Zwarte Piet schminken, hoe doe je dat? Tips!

Zwarte Piet schminken, hoe doe je dat? Tips! Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas, zie je in 2016 in allerlei soorten en maten. Van de traditionele zwart geschminkte pieten, tot roetpieten of gele of blauwe pieten. Alles is bij wijze van spreken mogelijk, aangezien veel mensen sinds de discussie over Zwarte Piet op gang is gekomen, nog zoekende zijn naar meer populaire alternatieven voor pieten met een namaak zwarte huidskleur. Of Zwarte Piet nu wel of geen discriminatie is, geschminkt wordt er gedurende de sinterklaastijd nog volop. Hoe schmink je jezelf of een ander, tot Zwarte Piet?

Zwarte Piet, waar komt hij vandaan?

De traditionele Zwarte Piet komt als knecht van Sinterklaas voor sinds 1850. De knecht kwam voor in een boekje van J. Schenkman, een onderwijzer, die in het kinderverhaal een zwarte huisknecht naast Sinterklaas plaatste. De knecht werd verder geen naam gegeven, het was gewoon een knecht die Sinterklaas hielp bij allerlei werkzaamheden, zoals pakjes inpakken en deze te paard over de daken naar kinderen brengen door de cadeautjes door de schoorsteen te gooien. De knecht was gekleed als Page en het was een Moor. Een naam had hij toen nog niet. De knecht in het boekje was wel meteen populair en daarmee was een knecht als een figuur in in page kleding naast Sinterklaas, geboren. Toch was dit niet uniek. In Italië vierde men het feest ook al met Moren naast Sinterklaas. In de jaren daarna verscheen Zwarte Piet steeds vaker, niet alleen in toneelstukken of boeken, maar ook in het straatbeeld gedurende sinterklaasfeestperiodes. Er kwamen steeds meer knechten bij, die allemaal Zwarte Piet genoemd werden. Dit zijn de traditionele Zwarte Pieten, geschminkt met een zwarte huid, rode lippen, gouden oorringen in, en natuurlijk een page pietenkostuum aan. De traditionele Zwarte Piet is omstreden omdat veel mensen de piet racistische kenmerken vinden hebben, aangezien zwarte mensen als karikatuur worden neergezet. Niet iedereen (met een zwarte, witte of welke huidskleur dan ook) heeft problemen met de figuur Zwarte Piet. Zo maakte Rapper PestOne, zelf een zwarte artiest, in 2016 de hit 'Zwarte Piet, wiedewiedewiet' met als boodschap dat Zwarte Piet wat hem betreft gerust kan blijven. Zal Zwarte Piet verdwijnen? De meningen blijven er over verdeeld. Wel zien we vaker een ander soort knecht naast Sinterklaas.

Zwarte Piet in traditionele vorm schminken

Als je er voor kiest om Zwarte Piet in de traditionele vorm te schminken en je als piet te verkleden, dan heb je zwarte of bruine gezicht schmink nodig, rode of roze lippenstift, vrolijke oorbellen (kan), een zwarte pruik en een kleurrijk pietenkostuum, plus een paar bruine of zwarte handschoenen. Natuurlijk heeft Zwarte Piet ook een jutezak bij zich, met strooigoed en/of cadeautjes.

Zwart of bruin schminken

De schmink wordt op het gezicht aangebracht met een make-up sponsje, tenzij de gebruiksaanwijzing van de schmink anders aangeeft. De hals en nek worden mee geschminkt, maar de handen niet, want je trekt op het laatst de handschoenen aan. De handen worden niet mee geschminkt aangezien de schmink zou afgeven op kleding en cadeautjes of op strooigoed. Ook zijn handschoenen warmer, omdat je als Zwarte Piet vaak de straat op zal gaan.

Roetpiet

De roetpiet is in 2016 een veel geziene metgezel van Sinterklaas. Omdat Zwarte Piet volgens de overlevering toch al door de schoorsteen klauterde, komt Piet, die 'van nature' een Spanjaard is, helemaal onder roet uit de schoorsteen te zitten. Het resultaat is een witte piet met een gezicht vol roet vegen. Een beetje zoals schoorsteenvegers er in oude films ook uitzien. Duidelijk een wit persoon, met duidelijke roetvlekken in het gezicht. Er zitten een paar nadelen aan deze variant van de traditionele Zwarte Piet: iedereen ziet meteen dat jij het bent. Zwarte Piet was in traditionele vorm onherkenbaar voor kinderen, en die hebben dan ook meestal niet door dat hun grote broer voor Zwarte Piet speelt, bij de roetveegpiet is dat dus niet het geval. Het is dus nog maar de vraag of roetpiet een geschikt alternatief zal blijken te zijn. Als je als geschminkte roetpiet onherkenbaar wilt blijven voor kinderen, dan kan je jezelf natuurlijk wel uitdossen met extra accessoires zoals een vrolijke zonnebril, een gekleurde pruik en/of eventueel een namaak snor.

Roetpiet schminken

Een roetpiet schminken is niet moeilijk. Wat je nodig hebt is heel eenvoudig: roet! Roet kan verkregen worden door een kurk (echte kurk, geen namaak) boven een gasvlam te houden (laat dit alleen door een volwassene doen in verband met brandgevaar). De kurk mag niet lang branden, wel even smeulen. Wat overblijft is roet. Dit roet even laten afkoelen op de kurk en het dan op het gezicht aanbrengen. Met vingers uitvegen tot roetvlekken. Ook kan gebruikgemaakt worden van houtskoolpoeder, of roet uit de wand van een afgekoelde open haard. Een roetpiet is dus niet helemaal zwart geschminkt, maar vlekkerig. Zwarte handschoenen zijn ook niet nodig. Je kunt met blote handen voor Piet spelen, of je kunt gekleurde handschoenen dragen tegen de kou.

Gekke Piet Schminken

Er zijn veel al veel variaties pieten gesignaleerd. Er zitten hele leuke pieten bij, zoals:
 • Witte Piet
 • Krampus
 • Clownspiet
 • Piet Mondriaan Piet
 • Gestippelde Piet
 • Strepen Piet
 • Paarse Piet
 • Mozaïek Piet
 • Bijen Piet
 • Pop-Art Piet
 • Regenboog Piet
 • Enzovoorts

Omdat veel mensen sinds 2016 nog een beetje zoekende zijn naar het meest geschikte nieuwe uiterlijk als vervanging voor de traditionele Zwarte Piet, kun je zelf creatief aan de gang gaan met schmink en verf, accessoires, haarkleur en zelfs met kleding. Zo werden er enige tijd geleden in Amsterdam Wietsint en zijn gevolg wietpieten gesignaleerd. De pieten waren uitgedost met een geschminkte wietplant op hun gezicht, en bekende Nederlander Prem Radhakishun speelde Wietsinterklaas en rookte (zogenaamd) ook een jointje mee. Alles is dus nog mogelijk. Je kunt je schminken zoals jij het leuk vindt, met of zonder knipoog naar de mensen die zich druk maken over de verandering van de Nederlandse Zwarte Piet traditie.

Zwarte Piet of Krampus in Europa

Zwarte Piet is overigens niet uitsluitend typisch Nederlands. In heel Europa zien we Sinterklazen met knechten. In Nederland groeide Piet uit tot een Moorse page met een tulband. De moren droegen tijdens de Spaans overheersing typische kleding die je nu nog terugziet bij Pieten. In de meeste andere landen zien wij soms ook enkele Moren, zoals Sinterklaas met zijn gevolg van tientallen Moren, in Italië. Ruprecht en de Krampussen. Maar veel vaker zien we Krampus in zijn eentje naast Sinterklaas. Direct over de grens, in België wordt Sinterklaas ook begeleidt door Krampus, een man met horens op zijn hoofd en een grote roe. Ook in Duitsland komt zwarte Piet niet voor en ook daar wordt Sinterklaas vergezelt van Krampussen met horens op het hoofd. Krampus heeft altijd horens op zijn hoofd, hij kan met roet gekleurd zijn maar ook spierwit geschikt worden. Hij draagt vodden en ziet er eng uit met zijn jutten zak om zogenaamd kinderen in te ontvoeren. Het is in ieder geval een krachtige verschijning. Bekijk voor de Europese geschiedenis van Sinterklaas en zijn knechten zeker eens de film Wild Geraas https://www.wildgeraasdefilm.nl/ Voor informatie over de Italiaanse Krampussen kun je eens kijken bij https://www.italie.nl/tradities-gebruiken/sinterklaas/. Op onze eigen waddeneilanden wordt Krampus ook al heel lang, veelvuldig gezien naast Sinterklaas. Sinterklaas lijkt een Europees feest maar het wordt zelfs tot in Irak gevierd.

Nieuwe Pieten schminken

Welke nieuwe soort Piet je ook wilt zijn, of je nu kiest voor Krampus, Clownspiet, Piet Mondriaan Piet, Gestippelde Piet, Strepen Piet, Paarse Piet, Mozaïek Piet, Bijen Piet, Pop-Art Piet, Kleuren Piet, Regenboog Piet of Witte Piet, voor elke Piet heb je (gekleurde) schmink nodig.

Witte Piet

Witte Piet is de directe tegenhanger van Zwarte Piet en het is nog niet eens zo'n raar alternatief, want met een gezicht helemaal wit geschminkt ben je voor kinderen nog steeds moeilijk te herkennen. De pruik die je draagt is ook wit, behalve de lippen, die zijn rood.

Krampus

Kies witte or vleeskleurige schmink voor het maken van een Krampus. De mooiste Krampussen dragen maskers van een duivel, met horens op het hoofd. Je mag je fantasie te buiten gaan met de schmink. Hoe enger, hoe beter.

Clownspiet

Kies een witte schmink voor het gezicht. Je hebt rode lippenstift nodig voor de mond en een zwart make-uppotlood voor de ogen. Neem een foto van een traditionele clown en schmink je als zodanig. Je kunt ook nog een clownsneusje erbij opzetten.

Piet Mondriaan Piet

Piet Mondriaan was een bekende Nederlandse kunstenaar, die een serie kunstwerken in primaire kleuren maakten. Rood, geel en blauw dus, met alleen nog gebruik van zwart en wit als tegenwicht. Met behulp van een foto van een kunstwerk van Piet Mondriaan teken je witte, rode, gele en blauwe vlakken op je gezicht. Zwarte lijnen er tussen trekken en klaar: je bent een Piet Mondriaan Piet.

Gestippelde Piet

Bijvoorbeeld een rood geschminkt gezicht met witte of zwarte stippen, dan ben je een Paddenstoelenpiet of een Lieveheersbeest Piet.

Strepen Piet

Strepen Piet of een gestreepte piet. Het maakt eigenlijk niet uit hoe breed de strepen zijn. Je kunt de banen rood, wit blauw schilderen of groen, geel en paars, of misschien wel rood en wit gestreept. Wat jij wilt. Je hebt alleen een paar doosjes gekleurde schmink nodig, en een vaste hand. Gebruik van een kwast kan handig zijn.

Paarse Piet

Paarse Piet is net als Groene of Gele Piet een variant op de traditionele Zwarte Piet. Alleen in een ander kleurtje dus. Gewoon lekker experimenteren en zien welke kleur jou het beste bevalt.

Mozaïek Piet

Teken met allerlei kleurtjes gezicht schmink of verf, een mozaïek op je wangen. Met zwarte lijnen alle mozaïekstukjes kaderen, dan ben je een Mozaïek Piet.

Bijen- of wespen Piet

Zwart en geel gestreept, dan ga je als bijen- of wespen Piet door het leven.

Pop-Art Pieten

De pop-art Piet kan uit zwart en witte schmink bestaan, bijvoorbeeld een gezichtshelft wit en de andere helft zwart, maar ook uit vier blokken, twee wit en twee zwart. Ook een pop-art geïnspireerde stripheld uit een comic book kan een enorme uitdaging zijn om te schminken. Daarvoor heb je echter wel een tutorial nodig. Die vind je op YouTube, als je zoekt naar 'pop-art make-up tutorial.' Zo geschminkt gaan is niet alleen leuk tijdens het sinterklaasfeest, maar ook voor carnaval of Halloween.

Regenboog Piet

Deze Piet geef je alle kleuren van de regenboog, lopend in een boog over het gezicht.

Pietenkostuum

Voor alle pieten heb je een pietenkostuum nodig, een jutezak met strooigoed en natuurlijk een roe. Die roe kan je trouwens ook gerust eens een ander kleurtje geven met een beetje verf. Pieten dragen meestal ook een pruik. Bij de traditionele Zwarte Piet en bij de roetpiet, is dat een zwarte pruik, bij de andere pieten kan je zelf beslissen welke kleur pruik je er leuk bij vindt staan.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte pieten maken met (kleine) kinderenSinterklaas is weer in aantocht en het wordt weer tijd om weer sinterklaas versiering te maken. En wat is er nou leuker…
De zwarte pieten discussie: Waar komt zwarte piet vandaan?De zwarte pieten discussie: Waar komt zwarte piet vandaan?Elk jaar laait de zwarte pieten discussie weer flink op. Grote groepen binnen de samenleving worstelen met meningsversch…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Sinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

De maand december, over de hele wereld een feestmaandDe maand december, over de hele wereld een feestmaandDe donkere decembermaand is de laatste maand van het jaar en staat wereldwijd in het teken van feesten. Sommige feesten…
Sinterklaassurprise maken met een bouwpakketSinterklaassurprise maken met een bouwpakketEen surprise is een soort verrassingspakket met een cadeautje erin verstopt. Op sinterklaasavond worden vaak surprises g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Keytraxz, Pixabay (bewerkt)
 • http://www.historien.nl/ontstaan-van-zwarte-piet-het-rijksmuseum/
 • http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/11/o_kom_er_eens_kijken_blowen.html
 • https://youtu.be/qpOxGp69shI
 • https://www.wildgeraasdefilm.nl/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-12-2023
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.