Groundhog Day, wat is het precies en waar komt het vandaan?

Groundhog Day, wat is het precies en waar komt het vandaan? Groundhog Day of in het Nederlands 'bosmarmottendag' is een traditionele feestdag waarop wordt gevierd dat de bosmarmot uit zijn winterslaap komt. Het verhaal gaat dat de bosmarmot terug in zijn hol kruipt als de zon schijnt voor een verlenging van de winterslaap met zes weken. Is het echter bewolkt dan komt hij uit zijn hol en is hij klaar met de winterslaap. Tijdens de festiviteiten op Groundhog Day die gehouden wordt op 2 februari worden er 's ochtends vroeg bijeenkomsten gehouden om te kijken of de bosmarmot geheel uit zijn hol komt of er weer in gaat.

Het ontstaan van Groundhog Day

In de 18e of 19e eeuw begon in Pennsylvania (net boven New York) in een Duitse nederzetting het gebruik te ontstaan om naar het gedrag van bosmarmotten te kijken op het moment dat ze uit hun nest kwamen kruipen. Iets dat later vele malen groter en populairder werd door vooral de inspanningen van de Amerikaanse weerman Clymer H. Freas die de dag bestempelde als 'bosmarmottendag' in 1887.

Het eerste document over Groundhog Day

Het eerste document dat spreekt over Groundhog Day is gedateerd op 4 februari 1841 door James Morris uit Morgantown Pennsylvania en gaat als volgt:

Last Tuesday, the 2nd, was Candlemas day, the day on which, according to the Germans,[10] the Groundhog peeps out of his winter quarters and if he sees his shadow he pops back for another six weeks nap, but if the day be cloudy he remains out, as the weather is to be moderate.

Vertaald:

Afgelopen dinsdag, de 2e, was het Lichtmis dag, de dag waarop volgens de Duitsers de bosmarmot uit zijn hol naar buiten gluurt en als hij zijn schaduw ziet weer terug naar binnen springt voor een zes weken langere winterslaap. Als het die dag echter bewolkt is dan wordt het gematigd weer en komt hij naar buiten.

Alternatief ontstaan van de Groundhog Day

Niet iedereen is aanhanger van het ontstaan van de feestdag in Pennsylvania, er wordt ook gesproken over twee verschillende volkeren die verschillende kalenders hadden. Ze kwamen er maar niet uit welke kalender gebruikt moest worden en dus juist was. Om ervoor te zorgen dat dit probleem werd opgelost werd er een gemeenschappelijke traditie gecreëerd: Groundhog Day.

Klopt er ook iets van de voorspelling van de bosmarmot?

Het is goed om te beseffen dat het op verschillende locaties wel en niet bewolkt kan zijn. In 2016 werd er over Amerika verspreid twee keer voorspeld dat er nog zes weken winter aan zou komen en er werd vijf keer voorspeld dat het vroeg lente zou worden. Hiernaast is het opvallend dat er volgens de organisatoren van Groundhog Day in 75%-90% van de gevallen een juiste voorspelling gedaan wordt. Deze percentages worden echter tegengesproken door een studie die over een tijdspanne van tien jaar heeft vernomen dat er maar in 37% van de gevallen een juiste voorspelling werd gedaan.

Waar wordt Groundhog Day fanatiek gevierd?

De grootste viering is in Punxsutawney in Pennsylvania waar in totaal zo'n 40.000 bezoekers op afkomen. Andere vieringen vinden plaats in Quarryville in Lancaster County en Sinnamohing Valley.

Dag vrij van school

Iedereen die studeert op de Punxsutawney Area High School krijgt vrij met Groundhog Day en dat is niet omdat het een feestdag is, maar omdat de stad dan gebruik kan maken van de schoolbussen om de vele bezoekers naar Gobbler's Knob te transporteren. Bij Gobbler's Knob leven veel bosmarmotten in het wild waarbij de ritueel goed te aanschouwen is en waardoor het stadje Punxsutawney één dag per jaar een hoop bezoekers krijgt.

De film Groundhog Day

De film Groundhog Day gaat over een chagrijnige weerman die in een klein plaatsje een rapportage moet maken en vervolgens dezelfde dag elke keer opnieuw beleeft. Dit kleine dorpje is het dorpje waar Groundhog Day volgens de film ontstaan is, namelijk Punxsutawney. Na de reportage over de feestdag verlaat de weerman, Phil Connors samen met zijn crew het stadje maar komt in een verschrikkelijke sneeuwstort terecht. Hierdoor zijn ze gedwongen om in het stadje te overnachten, maar als Phil de volgende dag wakker wordt beseft hij zich na korte tijd dat het wederom Groundhog Day is. In het begin vindt hij het geweldig omdat hij alles zonder consequentie kan uitproberen en steeds weer net iets anders kan doen, zoals het versieren van vrouwen of het overvallen van een geldtransport. Uiteindelijk weet Phil hoe alles gaat verlopen en weet daar slim op in te spelen waardoor hij het gaat waarderen.
© 2016 - 2024 Pepsimax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Dieren die het weer kunnen voorspellenDieren die het weer kunnen voorspellenVoordat het voorspellen van het weer een serieuze wetenschap werd, waren mensen tot in een verleden al op zoek naar mani…
Meitnerium: Het elementMeitnerium: Het elementMeitnerium is een scheikundig element met symbool Mt en atoomnummer 109. Het is een zeer radioactief synthetische elemen…

Nieuwjaar bij de Chinezen in China en eldersNieuwjaar bij de Chinezen in China en eldersBegin februari wordt elk jaar het Chinees Nieuwjaar gevierd. Een maand later dan bij ons omdat de Chinezen de maankalend…
Carnavalskleding kopen om carnaval te vieren of te larpenCarnavalskleding kopen om carnaval te vieren of te larpenCarnavalskleding kan je volop vinden en hoeft niet duur te zijn. Als het carnaval is, verkleden feestvierders zich uitbu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day_(feestdag)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Groundhog_Day_(film)
Pepsimax (7 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.