TV tijdens de kersttijd

TV tijdens de kersttijd De TV-zendtijd tijdens de kersttijd is beduidend anders ingericht dan tijdens de reguliere seizoenen. In september begint het nieuwe seizoen en stopt ogenschijnlijk vrij direct als je in de tweede helft van december zit. Van de redelijk vaste en deels horizontale programmering, lijken allerlei programma’s af te haken. Als je een vaste kijker bent moet je je er op in stellen om enig moment niet teleurgesteld te geraken, zodra je favoriete programma plots “tot in het nieuwe jaar” aangeeft.

Een andere sfeer

We gooien het op “een andere sfeer” tijdens de kerst, maar het heeft ook veel te maken met het minder televisiekijken en dus ook minder reclames en de daarbij behorende inkomsten. Het is niet zo extreem als tijdens de zomerperiode, want dan worden de kijkers overstelpt met herhalingen en programma’s die niet echt als “succesvol” te doek staan. Een enkele uitzondering daargelaten en mede ingegeven door de concurrentie zijn er enkele programma’s die al aan het eind van de zomervakantieperiode beginnen (half augustus), maar verder is het goed zoeken naar interessante televisie.

In een iets andere mate geldt dit ook voor de kerstperiode. De horizontale programmering ligt er even uit voor de typische kerstprogramma’s en om “op adem te komen” als het gaat om de programmamakers. Verder worden series zo gepland dat ze op of voor half december stoppen. Maar wat maakt dat er dan toch veel met kerst gekeken wordt?

Kerstsfeer creëren

Op televisiemakers zijn er bij uitstek goed in om een sfeer te creëren die passend is bij de kersttijd en dat is het gezellige, huiselijke, warme gevoel. Waar veel gelachen moet worden, veel glans de omgeving beheerst, goed eten en niet te vergeten veel drinken.
Dat is wat we willen en daarbij is wat ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, wel zo prettig.

Waarmee “ontsnap” je?

Je ontsnapt als je in een niet alledaagse omgeving komt en dat begint met je huis wat in meer of mindere mate aangepast wordt in de kerstsfeer. De winkels liggen er vanaf begin december vol mee, dus geen probleem. Maar ook andere muziek op de radio, veelal gaan we langs “memorylane” en komen alle gouwe ouwe voorbij in de overzichtsprogramma’s.

De televisie kent een eigen versie en dat zijn de televisiemomenten van het jaar, de sportmomenten, de beste muzikanten, musicalsterren en/of politieke momenten. Dat wil zeggen dat alle zichzelf respecterende programma’s wel een overzichtsprogramma hebben.

Films in kerstsfeer

Verder passeren ons allerlei speelfilms die volgens de programmasamenstellers niet mogen ontbreken. Want kerst is ook goed zijn voor de mensen om je heen en daar zijn natuurlijk allerlei filmklassiekers die daarop inspelen (denk aan de verfilmde verhalen van Dickens), helemaal geschikt voor. Verder komen de klassieke kerstfilms voorbij en de films die de winterse sneeuw in beeld brengen en dit vaak in combinatie met een tafereel wat zich afspeelt tijdens de kerstsfeer of waar mensen “goed doen” tijdens de film.

Herhalen

De herhalingen komen ook veelvuldig voorbij, maar daar worden ook de daguren voor gebruikt. Er zijn relatief veel mensen vrij in de kerstperiode en dus moeten de daguren ook beter gevuld worden. Nieuwe programma’s zijn te duur voor te weinig kijkers en dus worden er verschillende programma’s herhaald. Omlijst ze met de bekende kerstsfeer en het ziet er net allemaal iets anders uit.

Kerst zonder televisie?

Voor veel mensen kan het niet om kerst zonder televisie te vieren. Het maakt prominent of net iets minder prominent, toch deel uit van onze kerstviering. We willen tussen de gangen door even uitbuiken bij een mooi kerstprogramma of we gaan graag gezamenlijk even terug in de tijd met de vele “top 10, top 100 … of meer”.

Als we al zonder televisie zijn, dan moet er minimaal radio of andere geluidsdrager in huis dienst doen, want op een of andere manier heeft de mens die aanvulling nodig voor de ideale sfeer.

Tot slot

Wie van die typische gezellig ogende sfeer houdt, zal de kerstperiode op televisie toejuichen. Mensen die niets met deze “we moeten gezellig doet” sfeer hebben, kunnen niet wachten hoe snel de periode voorbij gaat. Waar je ook voor gaat … zet je schrap voor de kerstsfeer en alles wat we erbij kunnen denken.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Kerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst, manieren om onder verplichtingen uit te komenKerst kan de gezelligste tijd van het jaar zijn, maar het kan ook bol staan van de verplichtingen. In dit artikel treft…
KerstShoppen in Londen; sfeervol winkelenDe feestdagen staan voor de deur en dan is het ontzettend gezellig in meerdere grote steden in de wereld. Kerstinkopen d…

Kerst met een laag budget: Goedkope en gratis kerstbomenKerst met een laag budget: Goedkope en gratis kerstbomenDe traditie van het kopen van een kerstboom is al eeuwenoud. De traditie van het kopen van een kerstboom is zelfs al vee…
De bekendste kersttraditiesDe bekendste kersttraditiesBij Kerstmis en de dagen daar omheen horen een aantal tradities. Deze kersttradities maken dat mensen alvast in de kerst…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.