Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas?

Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas? Wie is toch die Sinterklaas op de landelijke intocht van Sint Nicolaas met zijn Zwarte Pieten en hun andersgekleurde collega-Pieten? Elk jaar op tv is de intocht een feestelijk gebeuren en de start van weken vol spanning en verwachting bij de kinderen die geloven in de goedheiligman. Alleen niet-gelovigen mogen verder lezen, om te zien wie toch die rol van Sint vervult.

Inhoud


Jan Gajentaan - 1950 t/m 1959

De allereerste Sinterklaas die op de landelijke intocht zijn rol van goedheiligman speelde was de Amsterdamse dierenarts dr. Jan Gajentaan. In 'zijn' jaren was de landelijke intocht nog altijd in Amsterdam en daarom kan hij met recht de Amsterdamse Sinterklaas genoemd worden. In 1952 was hij als eerste landelijke Sinterklaas op tv. Gajentaan werd in feite heel toevallig landelijke Sint. In 1949, toen de intocht nog niet op tv werd uitgezonden en dus nog niet 'landelijk' genoemd kon worden, speelde een acteur de rol van Sinterklaas. Maar zijn taalgebruik was voor kinderen zo onbegrijpelijk en daardoor ongeschikt dat dat een eenmalige actie bleef. Omdat Gajentaan lid was van het comité dat de intocht organiseerde kreeg hij de kans om de rol te vervullen.

Anekdote over Gajentaan:
Omdat hij dierenarts was werd dat als handig genoemd, omdat hij dan als het nodig was onderweg het paard kon repareren.

Dick van Bommel - 1960

In 1960 organiseerde de stad Rotterdam de landelijke intocht van Sinterklaas. In die jaren was het ondenkbaar om een Amsterdamse Sint in Rotterdam zijn rol zou spelen, en daarom werd de rol vervuld door de Rotterdamse Dick van Bommel. Van deze eenjarige Sint is verder weinig bekend.

Jan Gajentaan - 1961 t/m 1962

In 1962 krijgt de intocht al een wat moderner tintje: een paar Zwarte Pieten gaan per scooter door de stad. En deze jaren is de intocht 'gewoon' weer in de hoofdstad Amsterdam en daarom is Jan Gajentaan weer Sint.

Gerard de Klerk - 1963

Deze architect is landelijk maar een keer Sinterklaas geweest, echter op de intocht in Amsterdam speelde hij wel 26 jaar dezelfde rol. Hij is verder bekend geworden als architect van het Mariott Hotel en het Sonesta Hotel. In 1987 kreeg hij in burgertenue van de Sinterklaas in 1987 een onderscheiding uitgereikt.

Onbekende Sinterklaas uit Hoorn - 1964

In 1964 werd de Amsterdamse intocht gescheiden van de landelijke intocht. De allereerste Sint, Jan Gajentaan, was daar fel op tegen. Toch heeft vanaf dit jaar de landelijke intocht nooit meer in Amsterdam plaatsgevonden. Het aantal toeschouwers ter plaatse verschilt enorm: de landelijke intochten zijn vaak in kleinere steden en daar zijn meestal zo'n 50.000 toeschouwers, Amsterdam telt 300.000 tot 400.000 bezoekers. Dit jaar is de intocht in Hoorn. Vreemd genoeg is de naam van de Sint van dit jaar niet bekend.

Adrie van Oorschot - 1965 t/m 1985

Vanaf 1965 werd de rol van landelijke Sinterklaas vervuld door Adrie van Oorschot, een acteur, producer en goochelaar. Over zijn ongewilde vertrek na 1985 werd lang geheimzinnig gedaan, totdat Van Oorschot veel later pas bekendmaakte dat "hij niet in de smaak viel bij Aart Staartjes". Laatste was van 1982 tot 2001 degene die Sinterklaas bij de intocht verwelkomde en zoals gezegd wordt 'zeer bepalend was voor de sfeer' en een voorstander van een meer eigentijdse en ondeugende Sint. Ook met de toenmalige hoofdpiet Piet Römer zou Staartjes onenigheid hebben gehad. Van Oorschot heeft altijd geprobeerd om discreet te blijven over de strubbelingen. Op zijn graf prijkt de afbeelding van een mijter en staf, waarmee blijkt dat hij een Sint in hart en nieren was.

Van Oorschot zei zelf over zijn vertolking van Sint:
,,Ik verbeeld mij dat ik de angst voor Sinterklaas heb weggenomen. Er waren vaak ouders die wilden dat ik hun kind een standje gaf, maar dat deed ik nooit. Ik deed ook nooit jolig, ging niet dansen met de kinderen of mijn tabbert omhoog doen om even te plassen. Dat kan niet. Sinterklaas is een gezellige oude opa, die met een boot vol cadeautjes komt.''.

Bram van der Vlugt - 1986 t/m 2010

Met zijn 25 dienstjaren als landelijke Sinterklaas is Bram van der Vlugt, in het dagelijks leven toneelspeler en acteur, het langst het Sint-gezicht van Nederland. Van der Vlugt stopte met zijn bijbaan omdat hij vond dat je als Sinterklaas lenig moet zijn en het paard goed op en af moet kunnen. "Het is fysiek zwaar en ik stopte voordat het niet meer ging." Hij wilde vooral een kindervriend zijn, en geen moralist zoals hij zijn voorgangers noemde. "Ik wil als Sint geen kinderen opvoeden, dat moeten de ouders zelf maar doen". Nadien schreef hij het boek 'Sinterklaas bestaat!'. Daarin schrijft hij anekdotes over zijn belevenissen als Sint, levert hij humoristisch commentaar op zijn eigen optredens en schrijft over de achtergronden van het Sinterklaasfeest.

In een extra Sinterklaasjournaal in 2011 meldde Bram van der Vlugt dat het Grote Boek van Sinterklaas bij hem was bezorgd. Hij wilde het teruggeven aan Sinterklaas omdat hij vond dat hij het niet had mogen hebben. In de uitzending werd contact gelegd met Sinterklaas in Spanje. De Sint zei dat Van der Vlugt het boek mag houden omdat het vol is en omdat de acteur hem 25 jaar lang goed heeft geholpen. Op de laatste pagina van het boek stond een speciaal gedicht voor de acteur. Van der Vlugt greep altijd in als het ergens mis dreigde te gaan, bijvoorbeeld als de Goedheiligman ergens niet kon zijn wegens zijn drukke programma.

Stefan de Walle - sinds 2011

De 'laatste' landelijke Sint Nicolaas is Stefan de Walle, een acteur uit Den Haag die voornamelijk bekend is geworden door zijn rol van Kees in de tv-serie Flodder en in 2014 als glurende buurman van buurvrouw Katja Schuurman in de Nederlandse serie Nieuwe Buren. De oude en de nieuwe Sint: Van der Vlugt en De Walle, speelden zelfs samen op toneel. Stefan van der Walle speelt sinds 2011 de rol van landelijke Sinterklaas. Ook in 2017 neemt Stefan van der Walle de rol als Sinterklaas weer op zich.

Lees verder

© 2014 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013Landelijke Sinterklaasintocht in Groningen in 2013De landelijke intocht van Sinterklaas, het feest dat op de landelijke televisie wordt uitgezonden, is elk jaar weer een…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…

Wat is er te doen met de kerstdagen?De kerstdagen komen er weer aan. Het is altijd een gezellige tijd van het jaar en meestal wordt het doorgebracht met fam…
15 kersttradities voor een nostalgische kerst15 kersttradities voor een nostalgische kerstOp 25 en 26 december wordt in Nederland kerst gevierd. Voorafgaand aan deze periode komt iedereen langzaam in de kerstst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Erik Bro, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.leerwiki.nl/Wie_waren_Sinterklaas_op_de_landelijke_televisie
 • http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/11/over-de-sinterklaasintocht-in-amsterdam
 • http://sinterklaasmijnhobby.jouwweb.nl/sinterklaas-televisie/1952-t-m-1961
 • http://www.albertvanderzeijden.nl/Sinterklaas.htm
 • http://www.dedovepieten.nl/televisie-sinterklaas-adrie-van-oorschot/
 • http://www.nieuws-suriname.nl/sinterklaas-toen-en-nu/
 • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1746507/2004/03/13/Tv-sint-Adrie-van-Oorschot-overleden.dhtml
 • http://www.eo.nl/ditisdedag/item/bram-van-der-vlugt-te-oud-voor-sinterklaas/
 • http://www.bol.com/nl/p/sinterklaas-bestaat/9200000005250700/
 • http://nos.nl/artikel/242170-sinterklaas-dankt-bram-van-der-vlugt.html
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 18-11-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.