Carnavalskleding kopen om carnaval te vieren of te larpen

Carnavalskleding kopen om carnaval te vieren of te larpen Carnavalskleding kan je volop vinden en hoeft niet duur te zijn. Als het carnaval is, verkleden feestvierders zich uitbundig. Zowel mannen, vrouwen en kinderen nemen deel aan de feestelijkheden, en voor iedereen, van jong tot oud, wordt carnavalskleding gemaakt. Tijdens carnaval gaan mensen uitgedost en verkleed de straten op, en volwassenen gaan zingend en hossend van kroeg naar kroeg om feest te vieren. Om carnavalskleding te vinden kan je gerust online rondkijken. Sommige carnavalskleding is ook geschikt om te larpen, en andersom kan je met een mooie larpoutfit wellicht ook carnaval vieren.

Carnavalskleren kopen

Als je carnavalskleren gaat kopen is het aan te raden rekening te houden met een aantal dingen. Zitten de kleren lekker, zijn ze warm genoeg voor de weersomstandigheden, zijn ze te wassen en te bewaren tot volgend jaar? Koop je goedkope carnavalskleding dan maakt het niet uit of ze aan het eind van het feest vies zijn en de prullenbak in kunnen, maar als je voor een goede kwaliteit carnavalsoutfit gaat, is het prettig als de outfit na de carnavalsweek niet helemaal op is.

Je kunt ook op chique gaan en carnaval vieren in een cool twee- of driedelig pak met een comic print, de zogenaamde Opposuit herenpakken. Deze pakken zijn officieel voor mannen maar ook vrouwen vinden deze pakken vaak gaaf. De pakken zijn voor een tweedelig pak niet duur.

Zelf carnavalskleding maken

Zoek je zeer goedkope carnavalskleding dan kan je of zelf iets maken of je kunt voor een paar tientjes al een leuke outfit vinden. Zelf iets in elkaar zetten is vrij gemakkelijk. Oversized kleding in felle kleuren, een oud hoedje of pruik op, make-up, bretels, enzovoorts. Je kunt er al snel bijlopen als een malloot en dat wordt met carnaval vaak gewaardeerd.

Betaalbare kostuums

Online kan je de meeste carnavalskleding vinden, van eenvoudig tot chique, maar ook in feestwinkels en warenhuizen vind je vele carnavalskostuums. Vrijwel elk groot warenhuis verkoopt in de wintermaanden carnavalskleding, en via internet wemelt het van de webwinkels waar je terechtkunt voor leuke verkleedkleding voor carnaval. Online kostuums kopen heeft als voordeel dat je een grote keus hebt en relatief weinig tijd nodig hebt om ernaar te zoeken. Ook kan je de prijzen snel en makkelijk met elkaar vergelijken en bewust op zoek gaan naar betaalbare kostuums.

Larpen en carnaval

Tijdens carnaval ga je niet zo snel larpen maar als je een geschikt kostuum hebt steel je misschien welk de show tijdens carnaval. LARP (Life Action Role Play) is een verkleedspel. Mensen verkleden zich dan vaak met de mooiste outfits. Verder hebben carnaval en LARP niets met elkaar te maken.

Carnavalskleding heren

Voor mannen is er een enorm groot aanbod aan carnavalskleding. Als je op internet zoekt naar 'carnavalskleding heren' krijg je direct al honderden zoekresultaten. Veel van de kleding is niet duur. Veel carnavalskleding bestaat uit vrolijke kleuren, en vaak is de kleding ook grappig. Met carnaval gaan mensen nou eenmaal helemaal uit hun dak en ook met de kleding mag de draak gestoken worden. Spot komt ook tot uitdrukking in veel carnavalskleding. Zo kan je je bijvoorbeeld verkleden alsof je naakt bent, in een vleeskleurig pak met boezem en billen, of je kunt je verkleden alsof je een bodybuilder bent. Hoe mooier het kostuum hoe duurder de kleding vaak is.

Als man kan je bijvoorbeeld verkleed gaan als holenmens, Spiderman, Batman, Tarzan, arts, clown, aap of desnoods als banaan. Je hebt de keus uit honderden (of meer) carnavalskostuums. Je kunt ook oude kleding in vrolijke kleuren verven, een felgekleurde pruik opzetten en een grappige bril op je neus dragen. Duur hoeft je outfit in zo'n geval dus niet te zijn.

Carnavalskleding dames

Voor vrouwen zijn er ook zeer veel carnavalskostuums te koop. Zowel in winkels als online vind je bijvoorbeeld vele prinsessenjurken, Manga-style kleding, politiekostuums, verpleegster kostuums, mysterieuze maskers, nep haar, enzovoorts. Afhankelijk van je budget kan je kiezen voor een simpel of luxe kostuum. Of verkleed je je voor weinig geld als sexy bunny of als bekend sprookjesfiguur, zoals bijvoorbeeld sneeuwwitje, een heks, of een ijskoningin. Ook is het leuk om je als beroemdheid te verkleden. De bekende witte Marilyn Monroe-jurk met blonde pruik is bijvoorbeeld een outfit die je elk jaar wel eens tegen zal komen tijdens carnaval. Dergelijke kleding is gemakkelijk zelf te maken of anders te koop. Ook klassieke kleding met elementen uit de pruikentijd is vaak kleurrijk, en leuk voor vrouwen. Dergelijke kostuums zijn gemakkelijk online te vinden, maar ook in feestwinkels vind je vaak een afdeling met carnavalskleding. Een goed carnavalskostuum is met zorg in elkaar gezet en kan een poosje mee. Je kunt ook verschillende kostuums kopen, zodat je er elke dag anders uitziet.

Maskers, pruiken, brillen

Tijdens de carnavalsdagen dragen mensen ook graag maskers, valse neuzen, pruiken en bijvoorbeeld ook namaakvoorwerpen in de hand, of rare accessoires zoals gekke brillen, nep snorren, grappige hoeden, enzovoorts. Dergelijke spullen zijn handig om snel een carnavalsoutfit in elkaar te draaien. Met een oude hoed op je hoofd en een nepsnor onder je neus geplakt, ben je feitelijk al een beetje verkleed. De meeste enthousiaste carnavalvierders kiezen echter voor een volledige outfit. Tijdens de carnavalsfeestdagen dossen mensen zich uit in felle kleuren, eventueel met felgekleurde schmink, verkleed als sprookjesfiguur, filmheld of tekenfilmfiguur. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het als outfit gedurende carnaval tegenkomen.

Goedkope carnavalskleding kinderen

Voor kinderen is er ook een ruime keus carnavalskleren. Let er bij kinderen extra goed op of ze het kostuum zelf ook leuk vinden en dat het kostuum niet te koud is. Kostuums voor kinderen zijn meestal goedkoper dan kostuums voor volwassenen. Carnaval wordt in de winter gevierd en vaak is het dan ook koud buiten. Het is daarom handig om in elk geval wel kleding te kiezen die gecombineerd kan worden met warme onderkleding. Geschikt daarvoor is bijvoorbeeld lang ondergoed.

Is het handig om kostuums online te kopen?

Er zitten tegenwoordig veel voordelen aan online shoppen. Het aanbod is op internet erg groot, en je hebt met een paar muisklikken een grote keus tot je beschikking. Ook is het online makkelijker om betaalbare kostuums te vinden. Vrijwel elke webshop vermeldt (als het goed is) tegenwoordig ook binnen hoeveel tijd je je kostuum na betaling in huis hebt. Vaak is dat al binnen 24 uur na de betaling. Online kan je de maat van de carnavalskleding prima bepalen, de kleur snel uitkiezen, en je kunt er meteen leuke accessoires bij kopen. Het bespaart een hoop gezoek en tijd. Je shopt vanuit huis en via internet kan je direct vinden wat je nodig hebt. Online shoppen is makkelijk en populair, en als je rondkijkt vind je juist online veel variatie in carnavalskostuums. De verzendkosten komen er bij maar die vallen meestal mee. Retourneren of ruilen is in de meeste gevallen op kosten van de webshop.

Welke kostuums kan je beter niet dragen tijdens carnaval?

Kleding die aanstootgevend is, kwetsend voor anderen, angstaanjagend, of kostuums die politiek gevoelig liggen, kan je beter niet dragen. In Maastricht worden in 2016 de kostuums zelfs gecontroleerd om onnodige ruzies, onrust en rellen te voorkomen. Zo wordt met nadruk afgeraden om je als jihadist of terrorist te verkleden. Niet alleen omdat dit de sfeer van het carnaval verpest, maar ook omdat het mensen bang kan maken voor aanslagen. Ook gekleed gaan in zwarte kleding wordt in 2016 niet op prijs gesteld, om onrust te voorkomen. Zelfs nepwapens, zoals pistolen die cowboys met carnaval wel dragen, worden afgeraden. Verder worden munitiegordels en dergelijke ook afgeraden omdat de politie het aan zou kunnen zien voor echte munitie.

Wanneer is het in 2017 carnaval?

Carnaval wordt in 2017 gevierd vanaf zondag 26 februari tot en met dinsdag 28 februari. Carnaval wordt echter niet altijd op dezelfde data gevierd. Het wordt wel altijd op zondag, maandag en dinsdag gevierd, maar de aanvangsdatum verschilt per jaar en de andere dagen dus ook.

Aswoensdag

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest en men viert het drie dagen voor Aswoensdag, en voornamelijk in het zuiden van ons land. De datum van carnaval is elk jaar anders omdat carnaval verband houdt met Pasen, en Pasen valt niet altijd op dezelfde datum. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan na aanvang van de lente. Daarom is het altijd Pasen tussen 22 maart en 25 april. Als gevolg daarvan wordt carnaval gevierd tussen 1 februari en 7 maart. 40 dagen voor Pasen 'behoren' katholieken 40 dagen te vasten. De eerste dag van het vasten wordt Aswoensdag genoemd. Drie dagen voor het vasten gaat men eerst flink feesten en dat wordt carnaval genoemd. Hoewel carnaval in ons land ook wel geassocieerd wordt met een drink- en dansfeest, is het van oorsprong juist een eetfestijn, als voorbereiding op het vasten. Hedendaags carnaval wordt in Nederland gevierd met veel vrolijke kleding, uitbundige carnavalsmuziek en vrolijke festiviteiten, lekker eten en behoorlijk wat alcohol.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe origineel verkleed met carnaval? TipsHoe origineel verkleed met carnaval? TipsElk jaar barst carnaval weer los in vooral het zuiden van het land. Tijdens carnaval is het een traditie dat je verkleed…
De gids tot het kopen van een kostuumKleren maken de man. Vooral bij het dragen van een pak kunt u zich onderscheiden van de massa door een aantal punten na…
Vastenavend in Bergen op ZoomVastenavend in Bergen op ZoomIn het zuiden van Nederland, en dan met name in Limburg en Noord-Brabant, viert men jaarlijks het carnavalsfeest. Oorspr…
Maat- of confectiekostuum kopen?Maat- of confectiekostuum kopen?De meeste mannen dragen ooit in hun leven een kostuum. Sommigen éénmalig, anderen uitsluitend voor feestelijke gebeurten…

Groundhog Day, wat is het precies en waar komt het vandaan?Groundhog Day, wat is het precies en waar komt het vandaan?Groundhog Day of in het Nederlands 'bosmarmottendag' is een traditionele feestdag waarop wordt gevierd dat de bosmarmot…
Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan?Hoe is carnaval ontstaan? Elk jaar wordt er in delen van Nederland carnaval gevierd. Mensen trekken verkleedkleren aan.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • http://nos.nl/artikel/2081396-kom-niet-verkleed-als-jihadist-naar-carnaval.html
  • http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/wanneer-het-carnaval
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Carnaval
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 16-05-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.