Goedkoop en rustig de feestdagen doorkomen

Als de feestdagen eraan komen, betekent dat een stressvolle periode voor veel mensen. Bijkomend probleem is dat december een dure maand is. Er moeten niet alleen cadeaus gekocht worden, maar er moet ook gefeest worden. Door creatief te zijn en op voorhand goed te bedenken wat je wilt, kan je veel geld besparen en ervoor zorgen dat je rustiger de feestdagen doorkomt. Onderstaande tips kunnen je alvast verder helpen in je zoektocht.

Tref goede voorbereidingen

Door op voorhand goed te plannen welk cadeau je wilt kopen, kan je vaak op voorhand de prijs bepalen. Denk er tevens goed over na hoeveel geld je aan een cadeau wilt besteden. Het maakt eveneens uit of de persoon een kind of een volwassene is.
Begin niet vlak voor de feestdagen naar cadeaus te zoeken. Het is vaak erg druk in de winkels en je bent gehaast omdat je niet veel tijd meer hebt om te kiezen. Het kan geen kwaad om al een aantal maanden op voorhand je cadeau te kopen. Door de aanbiedingen in de gaten te houden kan er wellicht een leuke korting vanaf.

Komen er gasten eten? Vraag op voorhand of er speciale eters zijn zoals vegetariërs of mensen met diëten en/of allergieën. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Neem ruim de tijd om een menu op te maken en stel aanbiedingen samen. Vaak kan je iets goed in elkaar steken door even de voorraadkast en diepvriezer open te trekken. Wil je liever toch iets speciaals? Ga dan buiten de feestperiode naar de winkel zodat de prijzen binnen de normale grenzen blijven.

Door goede voorbereidingen te treffen kan men niet alleen veel geld besparen maar levert het ook een soort rust op aangezien men op voorhand plannen kan maken en eventueel op voorhand al kan beginnen met maken van het eten. Begin ruim op tijd met de voorbereidingen voor het eten, op die manier hoef je niet alles op de dag zelf te maken en voorkom je dat je met zeer veel stress begint aan de feestdagen.

Het hoeft niet duur te zijn

Door op voorhand een bepaald budget af te spreken blijf je binnen je eigen grenzen. Bespreek dit ook met je omgeving zodat er geen cadeaus zijn van grote waarde. Het is niet de prijs die telt, maar de moeite die je erin steekt om een mooi cadeau te geven.
Voor de een kan iets kleins al van onschatbare waarde zijn, de ander heeft dan weer iets duurder nodig.

Cadeaupapier wordt gretig gebruikt bij het inpakken. Ga daarom niet op zoek naar de duurste rollen maar wees tevreden met een goedkopere rol. Meestal wordt het papier toch weggegooid en dat is zonde van het geld dat je eraan hebt uitgegeven.
Soms wordt het gebruikte cadeaupapier bijgehouden maar niet iedereen doet dit.

Men moet niet uitblinken met de maaltijden, een simpel gerecht kan ook heel leuk zijn. Ook moet niet alles zelf gemaakt worden maar kan het kant en klaar bij de winkel besteld worden.

Tijdens het eten

Zelfgemaakte hapjes en cocktails doen het nog steeds erg goed bij het aperitief. Veel mensen waarderen dit meer dan wanneer je ze voorverpakt koopt. Ze zien dat je er veel moeite en tijd hebt ingestoken en als het dan eens tegenvalt, heb je het geprobeerd.
Bovendien kan het een leuk gespreksonderwerp worden om zo ideeën uit te wisselen. Mocht je geen zin hebben om deze zelf klaar te maken, zijn er in de supermarkt lekkere hapjes en cocktails te koop.

Alcohol is erg in trek, vooral tijdens de feestdagen. Een dure fles wijn of cava is niet nodig. Vaak doen de goedkopere merken het ook goed. Het is gebruikelijk om een aperitief te drinken bij de hapjes. Dit kan je zelf maken (op het internet zijn tal van leuke receptjes te vinden) en je bepaald op die manier hoeveel alcohol je erin wenst te doen. Maak zeker geen grote hoeveelheden eten want tijdens de feestdagen eet iedereen zeer veel en is men al snel vol. Op die manier voorkom je dat je met veel te veel eten blijft zitten. Zeg nu zelf, wie wilt er dagenlang nadien nog de restjes opeten?

Cadeaus uitpakken

Cadeaus uitpakken is altijd een erg leuk moment, vooral voor de kinderen. Als je op voorhand gevraagd hebt aan de ouder wat het kind wenst, kunnen teleurstellingen en dubbele cadeau's vermeden worden. Kinderen zijn altijd zeer nieuwsgierig en kunnen ongeduldig worden wanneer ze lang moeten wachten. Door eerst de kinderen de cadeaus te laten uitpakken kunnen lastige en moeilijke momenten vermeden worden. Als de kinderen vol bewondering aan het spelen zijn met hun nieuwste speelgoed, kunnen de volwassenen rustig hun eigen cadeaus uitpakken.

Tot slot

Vergeet niet dat de feestdagen vooral gezellig moeten zijn en het niet uitmaakt wat je hebt gekocht of hebt klaargemaakt. Het is een moment van samenzijn met je dierbaren en daar hoort vooral genieten en zo weinig mogelijk stress bij.

Lees verder

© 2014 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!Kerstcadeaus kopen? Dat kan goedkoper!December is een drukke maand. Op 5 december vieren veel Nederlanders namelijk het sinterklaasfeest. Na het sinterklaasfe…
Maak van kerstfeest geen stress feestHet geven van cadeaus is een belangrijk onderdeel van het hedendaagse kerst vieren. Gek genoeg kan dit ook voor heel wat…
Christelijke feestdagen met hun betekenisChristelijke feestdagen met hun betekenisOnze samenleving kent verschillende Christelijk feestdagen waarop wij niet werken. Wanneer vinden deze feestdagen plaats…
Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…

15 kersttradities voor een nostalgische kerst15 kersttradities voor een nostalgische kerstOp 25 en 26 december wordt in Nederland kerst gevierd. Voorafgaand aan deze periode komt iedereen langzaam in de kerstst…
Gezonde SinterklaashapjesAls in de maand september of oktober het eerste Sinterklaas snoepgoed weer in de supermarkten verschijnt, kun je je voor…
Armaris (83 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.