De maand december, over de hele wereld een feestmaand

De maand december, over de hele wereld een feestmaand De donkere decembermaand is de laatste maand van het jaar en staat wereldwijd in het teken van feesten. Sommige feesten eren het licht en andere feesten zijn ronduit bizar. Naast de in Nederland bekende Zwarte Piet, heeft Sinterklaas nog meer bijzondere metgezellen. December is ook bij uitstek de maand van bezinning. Op 21 december hebben we de langste nacht en de kortste dag.

Wereld Aidsdag op 1 december

Op 1 december 1988 was de eerste Wereld Aids Dag, bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het is een dag die in het teken staat van de strijd tegen aids en die oproept tot solidariteit met mensen die besmet zijn met aids of hiv. Op deze datum wordt ook vaak geld ingezameld voor het Aids Fonds. In Amsterdam vindt jaarlijks (vanaf 2004) het dansfestijn Lovedance plaats om geld in te zamelen. Een opgespeld rood lintje is het solidariteitssymbool op Wereld Aidsdag.

Internationale dag voor Afschaffing van de Slavernij op 2 december

Slavernij, het smokkelen en ronselen van mensen is helaas van alle tijden (zelfs in de bijbel wordt hier al melding van gemaakt) en bestaat nog steeds. Tijdens de Internationale dag voor Afschaffing van de Slavernij wil men dit een halt toe roepen. Er zijn volgens de Walk Free Foundation in 2016 wereldwijd nog zo'n 45,8 miljoen slaven.

Internationale dag van Personen met een Handicap op 3 december

De Verenigde Naties vonden in 1992 dat er een dag moest komen ter bevordering van gelijke kansen voor gehandicapten en deze dag werd 3 december. Deze dag werd eerst de Internationale dag van de Mindervaliden genoemd en veranderde in 2007 van naam. Nu heet het dus de Internationale dag van Personen met een Handicap.

Internationale dag van de Cheetah op 4 december

Deze dag is in het leven geroepen door het Cheetah Conservation Fund om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor de met uitsterven bedreigde cheetah (jachtluipaard).

Internationale dag van de Vrijwilliger op 5 december

Veel vrijwilligersorganisaties geven hun vrijwilligers op deze dag een kleine attentie. Op deze manier wordt even stil gestaan bij het belang van al deze mensen die zich belangeloos voor een ander inzetten. Wereldwijd zijn er in 2016 971 miljoen vrijwilligers actief en dat is inderdaad wel iets om even bij stil te staan.

Sinterklaas op 5 december

Sinterklaas is een goedheiligman en kindervriend uit Spanje die vergezeld van zwarte pieten de kinderen in Nederland en België bezoekt. Ze stoppen cadeautjes in de kinderschoenen en op 5 december is het pakjesavond in Nederland. In België is dit meestal op 6 december.

Krampus op 5 december

De demoon Krampus is in Oostenrijk, Hongarije, Slovenië, Kroätie, Italië en Tsjechië de metgezel van Sinterklaas. Jonge mannen verkleedt als demoon zwerven op de avond van 5 december over straat om mensen schrik aan te jagen. Kinderen worden bang gemaakt want Krampus straft stoute kinderen met een roede en stopt ze in een zak. In 2015 is er een kersthorrorkomedie over Krampus uitgekomen (‘Krampus’ door Universal Pictures). Aangezien ze in Amerika Sinterklaas niet kennen is Krampus in de film een kerstdemoon.

Klozum op 5 december

Op Schiermonnikoog trekken vanaf half negen ’s avonds verklede inwoners langs de huizen, waar ze binnen personen of situaties naspelen die het afgelopen jaar op het eiland hebben plaatsgevonden. Aan de bewoners van het huis de schone taak om uit te vinden welke eilandbewoners er achter de vermomming schuil gaan. Op middernacht vindt in het Dorpshuis de ontmaskering plaats. De klozumviering voor kinderen is op 3 en 4 december, waarbij de kinderen zingend langs de deuren gaan (vergelijkbaar met de Sint Maartenviering op 11 november elders in het land) en snoepjes krijgen.

Knecht Ruprecht op 5 december

In delen van Duitsland heeft Sinterklaas Knecht Ruprecht als tegenhanger. Deze Ruprecht deelt kleine cadeautjes zoals mandarijntjes, chocolade en peperkoek uit aan lieve kinderen, maar stoute kinderen krijgen de roe. Knecht Ruprecht is ontstaan in de late Middeleeuwen om kinderen in het gareel te houden.

Père Fouettard op 6 december

Deze griezelige meneer (vrij vertaalt: zweepvader) is een assistent van Sinterklaas. Er gaan verschillende verhalen de ronde over hem, maar in alle verhalen is hij een kindermoordenaar die de assistent van Sinterklaas wordt. In het éne verhaal gedwongen en in het andere verhaal uit berouw voor zijn zonden. Hij heeft een roe in de hand en een gevlochten mand op zijn rug om daarin stoute kinderen mee te nemen. Père Fouettard is vertegenwoordigd in de processie van Saint Nicolas, paraderen door de straten van Saint-Dié-des-Vosges.

Internationale dag van de Ninja op 6 december

Sinds 2003 bestaat er een internationale Ninjadag. Op deze dag mag je je kleden als een Ninja, Ninjafilms kijken en Ninjaspelletjes doen. Het hoe en wat van deze dag is verder gehuld in mysteries.

Internationale dag van de Burgerluchtvaart op 7 december

Op deze dag wordt stilgestaan bij het belang van de internationale burgerluchtvaart voor de sociale en economische ontwikkeling van een land. Voor de periode 2015 tot 2018 is het thema ‘Working Together to Ensure No Country is Left Behind’.

Internationale dag tegen Corruptie op 9 december

De Verenigde Naties heeft 9 december uitgeroepen tot een dag tegen corruptie en voor de ontwikkeling van veiligheid en vreedzaamheid. Dit omdat corruptie niet alleen misdadig is, maar ook sociale en economische ontwikkeling van de maatschappij in de weg staat.

Wereldlichtjesdag op 9 december

Op Wereldlichtjesdag steekt men om 19:00 uur over de hele wereld kaarsjes aan om overleden kinderen te herdenken. Een overleden kind woont voor altijd in je hart en het is fijn een moment te hebben om hierbij stil te staan. Tijdens Wereldlichtjesdag weet je dat je niet alleen bent, maar dat op deze dag over de hele wereld mensen terugdenken aan het kind dat ze hebben verloren. Aan deze dag mag best wel wat meer aandacht besteed worden. In de kerstmaand wordt het verlies van een dierbare vaak dubbel gevoeld en dan is het fijn dat je stil mag staan bij je verdriet en dat je hierin niet alleen staat.

Internationale dag van de Rechten van de Mens op 10 december

Op 10 december 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aangenomen. Ieder mens is gelijk ongeacht zijn nationaliteit, sekse, religie, levensbeschouwing of traditie. Een dag tegen discriminatie. Om de vijf jaar wordt door de Verenigde Naties op 10 december de Mensenrechtenprijs uitgereikt. In 2013 was deze prijs voor Malala Yousafzai uit Pakistan.

Santa Lucia-feest op 13 december

Dit is een Zweeds lichtjesfeest waarbij ’s morgens meisjes in witte kleding met een kaarsje in processie lopen. Hierbij worden Lucialiedjes gezongen. In Limburg en dan speciaal in Beek wordt ook het Santa Lucia-feest gevierd. Tot 2012 was er in Beek sprake van een Santa Lucia jaarmarkt. Ieder jaar wordt er in Beek een Santa Lucia Lichtkoningin gekroond. In 2016 gebeurde dit voor de vijfenzestigste keer.

Koninkrijksdag op 15 december

Op 15 december 1954 tekende Koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in de Ridderzaal. Op deze dag gaat op ieder overheidsgebouw de vlag uit om de verbondenheid binnen het Koninkrijk te herdenken en te vieren.

Naturalisatiedag op 15 december

In 2008 werd besloten dat Koninkrijkdag en de Naturalisatiedag goed samen konden vallen. Dit was de reden om in 2008 Naturalisatiedag naar 15 december te verplaatsen. Op deze dag krijgen Nieuwe Nederlanders hun staatsburgerschap.

Internationale dag van de Migrant op 18 december

In 2000 werd op 18 december een conventie voor de rechten van migranten gehouden en daarom hebben de Verenigde Naties deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Migrant.

Internationale Dag van de Solidariteit op 20 december

Op deze dag wordt eenheid gevierd en wordt gekeken hoe we meer solidariteit met elkaar kunnen bereiken.

Europese dag van de Korte Film op 21 december

Op de kortste dag van het jaar wordt in de bioscopen in de grote steden vaak aandacht besteed aan de korte film. Er zijn dan meerdere korte films achter elkaar te zien.

Winterzonnewende (Dong Zhi) op 22 december

Tijdens dit winterfeest offert men in delen van China aan de voorouders en aan de keukengod. Tijdens deze dag wordt het feest van de terugkeer van de zon gevierd. Het feest wordt gevierd om de geesten tevreden te stellen en zodoende de balans in de kosmos te herstellen. In heel veel culturen wordt er rond deze dag een feest van het licht gevierd. Kerst is ook een feest van het licht, net zoals het Santa Lucia feest.

Kerst op 25 en 26 december

Kerst is van oorsprong een kerkelijk feest waarbij de geboorte van het kindje Jezus wordt herdacht. In Nederland staat er dan in de meeste huishoudens een kerstboom. Deze kerstboom is een overblijfsel van de Oudgermaanse midwinterviering. Lichtjes in de kerstboom en het branden van kaarsen heeft te maken met oude tradities en oude feesten, waarbij de terugkeer van het licht werd gevierd nadat de kortste dag en de langste nacht van het jaar voorbij waren.

Onnozele kinderendag op 28 december

In Bethlehem werd door koning Herodes opdracht gegeven om alle jongetjes van twee en jonger te vermoorden omdat één van deze jongetjes de nieuwe Joodse koning zou zijn. Het bevel tot de kindermoord werd volgens het verhaal gegeven op 28 december. Om dit te herdenken is het op 28 december onnozele (in dit geval wordt bedoeld onschuldige) kinderen dag. Het is een Katholieke gedenkdag die voor het eerst werd gehouden in het jaar 505 na Christus. In sommige katholieke gezinnen is het een gebruik dat het lievelingsgerecht van het jongste kind op 28 december op tafel komt.

Oudejaarsdag op 31 december

Op oudejaarsdag eten we oliebollen en steken we vuurwerk af om het oude jaar uit te luiden. Veel herrie op oudejaarsdag is een oud gebruik wat te maken heeft met het afweren van boze geesten. De geesten van de mensen die dat jaar zijn gestorven komen op deze dag nog één keer tevoorschijn en herrie verjaagd deze geesten dan weer. Een soort oliebollen werd door de Bataven en de oude Friezen rond het begin van de jaartelling al gebakken rondom de kortste dag. Deze oliebollen werden oorspronkelijk gebruikt als offer voor de goden. Met name de godin Perchta die kwaadaardig was en dood en verderf kon zaaien probeerde men zo tevreden te stellen.
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Wie is de kerstman?Wie is de kerstman?Het is raar maar waar, wij Nederlanders zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de kerstman. Waar wij nog gewoon Sin…
Weetjes over de maand december: dure maand met veel feestenWeetjes over de maand december: dure maand met veel feestenDecember is een maand met feestdagen als Sinterklaas, Kerstmis en Oudejaar. In december moeten er heel wat cadeautjes ge…
Zwarte Piet schminken, hoe doe je dat? Tips!Zwarte Piet schminken, hoe doe je dat? Tips!Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas, zie je in 2016 in allerlei soorten en maten. Van de traditionele zwart geschmink…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • http://www.fijnedagvan.nl/info/?id=4284
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldaidsdag
  • http://www.walkfreefoundation.org
  • http://www.schiermonnikoog.net/schier/activiteiten/tradities.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Krampus_(film)
  • http://www.encyclo.nl/begrip/Knecht%20Ruprecht
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/P%C3%A8re_Fouettard
  • http://www.internationaledagvrijwilligerswerk.be/
  • http://www.wereldlichtjesdag.nl/
  • http://www.luciabeek.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Onschuldige_Kinderen
  • https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/koninkrijk-der-nederlanden/inhoud/koninkrijksdag
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.