Kerstkaarten maken, gratis en snel

Kerstkaarten maken, gratis en snel Kerstkaarten en nieuwjaarskaarten maken is eenvoudig en goedkoop. Een ander voordeel van zelfgemaakte wenskaarten is dat je een zelfgemaakte kerstkaart heel persoonlijk kunt maken. De allergoedkoopste manier is natuurlijk het digitaal verzenden van een zelfgemaakte kerstkaart, of een kant-en-klaar plaatje, maar erg creatief is dat niet en heel veel mensen sturen toch nog steeds het liefst een echte kaart, per post. Wenskaarten kopen is vaak nogal duur en zelf maken is leuk. Wat heb je nodig om zelf kerstkaarten te maken, en hoe maak je zelf kaarten? Er zijn verschillende manieren om goedkope kerstkaarten te maken voor kerstmis, nieuwjaar, verjaardagen, maar ook andere wenskaarten kan je gemakkelijk zelf in elkaar knutselen. Om persoonlijke kerstkaarten te maken kan je kiezen voor verschillende methodes, zoals:
 • goedkope kerstkaarten laten drukken.
 • zelf kerst- en nieuwjaarskaarten maken.

Op een kerstkaart zet je meestal niet alleen een wens voor de kerst, maar ook een wens voor het nieuwe jaar. Alom bekend is natuurlijk 'Prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar.' Als je zelf kaarten maakt kan je de wens veel persoonlijker maken. Als je er voor kiest om zelf kerstkaarten in elkaar te knutselen dan kom je met wat stevig papier, gekleurd papier en lintjes en wat glitters en lijm, al een heel eind. Een leuke kerstkaart kan je immers gemakkelijk zelf maken.

Wat heb je nodig, of wat kan je zoal (her)gebruiken?

Oude kaarten die je bewaard hebt (hergebruiken) is aan te raden. Bewaar dus altijd de wenskaarten die je krijgt opgestuurd. Je kunt hiermee veel geld uit besparen door ze later te beplakken en en er een nieuwe kaart van te maken. Dit geldt ook voor verjaardagskaarten en andere wenskaarten. Als je geen oude kaarten hebt om te beplakken, kies dan voor stevig papier, of heel dun karton. Spullen die je nodig hebt om wenskaarten te maken:
 • Snijmesje en/of schaar.
 • Lijm (fotolijm is handig voor plaatjes omdat dit geen bobbels geeft).
 • Lijm (gewone lijm is goed om glitters, strikjes en namaaksneeuw vast te zetten).
 • Groen en rood papier.
 • Goud en of zilverkleurig karton. Ook verpakkingsmateriaal bevat vaak gekleurd karton. Je kunt dit ook gebruiken in plaats van het weg te gooien.
 • Groen en rood doorschijnend papier.
 • Stiften of verf.
 • Potloden (alle tekenmaterialen die je leuk vindt om te gebruiken).
 • Overige.

Oude kaarten hergebruiken

Hoe maak je zelf eenvoudige kerstkaarten, nieuwjaarskaarten (of wenskaarten voor andere gelegenheden)? Vrijwel iedereen heeft in huis nog wel wat oude wenskaarten liggen. Dergelijke kaarten zijn ideaal als basis om zelf nieuwe wenskaarten te maken. Als je van knutselen houdt is het zeker niet moeilijk om zelf mooie kerst- en nieuwjaarskaarten te maken. Ten eerste is het dus belangrijk dat je voortaan oude kaarten gaat bewaren. Kerstkaarten, nieuwjaarskaarten, paaskaarten, verjaardagskaarten, geboortekaartjes en alle andere soorten wenskaarten zijn opnieuw te gebruiken als je een stukje wit papier aan de binnenkant plakt, over de afzender heen. Een nieuwe wenskaart met envelop kost al snel een paar euro. Hergebruiken is dus verstandig als je geld besparen wilt. Ook kan je plaatjes sparen die je aanspreken, en deze gebruiken om de nieuwe kaarten mee te versieren. Plaatjes uit tijdschriften kunnen geschikt zijn om wenskaarten mee te versieren.

Gratis wenskaarten en ansichtkaarten

Verzamel ook de gratis ansichtkaarten die je tegenwoordig steeds vaker tegenkomt. Op gratis ansichtkaarten staat vaak een aankondiging of reclameboodschap, deze kan je eraf knippen, of je kunt de kaart beplakken met plaatjes die je geschikt vindt. Zelf wenskaarten maken vergt een beetje tijd maar het bespaart veel geld en ook worden zelfgemaakte kaarten door ontvangers vaak extra gewaardeerd.

Hoe hergebruik je oude kerstkaarten?

Wat heb je nodig om van oude kerstkaarten nieuwe kerstkaarten te maken?
 • Een stapeltje oude kerstkaarten of andere gebruikte wenskaarten.
 • Stevig papier om nieuwe kaarten van te vouwen of te knippen (kleur naar eigen smaak).
 • Lijm.
 • Schaar of een scherp klein snijmes, bijvoorbeeld een stanleymes of breekmesje.
 • Plaatjes en/of foto's.
 • Eventueel rood lint en andere versiersels, zoals glitters, en/of rood en groen papier.

Het is eenvoudig om een kaart te versieren met een rood lintje of wat kunstsneeuw of glitters. Zorg bij het lintje dat je een dun klein lintje gebruikt, wat je door de kaart rijgt voordat je de kaart opnieuw op stevig papier, opplakt. Het lintje zit er dan mooi doorheen en tussen twee stukken papier in vastgezet. Gaten maak je in dat geval met een perforator, of met een schaartje.

Kaart als basis gebruiken

Als je een gevouwen kerstkaart opnieuw als basis voor een nieuwe kerstkaart gebruikt, beplak dan de beschreven binnenkant met een stuk wit papier af. De maat van het papier moet iets kleiner zijn als de afmeting van de binnenkant van de kaart, dit omdat er bij het vouwen van de kaart geen bobbels in het papier moet ontstaan. Snij het witte binnenpapiertje dus rondom een paar millimeter kleiner uit en plak het papiertje netjes met fotolijm aan de binnenkant van de kaart, over de tekst van de vorige afzender heen. De kaart is nu weer klaar voor gebruik.

Voorkant kerstkaart vervangen

Als je de binnenkant van de kaart hebt beplakt met een nieuwe binnenkant van wit (of gekleurd) papier, kan je ook de voorkant beplakken met gekleurd papier. Daarom kan je dan weer een collage van kerstplaatjes maken.

Zelf nieuwe kerstkaarten maken

Als je geen oude kaarten hergebruikt kan je zelf nieuwe kaarten maken. Vrij eenvoudig. Je hebt er minimaal voor nodig:
Wit stevig papier en wat gekleurd papier. Minimaal rood en groen papier, maar extra kleuren zijn welkom. Je kunt overal om je heen gratis gekleurd papier vinden. In tijdschriften, oude verpakkingen, inpakpapier, folders… Begin bijtijds te verzamelen.
 • Liniaal en potlood.
 • Viltstiften.
 • Versiersels, bijvoorbeeld glittertjes, witte watten, rode lintjes, enzovoorts.
 • Lijm .
 • Schaar en/of scherp snijmesje voor stevig papier.

Kerstplaatjes en versiersels

Je kunt variëren met allerlei zaken zoals dun doorschijnend papier, plaatjes, tekeningen van de kinderen, enzovoorts. Hier onder een aantal ideeën:
 • Zoek op internet naar plaatjes van kerstbomen, kerstmannen, vuurwerk, sneeuwpop, en dergelijke, en print deze uit
 • Laat kinderen een tekening maken van een kerstboom, sneeuwpop of vuurwerk en plak de tekening op een stukje stevig papier.
 • Knip van groen papier een kerstboom en plak op een zelf gevouwen kaart van wit of rood of goud papier. Versier de kerstboom met viltstift of met uitgeknipte kerstballen.
 • Knip een sneeuwman van wit papier uit en plak hem op een stukje blauw papier met wat watten als sneeuw op de grond. Geef hem een oranje neus, en zwarte oogjes, en een brede glimlach.
 • Knip een huisje uit een kaart en snij de raampjes uit, plak geel papier achter de raampjes en plak de achterkant af met een stuk wit papier. Je kunt de raampjes ook uit het witte papier aan de achterkant nog uitsnijden als je een doorschijnend effect in de ramen wilt
 • Als je goed kunt tekenen kan je zelf tekeningen maken en op stevig papier plakken.

Kerstkaarten per e-mail verzenden

Kerstkaarten verzenden via internet is misschien niet zo persoonlijk, maar wel gemakkelijk. En het is goedkoper dan per post verzenden. Als je weinig geld hebt is dit een prima oplossing. Je kunt op verschillende manieren kerstkaarten per e-mail verzenden:
 • Door de kaart die je gemaakt hebt in te scannen en per e-mail te verzenden. Of door een foto van de kaart te maken en dan te verzenden per e-mail.
 • Er zijn ook kaarten services op internet waar je gratis digitale wenskaarten kunt verzenden. Niet alle websites waar je online kaarten kunt verzenden zijn gratis.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Originele kerstkaarten maken met internet en foto'sOriginele kerstkaarten maken met internet en foto'sIeder jaar verstuurt ongeveer 90% van alle Nederlanders traditiegetrouw kerstkaarten naar vrienden en familie. In vele g…
Zelf je kerstkaarten maken + tipsZelf je kerstkaarten maken + tipsWie vindt het nou niet leuk om nog een kaart te ontvangen met kerst? Tegenwoordig worden er veel minder brieven gestuurd…

Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…
Kerst: zelf originele, eetbare kerstboomdecoratie makenKerst: zelf originele, eetbare kerstboomdecoratie makenVergeet de plastic of breekbare kerstboomdecoratie. Versier je boom eens op een originele manier met eetbare kerstboomde…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 13-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.