Sinterklaas, zwarte piet en de Symbolen

Sinterklaas, zwarte piet en de Symbolen Iedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwarte Piet ook allemaal hun eigen belangrijke betekenis hebben? De Mijter, de Staf, de Zak en ook de Roe hebben allemaal een belangrijke plaats bij de Symbolen van het Sinterklaas feest. Daarom heb ik getracht wat uitleg te verschaffen over deze typische Symbolen die bij het Sinterklaasfeest horen.

Sinterklaas en Spanje

Vroeger kwamen eigenlijk alle luxe artikelen uit Spanje. Ook de luxe etenswaren. Sinterklaas is een luxe feest en daarom komt hij volgens het spel uit Spanje. Ook het typische weggeven van mandarijntjes hoort bij Sinterklaas. De mandarijnen komen ook van Spanje.

De Mijter en Sinterklaas

In de Oosterse Godsdienst gebruikten de Bisschoppen een soortgelijk hoofddeksel. Vandaar dat deze ongeveer nagemaakt is. Daarom draagt onze goed Heilig man de mijter. Hij is tenslotte een heilige.

De Staf van de Sint

De Bisschop Sint Nicolaas zorgde voor de bruidsschat van een aantal arme meisjes. Het is ondertussen Goedheilig Man geworden. Ook dreef hij de meisjes uit het rotte leven van gedwongen prostitutie. De staf beeld de herdersstaf uit die hij toen bij zich had. Ook gaat het gerucht dat hij vroeger een herder was. Ook hier kan de staf vandaan komen.

De Schimmel van Sinterklaas

De Sint werd gekleed als afgeleide van de God Wodan. Deze had ook een paard die hij bereed tijdens zijn goede daden en hij was eveneens wit van kleur. Eigenlijk is dit dus afgekeken door deze God. En Sinterklaas moet natuurlijk door zijn leeftijd ook een goed vervoer hebben. Overigens heet de Schimmel in Nederland Americo terwijl hij in Belgie Slecht Weer Vandaag wordt genoemd.

De Stoomboot vol zwarte pieten

Sint Nicolaas redde een aantal zeemannen van de verdrinkingsdood. Daarnaast staat de stoomboot als belangrijk symbool voor de zeelieden. Het zou hen kracht geven om een lange zeereis aan te kunnen.

Zwarte Piet

Er wordt gezegd dat Sint Nicolaas vroeger slaven had. Dit is echter niet bewezen. Daarom waren de Pieten eerst de mannen die de stoute kinderen meenamen. Nu zijn Zwarte Pieten de hulp van de Sint omdat hij anders zijn vele werk niet gedaan kan krijgen. Zwarte Piet is zo zwart door het klimmen door de vuile schoorstenen en dus niet afgeleid van de vroegere slavernij.

De roe van Zwarte Piet

De roe staat symbool voor vruchtbaarheid. Daarnaast gebruikt Piet hem om de schoorsteen schoon te maken. In sommige oudere legende staat dat de Piet stoute kinderen sloeg, dit is echter een fabeltje.

De schoorsteen

Dit staat symbool voor een buis die de weg volgt naar de hemel waar de Goden en de Geesten wonen en toekijken. Dat kan door de lange schoorstenen prima. Je ziet tenslotte enkel de lucht en de sterren.

Strooien van snoepgoed

Zwarte Piet wordt nooit gezien bij het strooien. Het geeft blijk van vrijgevigheid en een bescheidenheid van zijn kant. Geven zonder iets terug te verwachten.
© 2009 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
De echte SinterklaasDe echte SinterklaasIn Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 de…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasSinterklaas is een gekend feest zeker in Nederland en Belgie. Maar weet u ook waar Sinterklaas eigenlijk vandaan komt? W…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…

Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas. Voor de één een feest, voor de ander een hel. Ben je niet zo creatief of ben je het zat om elk jaar een sur…
Mrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfMrs. Claus, kerstelfen, rendieren en RudolfDe Kerstman heeft net als Sinterklaas enkele hulpjes. Heeft Sinterklaas Zware Pieten om zich heen, ‘Santa’ heeft elfen,…
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.