Halloween: griezelige gerechten met gewone ingrediënten

Halloween: griezelige gerechten met gewone ingrediënten Halloween was eerst een groot feest in Amerika maar kwam al snel naar onze contreien overgewaaid. En toen wou niemand nog voor een ander onder doen. De gekste kostuums werden bedacht, fakkel- en Halloweentochten werden georganiseerd in dorpen en steden en natuurlijk werden er ook de gekste Halloweenmenu's op tafel getoverd. Het moest er allemaal vies en griezelig uitzien. Met heel gewone ingrediënten en een beetje fantasie kom je al een heel eind en kan je leuke gerechten op tafel toveren waar jong en oud van zullen smullen.

Doodgewone ingrediënten die er een beetje vreemd gaan uitzien

Voor Halloween kan je leuke gerechten maken met heel eenvoudige ingrediënten maar het toch op die manier aankleden dat het er griezelig en vies uitziet. Of gewoon Halloweenachtig! En het goede nieuws is: je hoeft helemaal geen keukenprinses te zijn want de gewone ingrediënten met een bizarre kleur of vorm doen het werk voor jou.

Een eng aperitief


Mummieworstjes

Met Knackworstjes en bladerdeeg maak je heel makkelijk leuke mummies. Reken op ongeveer twee worstjes per persoon. Met een pak bladerdeeg kan je zo'n twintig worstjes inwikkelen. Het bladerdeeg bewaar je het best in de koelkast tot je hem gebruikt, dat snijdt makkelijker. Kook de worstjes even voor je ze gaat mummificeren, dan zijn ze lekkerder. Terwijl de worstjes afkoelen, kan je het bladerdeeg uitrollen. Snij nu dunne reepjes van zo'n 0,5 cm. Wanneer de worstjes zijn afgekoeld, wikkel je de reepjes bladerdeeg er rond. Steek alles nu in de oven tot het bladerdeeg klaar is. Nu alleen nog oogjes maken met een puntje mosterd of ketchup en je mummieworstjes zijn hapklaar!

Minipizza's met vleermuizen, ratten, spoken en pompoenen

Koop een pak minipizza's met kaas. Steek vleermuizen, ratten, spoken en pompoenen uit salami of ham. Leg dit op de minipizza's. Steek de minipizza's in de oven. Klaar! Je kan het ook met bladerdeeg doen, maar het resultaat valt een beetje tegen aangezien de uitgestoken vormen ongeveer dezelfde kleur hebben als de kaaspizza's.

Minipizza's met griezelige spinnen

Koop een pak minipizza's naar keuze en een bokaal zwarte olijven. Met de olijven maak je de spinnen. Snij de olijven in twee. De ene helft leg je op de minipizza. Dit is het lijf van de spin. De andere helft snij je in acht dunne schijfjes. Dit zijn de spinnenpoten. Leg vier poten aan elke kant van het lijfje. Druk alles goed in de pizza, anders vallen de poten om tijdens het bakken of gaan ze schuiven wanneer de kaas van de pizza's gaat smelten. Steek de minipizza's in de oven. Je hebt nu minipizza's met griezelige spinnen op. Lust je geen warme olijven dan kan je de spinnen ook na het bakken van de minipizza's op de pizzaatjes leggen.

Een heks

Voor de heks heb je iets meer ingrediënten nodig: vier avocado's, twee olijven, een citroen, een kleine wortel of een kleine mais, een pakje sla en / of een pakje geraspte wortels, een pakje nachos, een tomaat, een ui, koriander. Begin met het maken van de guacamole voor het heksengezicht. Hiervoor pel je de avocado's en prak je ze fijn met een vork. Voeg een kleine, in stukjes gesneden tomaat toe. Voeg piepkleine stukjes ui toe alsook het sap van een citroen. Prak alles fijn met de vork en voeg wat koriander toe. Je hebt nu een lekkere guacamole waar je het gezicht van de heks mee gaat maken. Giet de guacamole op een grote schotel of op een groot bord. Dresseer hier met sla en/of geraspte wortel het haar van de heks rond aan de zijkanten. De punthoed maak je van de nacho's. De ogen van de heks maak je met twee olijven, haar neus met een kleine wortel of een kleine mais. Haar mond maak je van een schijfje tomaat of paprika. Of je kan tanden maken door driehoekjes te snijden uit tomaat of wortel.

Groenten waarvan je een hoofdgerecht of een soep met een raar kleurtje kan maken

Voor Halloween gebruik je groenten die paars, rood, groen of oranje kleuren.


Vitelotte

De vitelotte noire, ook wel négresse, zwarte truffelaardappel of Truffe de Chine genoemd, heeft een donkerpaarse schil. Maar niet alleen de schil is donkerpaars, ook de binnenkant van de aardappel is paars. En dat maakt de vitelotte interessant om te gebruiken voor een Halloweenmenu. De aardappel bewaart immers zijn paarse kleur na het koken en het kookwater kleurt groen. Spooky! Je kan deze aardappel verwerken in je hoofdgerecht. Zonder moeite te doen, heb je "vieze aardappelen". De smaak is net als die van een gewone aardappel.

Paarse wortelen

Paarse wortelen waren vroeger heel gewoon. De oranje wortel is het resultaat van manipulatie. De paarse wortel is heel gezond en hoort thuis in de categorie superfood. De paarse kleur is het gevolg van een antioxidant, aanwezig in de wortel en anthocyanine genaamd. Maak de paarse wortelen klaar als gewone wortels. Iedereen die dit nog nooit heeft gezien, zal zich afvragen wat voor rare wortelen dit wel niet zijn. Of maak soep van paarse wortelen en vitelottes. Een soep met zo'n rare kleur, is dat wel eetbaar? Ja hoor, en nog gezond ook!

Roodlof

Roodlof of radiccio rosso is een groente die afkomstig is uit Italië. Deze groente heeft een ietwat bittere smaak. Combineer het roodlof dus zeker met iets dat de wrange smaak wat verzacht. Je kan radiccio rosso bijvoorbeeld verwerken in een slaatje met sinaasappel, olijven, walnoten en kaasblokjes. Ook met peer is roodlof prima te combineren. Wanneer je roodlof warm maakt, verdwijnt de rood-paarse kleur. Wil je dus op de kleur inspelen, dan kan je het best koud in je gerechten verwerken.

Rode bieten

Een andere "kleurrijke" groente, zijn rode bieten. Rode bieten behouden hun rode kleur wanneer je ze kookt. Zo kan je bijvoorbeeld rode bietenstamppot maken. Lekker en bizar! Combineer met een worstje waar je een amandelschilfer als nagel insteekt en klaar is Kees! Gezond en Halloweenachtig!

Pompoenen en kervel

De klassieker onder de soepen voor Halloween: de pompoensoep. Natuurlijk is hier niet echt iets griezeligs aan en iedereen kent het wel. Maar de soep is oranje en dat is nu net de kleur van Halloween. Of je kan kervelsoep maken. Groen is ook een vies kleurtje want je kan het verkopen als kots. Om het een beetje griezelig te maken, kan je dit eens proberen: schep de warme soep in de borden en maak een tekening van een spinnenweb met zure room. Of nog een klassieker: maak spinnetjes voor in de soep. Hiervoor neem je balletjes gehakt. Je steekt er vier spaghettislierten door, zodanig dat je aan elke kant vier uitsteeksels hebt. Kook het geheel even in kokend water en je krijgt gehakt spinnetjes met spaghettipoten! Deze leg je in de borden of laat je aan de zijkanten uit de soep kruipen.


Andere bizarre hoofd- of bijgerechten

Hamburgers en worsten

Met een beetje ketchup en/of mayonaise maak je van eenvoudige hamburgers en worsten een typisch Halloweengerecht. Op de hamburgers teken je met mayonaise of ketchup griezelige gezichten. Van je worsten kan je, zoals hierboven vermeld, vingers maken. Hiervoor schuif je een amandelschilfer op het ene uiteinde als een nagel. Maak met een mes enkele inkepingen en je krijgt vingerkootjes. Met wat ketchup of tomatensaus maak je er een bloederige vinger van.

Paprikagezichtjes met maden en gele kots

Neem een à twee rode paprika's per persoon. Snijd het hoedje er af maar hou het opzij. Kerf in de paprika een gezichtje. Doe in elke paprika gehakt en zet het hoedje er weer op. Zet alles in de oven tot het gehakt gaar is en ta da, je hebt een paprikagezichtje. Lekker met rijst (maden) en currysaus (gele kots). Dresseer op een bord tot een mooi geheel.

Ingrediënten waar je een Halloweendessert mee kan maken


Yoghurt met griezelig snoep in rode of paarse confituur

Snijd wat gevarieerd fruit in diverse kleuren in blokjes. Denk aan groene kiwi's, aardbeien of rode besjes, blauwe bessen en ananas (eventueel uit blik). Vul met deze mix een half hoog glas. Voeg daarna yoghurt toe tot op een centimeter van de rand van het glas. Vul die centimeter op met een laagje rode confituur (aardbeien, rode bessen, framboos, vier vruchten) of paarse confituur (blauwe bessen). Leg hierop een "vies" snoepje, zoals een vleermuis of een worm. Doe dit wel maar op het einde want door de yoghurt kan het snoepje gaan "smelten" en dan wordt het echt vies van smaak.

Enge gezichten donuts

Koop donuts of een andere ronde koek. Maak hierop met glazuur een eng gezichtje. Glazuur kan je kopen in de supermarkt of in een bakspeciaalzaak.

Botercrème met een kleurtje

Botercrème is niet zo gezond want om het te maken meng je 250 gr zachte boter met 250 gr poedersuiker. Meng deze beide ingrediënten tot het mengsel lichtgeel tot wit ziet. In dit mengsel kan je nu eetbare kleurstof gieten. Je kan gaan voor rood, maar ook groen, zwart, oranje, paars of blauw passen wel bij Halloween. Doe het mengsel in een spuitzak en je kan er cupcakes mee versieren. Bak de cupcakes in speciale cupcakevormen in het thema Halloween. Maak op de cupcakes gezichtjes met smarties, snoepslierten en stiften voor levensmiddelen.

Graven met R.I.P.

Neem speculaaskoekjes en schrijf er met een stift voor levensmiddelen R.I.P. op. Je hebt nu een grafzerk.

Rode ogen spinnen

Neem een Oreokoekje. Snijd het Oreokoekje doormidden en plaats op het onderste deel vier slierten rode veters. Doe het koekje weer dicht door er goed op te duwen. Maak met een stift voor levensmiddelen rode ogen. Wie wil er een spin?

Een eng kerkhof

Je kan bovenstaande ingrediënten allemaal apart serveren maar je kan er ook een eng kerkhof van maken. Hiervoor neem je een chocoladecake of speculaas die je verkruimelt. Dit is de "aarde" van het kerkhof. Hier zet je je cupcakes op met de botercrème. Dat zijn de doden die uit de graven komen. De graven zijn de speculaaskoekjes met R.I.P. op geschreven. Prik witte marshmallows op stokjes en teken hier ogen op. Dit zijn de spoken. Zet vleermuissnoepjes op stokjes. Plaats hier en daar een enorme Oreospin met rode ogen en werk af met snoepwormen. Wie durft er van het griezelige kerkhof te eten?

Happy Halloween!
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween receptenMet Halloween kan je onmogelijk gewone gerechten op tafel brengen. Of het nu voor de kinderen, voor je partner of voor e…
Hamburger, gebraden stuk vleesHamburger, gebraden stuk vleesEen hamburger is een gebraden stuk geplet rundvlees dat meestal wordt gegeten tussen de twee helften van een broodje. Me…
Het ultieme griezelfeest - Halloween!Halloween is niet alleen een griezelfeest dat in de Verenigde Staten populair is. Ook in Nederland kom je steeds vaker H…
Griezelige maar toch smakelijke recepten voor HalloweenGriezelige maar toch smakelijke recepten voor HalloweenMet Halloween willen we wel eens iets ongewoons eten, liefs een beetje griezelig. De thema's zijn legio: spinnen, wormen…

Divali: dag van het licht, wereldwijd gevierd door HindoesDivali: dag van het licht, wereldwijd gevierd door HindoesEen van de belangrijkste feesten van de Hindoes is Divali, gevierd wordt de overwinning van het licht over de duisternis…
Black Friday en Cyber Monday: wat houden deze dagen in?Black Friday en Cyber Monday: wat houden deze dagen in?Black Friday en Cyber Monday. Inmiddels beroemde dagen in het jaar als het gaat om consumeren. Er worden hoge kortingen…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitelotte_noire (op 13.11.2020)
  • https://gezonderleven.com/ontdek-paarse-wortels-ze-zijn-voedzaam-en-ideaal-voor-gewichtsverlies/ (op 13.11.2020)
  • https://tallsay.com/page/4294969670/groenten-bereiden-hoe-maak-ik-roodlof-het-allerlekkerst-klaar (op 13.11.2020)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-11-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.