Kerstboom versieren

Als Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen en u komt al vele plaatsen waar u kerstbomen kunt kopen tegen. Toch is een simpele kale kerstboom maar niets, kerstbomen horen versiert te zijn rond de kerst. Maar hoe kunt u nu gemakkelijk een kerstboom mooi versieren?

Het kopen van een kerstboom

Er is veel keus bij het kopen van een kerstboom. U kunt kiezen voor een echte kerstboom of een namaak kerstboom die dus niet echt is en elk jaar weer de zolder op kan. Hieronder staan enkele voor en nadelen van een echte en een kunst kerstboom:

Een echte kerstboom:

Een echte kerstboom wordt meestal als mooier ervaren dan een kunst kerstboom. Echte kerstbomen ruiken vaak wel sterk, het is aan u of u dit prettig vindt of juist niet. Ook kunnen echte kerstbomen hun naalden verliezen, dit heet uitvallen. U moet dus wel vaker rond de kerstboom schoonmaken. Er zijn verschillende maten kerstbomen het is aan u welke maat kerstboom u koopt. Vaak kunt u uw kerstboom na de kerst buiten zetten of deze naar een speciale plaats in uw buurt brengen waar deze kerstbomen worden verzameld en met oud en nieuw worden opgestookt.

Een kunst kerstboom:

Kunst of namaak kerstbomen worden meestal minder mooi ervaren dan een echte kerstboom. Wel heeft de kunst kerstboom als voordeel dat deze na de kerst weer in kan worden geklapt en op zolder kan worden opgeborgen tot de volgende kerst. Een kunst kerstboom is dus een eenmalige aanschaf waar u jaren mee kunt doen. Ook verliest de kunst kerstboom niet zoveel 'naalden', stinkt deze kerstboom niet en hoeft u deze kerstboom geen water te geven.

Versiering

De versiering van de meeste kerstbomen is opgebouwd uit drie lagen. De eerste laag zijn de lampjes in de kerstboom hangen, dit is vaak de moeilijkste klus. Vervolgens moeten de slingers in de kerstboom worden gehangen en als laatste de kerstballen.

Lichtjes:

Als u een kerstboom heeft aangeschaft kunt u deze gaan versieren. Het gemakkelijkste is om te beginnen met de lichtjes in de kerstboom te hangen. Vaak zijn er in allerlei winkels speciale lichtjes voor de kerstboom te koop in allerlei soorten, kleuren en maten. Er zijn twee soorten kerstlichtjes, er bestaan lichtjes waar als er een lampje kapot gaat de hele rij lichtjes ermee stopt en er bestaan lichtjes die het wel blijven doen als er een lampje kapot is. Het slimste is om de laatste lichtjes te kopen aangezien het moeilijk is het lichtje terug te vinden dat kapot is als de hele rij lichtjes het niet meer doet.

U begint bovenaan met het ophangen van lichtjes. Vaak zitten er klemmetjes aan de lampjes waarmee u de lichtjes aan een tak vast kunt klemmen. Wikkel zo de lichtjes langzaam naar beneden en begin de lichtjes pas vast te klikken als u helemaal beneden bent met het wikkelen van de lichtjes. Klik de lichtjes zo vast dat de lichtjes goed verdeeld zijn over de gehele kerstboom. Als u wat lege plekken in de kerstboom ziet zonder lichtjes kunt u vaak de lichtjes nog iets veranderen en de lege plek opvullen. Ga pas naar de volgende stap als u de lampjes helemaal goed vindt hangen.

Slingers:

Als alle lichtjes in de kerstboom hangen kunt u slingers in de boom gaan hangen. Afhankelijk van de grootte van de kerstboom bepaald u hoeveel slingers u in de kerstboom hangt. Wikkel ook de slinger van onder naar boven om de kerstboom heen. U kunt kiezen of u voor een kleur of voor meerdere kleuren slingers kiest. Ook zijn er in winkels verschillende maten en diktes van slingers te vinden. Vaak is bij een kleine kerstboom een dikke slinger niet erg mooi.

De kerstballen en de piek:

Als laatst hangt u de kerstballen in de boom en zet u de piek op de top van de kerstboom. U kunt kiezen om alle ballen in dezelfde of bijpassende kleuren te kopen of juist een heel erg bont geheel van de kerstboom te maken. Kies de maat kerstballen die mooi past bij uw kerstboom, bij een kleine kerstboom zijn vaak grote kerstballen niet erg mooi.

Vaak ziet u ook dat er snoepgoed in de kerstboom wordt gehangen, u kunt hierbij denken aan zuurstokken met een boogje erin zodat ze aan takken blivjen hangen of chocolade met een lintje eraan die u om een tak kunt schuiven. Dit laten we aan u over.

Als laatst zet u de piek op de kerstboom, een piek is vaak een buisje met wat bolletjes die u precies om de bovenste omhoogstaande tak van de kerstboom kunt schuiven. Als u dit gedaan heeft is uw kerstboom helemaal af en kunt u genieten van een fijne kerst.

Lees verder

© 2010 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstboom versieren  Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…

Hoe een perfecte gastvrouw zijnHoe een perfecte gastvrouw zijnWanneer je mensen ontvangt voor een diner moet alles perfect zijn. Tijdens de feestdagen moet je dan ook nog eens vaak e…
Maretak: het symbool van Kerstmis!Maretak: het symbool van Kerstmis!" I saw Mummy kissing Santa Claus". Dit zinnetje uit een bekend kerstliedje zegt goed waar het om gaat. Mama en Santa Cl…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.