Wat is er te doen met de kerstdagen?

De kerstdagen komen er weer aan. Het is altijd een gezellige tijd van het jaar en meestal wordt het doorgebracht met familie en / of vrienden. Maar een hele dag thuiszitten tijdens de kerst is niet altijd leuk, dus wil je misschien toch wel iets ondernemen tijdens de kerstdagen en dan met name eerste en tweede kerstdag. Er zijn een aantal activiteiten die je met kerst kunt ondernemen.

Kerstmarkten bezoeken

De kerstmarkten kun je de hele maand december bezoeken. Het is er gezellig met voldoende te drinken en eten, en je kunt tussendoor lekker gaan shoppen of juist leuke winterspullen kopen. Met name Duitsland staat bekend om zijn kerstmarkten, maar in Nederland worden ook kerstmarkten georganiseerd. Vaak kun je een bezoek aan een kerstmarkt inclusief busvervoer boeken bij reisorganisaties. Zo heb je geen gedoe met vervoer met de auto en het vinden van een parkeerplaats.
Zie deze artikelen voor een indruk over kerstmarkten in Duitsland:

Op Kerstavond/Eerste Kerstdag

Het kan vooral een uitdaging zijn als je er met kerstavond of op eerste Kerstdag op uit wilt. De winkels zijn gesloten en ook het merendeel aan restaurants en cafe's zijn gesloten of alleen open wanneer je gereserveerd hebt. Toch zijn er wel een aantal activiteiten te doen die je toch een kerstgevoel geven.

Naar de nachtmis in de kerk

Voor de religieuze mensen is het al duidelijk waar ze kerstavond doorbrengen, namelijk in de kerk. In de kerken wordt met kerstavond een speciale mis gegeven die extra feestelijk wordt gebracht. Zo'n mis duurt dan vaak tot middernacht, omdat het vanaf middernacht pas echt Kerst is. Ook al ben je niet religieus, dan kan het toch leuk zijn om een bezoekje te brengen aan zo'n mis om gewoon de sfeer in je op te nemen.

Kerstkribjes/kerststallen bezoeken

Op verschillende plaatsen in Nederland kun je op eerste en ook tweede Kerstdag locaties vinden waar ze een levende kerststal of kerstkribbe tentoonstellen. Vaak is dit in een bosrijk gebied en wordt de omgeving versierd met vuurkorven en verlichting. Er zijn dan vaak stalletjes waar je wat te eten en drinken kunt kopen. Ook dit geeft je een kerstgevoel. Bijna alle kerststallen zijn gratis om te bezoeken al wordt een gift op prijs gesteld. Gewoon even op internet zoeken naar een locatie bij jou in de buurt.

Tweede Kerstdag

De tweede Kerstdag is het vaak wat rustiger thuis, vaak komen familie en vrienden vooral op kerstavond en de eerste Kerstdag. Dan wil je misschien wel iets anders ondernemen en niet alleen thuis blijven.

Themaparken bezoeken

Veel themaparken zoals de Efteling, Slagharen, Hellendoorn, etc. zijn ook tijdens de kerstdagen geopend. De parken hebben dan extra veel versieringen en verlichtingen en soms zelfs parades en optochten om kerst extra leuk te maken. Houdt er wel rekening mee dat het ook drukker is in deze themaparken tijdens de kerstdagen.

Goedkoop (kerst)spullen inslaan

Met name de tuincentra zijn op tweede kerstdag open en veel mensen zullen deze bezoeken. Dit omdat de kerstspullen op dat moment in de aanbieding gaan en je je slag kunt slaan om voor volgend jaar wat leuke kerstspullen in te kopen voor een leuke prijs. Met name kunst-kerstbomen zijn dan in trek. Verder zijn er veel meubelwinkels die hun meubels met korting aanbieden. Ben je op zoek naar een koopje en niet echt seizoensgericht, dan is het goed om juist op tweede Kerstdag winkels te bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat je niet de enige bent met dit idee, en meestal is het dan vrij druk in winkels op deze dagen.

Winkels die op tweede kerstdag open zijn

Een aantal type winkels die open zijn op tweede Kerstdag zijn:
  • Tuincentra (intratuin, Oosterik,etc.)
  • Meubelwinkels (Ikea, etc.)
  • Grote Warenhuizen
  • Batavia Stad
  • Kleding outlets
  • Keukencentra
Voor de totale lijst met bedrijven/winkels die open zijn: open winkels tweede Kerstdag
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmarkt in OberhausenHet is een gezellige tijd. December. De kerstboom wordt van zolder afgehaald het huis wordt versierd, en we gaan gezelli…
Kerstmarkt in Keulen is een aanrader!Na elke zomer leven we naar het einde van het jaar toe. In december valt er immers ook weer genoeg te beleven met de ver…
De kerstmarkt in DüsseldorfHet is weer wintertijd, en dat betekent dat het weer tijd is om naar de kerstmarkt te gaan. Er staan in Duitsland tal va…

Gratis Sinterklaas- en kerstcadeausGratis Sinterklaas- en kerstcadeausIn Nederland geven we gemiddeld 175 euro per persoon uit aan Sinterklaas- en Kerstcadeaus. Met twee bijzondere feesten i…
Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas?Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas?Wie is toch die Sinterklaas op de landelijke intocht van Sint Nicolaas met zijn Zwarte Pieten en hun andersgekleurde col…
Bronnen en referenties
  • http://eropuit.blog.nl/
  • www.intratuin.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.