het om de kinderen stukjes groente en fruit als tussendoortje te geven. Snij hiervoor de groenten en het fruit in reepjes. Denk aan komkommer, paprika, peer en appel. Met een leuk lintje bind je de verschillende kleuren groenten en fruit aan elkaar. Leg de groente- en fruit-roe's op een bordje en smullen maar.

Appel-mijters

Wist je dat je van appels hele goede mijters kunt maken? Snij een appel in partjes met de schil er nog aan. De partjes snij je het beste in driehoeken, zodat ze de vorm van een mijter hebben. De rode schil kun je mooi gebruiken, door een kruis eruit te snijden. Nu heb je een echte mijter. De kinderen zullen op deze manier graag de stukjes appel eten. Om het nog leuker te maken kun je van de overige stukken appel de staf van sinterklaas maken. Snij het in een lange staf met een krulling bovenaan. Voor de parels op de staf snij je kleine gaatjes in de krul en vul je die op met kaneelpoeder.

Eier-Sint

Wil je de kinderen een gezond eitje voorschotelen, maak dan eens een Sinterklaas van het ei. Snij het ei doormidden en leg hem met de bolle kant op een bordje. Pak een paprika en snij hier een mijter uit. Met kaas kun je het kruis op de mijter maken. Voor een extra leuke 'touch' leg je een blaadje sla onder het geheel. Je kind zal nog nooit zo'n mooi eitje hebben geproefd.
© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde voeding is voor baby's en jonge kinderen erg belangrijk; zij moeten er namelijk van groeien en leren al op jonge…
Vier gezonde tussendoortjesWe herkennen het allemaal, het verlangen naar een zak drop of een stuk chocolade. De één moet in de middag echt een snoe…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Tips voor lekkere en gezonde tussendoortjesTips voor lekkere en gezonde tussendoortjesEen tussendoortje wordt tussen de hoofdmaaltijden door gegeten. Deze tussendoortjes leveren je vooral energie en dus cal…

Goedkoop en rustig de feestdagen doorkomenAls de feestdagen eraan komen, betekent dat een stressvolle periode voor veel mensen. Bijkomend probleem is dat december…
Nieuwjaarsbrieven in VlaanderenNieuwjaarsbrieven in VlaanderenOp 1 januari, bij de start van een nieuw jaar, worden traditioneel in Vlaanderen nieuwjaarsbrieven voorgelezen. In Neder…
Bronnen en referenties
  • www.moodkids.nl
  • www.pinterest.com
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.