Kerst: zelf originele, eetbare kerstboomdecoratie maken

Kerst: zelf originele, eetbare kerstboomdecoratie maken Vergeet de plastic of breekbare kerstboomdecoratie. Versier je boom eens op een originele manier met eetbare kerstboomdecoratie. Denk aan mooi versierde koekjes, slingers van snoep, wit-rode zuurstokken, figuren uit eiwitschuim en chocoladepralines als kerstballen. Voor een lekker geurtje kan je er ook nog mandarijntjes met kruidnagel inhangen. Of lekker veel kaneel in de zandkoekjes doen. Lekker ouderwets en nog leuk ook. Enig nadeel: als alles op is, is de kerstboom leeg!

Kerst uit de goede oude doos

1950. Enkele dagen voor kerst. De keuken vult zich met heerlijke geuren. Er worden naarstig koekjes gebakken en eiwitschuim klaargemaakt. Om op te eten? Neen hoor, om in de kerstboom te hangen. Kerstavond. De kinderen vergapen zich aan de prachtige kerstboom vol lekkers. Na het diner mogen ze allemaal een koekje uit de boom. Lekker! Daarna moet iedereen terug van de boom afblijven. Na enkele dagen is de boom leeggegeten, met moeders goedkeuring. Kerst is gedaan en de kerstboom mag afgebroken worden.

Nostalgie: eetbare kerstboomdecoratie

Zegt het je wat, zo'n eetbare kerstboomdecoratie? Tijd om in actie te schieten. Naast koekjes is er nu heel wat op de markt om de boom mee te versieren. Van snoep kan je slingers maken, er zijn rood-witte zuurstokken en je kan chocoladepralines kopen met een lintje aan. Met eiwitschuim kan je mooie figuren spuiten en voor een lekker geurtje zorgen mandarijntjes met kruidnagel en een flinke schep kaneel in de zanddeegkoekjes.

Koekjes bakken voor in de boom

Maak een zanddeeg en haal hier kerstfiguurtjes uit met uitsteekvormen. Maak bovenaan een gaatje met een scherp voorwerp voor het haakje of het lintje. Bak de koekjes af. Daarna kan je de koekjes gaan versieren met rode en witte contourlijnen. Geen keukenprins(es)? Je kan de koekjes ook kant en klaar kopen. Denk aan Duitse Lebkuchen, mini bretzels, spritzen, etc. Alle koekjes met een of meerdere gaten in komen in aanmerking.

Eiwitschuimfiguren

Maak eiwitschuim door het eiwit met een snuifje zout goed hard op te kloppen. Doe het eiwitschuim in een puntzakje en spuit nu op een bakplaat contouren van figuren als hartjes, engeltjes, taai taaipoppetjes, sterren, klokken, etc. Let er op dat ieder toefje goed vasthangt aan het vorige toefje. Bak af in de oven. Je kan je figuren zo in de boom hangen. Wel opletten want deze figuren zijn erg breekbaar.

Snoepslingers

Van snoepjes in mooi gekleurde zilverpapiertjes gedraaid, kan je een leuke snoepslinger maken. Naai de uiteinden van de snoepjes aan elkaar of maak de snoepjes aan elkaar vast door er doorschijnende visdraad rond te wikkelen. Je hebt nu een snoepslinger voor in de boom. Andere mogelijkheden zijn zuurtjes die je aan een draad hangt met een haakje of snoepjes met een gaatje in die je op een draad rijgt. Niets van dit alles voorhanden? Draai zelf je snoepjes in papiertjes en hang ze aan een mooi lint met een haakje. Voordeel is dat je dan in elk papiertje een ander snoepje kan steken en dat het dus steeds een verrassing is wat er in zit.

Chocoladeballen

Je kan de chocoladeballen kant en klaar kopen. Milka en Lindt verkopen kleine kerstballen in een gekleurd zilverpapiertje met een mooi gouden koordje aan. Maar je kan je chocoladeballen natuurlijk ook zelf maken. Koop kleine chocoladebolletjes of snoepjes met chocolade en nootjes als je dat liever hebt. Wikkel er zilverpapier rond in een mooi kleurtje en maak er een touwtje aan vast. Ook Rochers komen er voor in aanmerking. Hang ze aan een haakje en de boom in.

Plastiek ballen met snoep in

Vind je het niet echt hygiënisch al dat eten in je kerstboom? Je kan ook plastiek ballen kopen uit twee delen. Vul de ballen met snoepgoed naar keuze in vrolijke kleurtjes en hang ze met een haakje in de boom. Koop geen te grote ballen, dan is het effect mooier en zo heeft iedereen meer om uit de boom te halen.

Wit-rode zuurstokken

Rond kerst zijn er ook ouderwetse wit-rode zuurstokken te koop. Deze zuurstokken zijn hygiënisch elk apart verpakt. Mooi in de boom en ze geven goed de kerstsfeer weer.

Zwarte veters en mooie lolly's

De zwarte, opgerolde dropveters kunnen ook aan een haakje de boom in. Hetzelfde effect krijg je wanneer je groene en rode zure matten oprolt. Koop ook een aantal veelkleurige, platte lolly's. Steek ze in de boom.

Mandarijntjes met kruidnagels

Wikkel je mandarijntjes in een mooi touw, liefst natuurtouw. Maak een lusje bovenaan om je mandarijntje in de boom te hangen. Steek nu kruidnagels in je mandarijntje. Oogt mooi en ruikt heerlijk!

Voor- en nadelen van een eetbare kerstboom

Voordelen

  • je kan ieder jaar nieuwe versiering in de boom hangen
  • je kan je koekjes zo versieren dat alles bij elkaar past
  • je moet je kerstversiering niet opbergen
  • je gasten hebben wat te snoepen

Nadelen

  • je moet wel een tijdje in de keuken staan en op snoepjesjacht gaan
  • het is misschien niet altijd even hygiënisch
  • je kan het snoep en de koekjes niet heel lang laten hangen
  • wanneer het te warm is, kan het een plakkerige boel worden en kan de chocolade beginnen smelten
  • de mandarijntjes kunnen gaan rotten
  • wanneer alles op is, is je boom leeg (maar dan kan je er nog altijd zelfgemaakte decoratie in hangen!)
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Zelf koekjes makenZelf koekjes makenZelf koekjes maken is niet zo moeilijk als menigeen wel denkt. Je kunt ze geheel naar eigen smaak bakken en meer of mind…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Gränna: het dorp van de zuurstokkenIn Zweden, in de provincie Smaland, ligt het dorpje Gränna. Dit dorpje is zeker een aanrader voor alle ‘zoetbekken’ onde…

Kerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten maken, gratis en snelKerstkaarten en nieuwjaarskaarten maken is eenvoudig en goedkoop. Een ander voordeel van zelfgemaakte wenskaarten is dat…
Kerst met een laag budget: Goedkope en gratis kerstbomenKerst met een laag budget: Goedkope en gratis kerstbomenDe traditie van het kopen van een kerstboom is al eeuwenoud. De traditie van het kopen van een kerstboom is zelfs al vee…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 12-11-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.