De geschiedenis van Sinterklaas

De geschiedenis van Sinterklaas Rond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?

Sinterklaas

Rond half november worden de kinderharten weer warm voor Sinterklaas. Dan is Sinterklaas weer in ons land. Veel kinderschoentjes zullen weer gezet en natuurlijk gevuld worden. Dit duurt ongeveer tot 6 december. Dan moet sinterklaas plaatst maken voor de Kerst.

Wie is Sinterklaas?

Sinterklaas stamt uit de tijd van de middeleeuwen. Sinterklaas werd geborden rond het jaar 270 in de provincie Lycie. Dit is nu het huidige Turkije. Nicolaas, de echte naam van sinterklaas, werd tot priester gewijd. Met het geld wat hij van zijn ouders kreeg, hielp hij de arme mensen en de mensen die in nood verkeerden. Op 6 december is Nicolaas overleden en jaren later werd hij heilig verklaard. Doordat Nicolaas heilig verklaard werd mocht hij de titel ´sint´ voor zijn naam plaatsen.

Sinterklaas en de middeleeuwen

In de middeleeuwen werd het sinterklaasfeest ook gevierd. Het was toen nog niet met zwarte pieten die wij kennen. In de middeleeuwen werd het Sinterklaasfeest door scholieren gevierd. Sinterklaas werd in de middeleeuwen bijgestaan door jongens die zwartgemaakt werd. Deze jongens werden betaald met voedsel en geschenken. Sommige scholieren kregen een dag vrij als er Sinterklaas werd gevierd. Later ging men niet alleen de scholieren trakteren maar ook de arme kinderen. Zo ontstond het dat het Sinterklaasfeest een waar volksfeest werd. Ook in de middeleeuwen werd de schoen of klomp al gebruikt om geschenken in te stoppen. Dit alles speelde zich af op 6 december. Ook op 5 december werd er Sinterklaasfeest gevierd. Dit was dan vooral voor de kleinsten. `s avonds werden er voor de kleinsten geschenken bij de schoorsteen gelegd. Pas na 1845 verschijnt Sinterklaas wat meer in het openbaar. Hiervoor trad hij meer op als een onzichtbaar iemand en ook dan is er van Zwarte Piet nog geen sprake. Zwarte Piet krijgt later de rol van bestraffer en boeman. De Roe was een middel wat echt bij de Zwarte Piet hoorde en zeker ook werd gebruikt als strafwerktuig.

Sinterklaas en de 20e eeuw.

Sinterklaasfeest wordt nog steeds gevierd. Jaarlijks is er rond half november een grote intocht die te volgens in op televisie. In verschillende steden wordt de intocht van Sinterklaas nagespeeld. Vele kinderen staan dan te kijken. Na deze intocht is het de traditie dat de schoen gezet mag worden tot 6 december. Op vijf december wordt er gemiddeld in elk gezin Sinterklaas gevierd. In hele jonge gezinnen gaat dit echt met de zak van sinterklaas en in oudere gezinnen wordt dit gevierd met behulp van lootjes trekken. Voor de economie is dit een hele goede periode. Vele cadeautjes en geschenken worden er gekocht en het lijkt wel of er elk jaar meer verkocht wordt.
© 2008 - 2024 Nadja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasSinterklaas is een gekend feest zeker in Nederland en Belgie. Maar weet u ook waar Sinterklaas eigenlijk vandaan komt? W…
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

Besparen met Kerst en SinterklaasBesparen met Kerst en SinterklaasDecember is traditiegetrouw de duurste maand van het jaar. Dit wordt veroorzaakt door de feestdagen zoals Sinterklaas en…
Nadja (8 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.