Halloween: griezelige gerechten met gewone ingrediënten
Halloween was eerst een groot feest in Amerika maar kwam al snel naar onze contreien overgewaaid. En toen wou niemand nog voor een ander onder doen. De gekste kostuums werden bedacht, fakkel- en Halloweentochten werden georganiseerd in dorpen en steden en natuurlijk werden er ook de gekste Halloweenmenu's op tafel getoverd. Het moest er allemaal vies en griezelig uitzien. Met heel gewone ingrediënten en een beetje fantasie kom je al een heel eind en kan je leuke gerechten op tafel toveren waar jong en oud van zullen smullen.
Doodgewone ingrediënten die er een beetje vreemd gaan uitzien
Voor
Halloween kan je leuke gerechten maken met heel eenvoudige ingrediënten maar het toch op die manier aankleden dat het er griezelig en vies uitziet. Of gewoon Halloweenachtig! En het goede nieuws is: je hoeft helemaal geen keukenprinses te zijn want de gewone ingrediënten met een bizarre kleur of vorm doen het werk voor jou.
Een eng aperitief
Mummieworstjes
Met Knackworstjes en bladerdeeg maak je heel makkelijk leuke mummies. Reken op ongeveer twee worstjes per persoon. Met een pak bladerdeeg kan je zo'n twintig worstjes inwikkelen. Het bladerdeeg bewaar je het best in de koelkast tot je hem gebruikt, dat snijdt makkelijker. Kook de worstjes even voor je ze gaat mummificeren, dan zijn ze lekkerder. Terwijl de worstjes afkoelen, kan je het bladerdeeg uitrollen. Snij nu dunne reepjes van zo'n 0,5 cm. Wanneer de worstjes zijn afgekoeld, wikkel je de reepjes bladerdeeg er rond. Steek alles nu in de oven tot het bladerdeeg klaar is. Nu alleen nog oogjes maken met een puntje mosterd of ketchup en je mummieworstjes zijn hapklaar!
Minipizza's met vleermuizen, ratten, spoken en pompoenen
Koop een pak minipizza's met kaas. Steek vleermuizen, ratten, spoken en pompoenen uit salami of ham. Leg dit op de minipizza's. Steek de minipizza's in de oven. Klaar! Je kan het ook met bladerdeeg doen, maar het resultaat valt een beetje tegen aangezien de uitgestoken vormen ongeveer dezelfde kleur hebben als de kaaspizza's.
Minipizza's met griezelige spinnen
Koop een pak minipizza's naar keuze en een bokaal zwarte olijven. Met de olijven maak je de spinnen. Snij de olijven in twee. De ene helft leg je op de minipizza. Dit is het lijf van de spin. De andere helft snij je in acht dunne schijfjes. Dit zijn de spinnenpoten. Leg vier poten aan elke kant van het lijfje. Druk alles goed in de pizza, anders vallen de poten om tijdens het bakken of gaan ze schuiven wanneer de kaas van de pizza's gaat smelten. Steek de minipizza's in de oven. Je hebt nu minipizza's met griezelige spinnen op. Lust je geen warme olijven dan kan je de spinnen ook na het bakken van de minipizza's op de pizzaatjes leggen.
Een heks
Voor de heks heb je iets meer ingrediënten nodig: vier avocado's, twee olijven, een citroen, een kleine wortel of een kleine mais, een pakje sla en / of een pakje geraspte wortels, een pakje nachos, een tomaat, een ui, koriander. Begin met het maken van de guacamole voor het heksengezicht. Hiervoor pel je de avocado's en prak je ze fijn met een vork. Voeg een kleine, in stukjes gesneden tomaat toe. Voeg piepkleine stukjes ui toe alsook het sap van een citroen. Prak alles fijn met de vork en voeg wat koriander toe. Je hebt nu een lekkere guacamole waar je het gezicht van de heks mee gaat maken. Giet de guacamole op een grote schotel of op een groot bord. Dresseer hier met sla en/of geraspte wortel het haar van de heks rond aan de zijkanten. De punthoed maak je van de nacho's. De ogen van de heks maak je met twee olijven, haar neus met een kleine wortel of een kleine mais. Haar mond maak je van een schijfje tomaat of paprika. Of je kan tanden maken door driehoekjes te snijden uit tomaat of wortel.
Groenten waarvan je een hoofdgerecht of een soep met een raar kleurtje kan maken
Voor Halloween gebruik je groenten die paars, rood, groen of oranje kleuren.
Vitelotte
De vitelotte noire, ook wel négresse, zwarte truffelaardappel of Truffe de Chine genoemd, heeft een donkerpaarse schil. Maar niet alleen de schil is donkerpaars, ook de binnenkant van de aardappel is paars. En dat maakt de vitelotte interessant om te gebruiken voor een Halloweenmenu. De aardappel bewaart immers zijn paarse kleur na het koken en het kookwater kleurt groen. Spooky! Je kan deze aardappel verwerken in je hoofdgerecht. Zonder moeite te doen, heb je "vieze aardappelen". De smaak is net als die van een gewone aardappel.
Paarse wortelen
Paarse wortelen waren vroeger heel gewoon. De oranje wortel is het resultaat van manipulatie. De paarse wortel is heel gezond en hoort thuis in de categorie superfood. De paarse kleur is het gevolg van een antioxidant, aanwezig in de wortel en anthocyanine genaamd. Maak de paarse wortelen klaar als gewone wortels. Iedereen die dit nog nooit heeft gezien, zal zich afvragen wat voor rare wortelen dit wel niet zijn. Of maak soep van paarse wortelen en vitelottes. Een soep met zo'n rare kleur, is dat wel eetbaar? Ja hoor, en nog gezond ook!
Roodlof
Roodlof of radiccio rosso is een groente die afkomstig is uit Italië. Deze groente heeft een ietwat bittere smaak. Combineer het roodlof dus zeker met iets dat de wrange smaak wat verzacht. Je kan radiccio rosso bijvoorbeeld verwerken in een slaatje met sinaasappel, olijven, walnoten en kaasblokjes. Ook met peer is roodlof prima te combineren. Wanneer je roodlof warm maakt, verdwijnt de rood-paarse kleur. Wil je dus op de kleur inspelen, dan kan je het best koud in je gerechten verwerken.
Rode bieten
Een andere "kleurrijke" groente, zijn rode bieten. Rode bieten behouden hun rode kleur wanneer je ze kookt. Zo kan je bijvoorbeeld rode bietenstamppot maken. Lekker en bizar! Combineer met een worstje waar je een amandelschilfer als nagel insteekt en klaar is Kees! Gezond en Halloweenachtig!
Pompoenen en kervel
De klassieker onder de soepen voor Halloween: de pompoensoep. Natuurlijk is hier niet echt iets griezeligs aan en iedereen kent het wel. Maar de soep is oranje en dat is nu net de kleur van Halloween. Of je kan kervelsoep maken. Groen is ook een vies kleurtje want je kan het verkopen als kots. Om het een beetje griezelig te maken, kan je dit eens proberen: schep de warme soep in de borden en maak een tekening van een spinnenweb met zure room. Of nog een klassieker: maak spinnetjes voor in de soep. Hiervoor neem je balletjes gehakt. Je steekt er vier spaghettislierten door, zodanig dat je aan elke kant vier uitsteeksels hebt. Kook het geheel even in kokend water en je krijgt gehakt spinnetjes met spaghettipoten! Deze leg je in de borden of laat je aan de zijkanten uit de soep kruipen.
Andere bizarre hoofd- of bijgerechten
Hamburgers en worsten
Met een beetje ketchup en/of mayonaise maak je van eenvoudige hamburgers en worsten een typisch Halloweengerecht. Op de hamburgers teken je met mayonaise of ketchup griezelige gezichten. Van je worsten kan je, zoals hierboven vermeld, vingers maken. Hiervoor schuif je een amandelschilfer op het ene uiteinde als een nagel. Maak met een mes enkele inkepingen en je krijgt vingerkootjes. Met wat ketchup of tomatensaus maak je er een bloederige vinger van.
Paprikagezichtjes met maden en gele kots
Neem een à twee rode paprika's per persoon. Snijd het hoedje er af maar hou het opzij. Kerf in de paprika een gezichtje. Doe in elke paprika gehakt en zet het hoedje er weer op. Zet alles in de oven tot het gehakt gaar is en ta da, je hebt een paprikagezichtje. Lekker met rijst (maden) en currysaus (gele kots). Dresseer op een bord tot een mooi geheel.
Ingrediënten waar je een Halloweendessert mee kan maken
Yoghurt met griezelig snoep in rode of paarse confituur
Snijd wat gevarieerd fruit in diverse kleuren in blokjes. Denk aan groene kiwi's, aardbeien of rode besjes, blauwe bessen en ananas (eventueel uit blik). Vul met deze mix een half hoog glas. Voeg daarna yoghurt toe tot op een centimeter van de rand van het glas. Vul die centimeter op met een laagje rode confituur (aardbeien, rode bessen, framboos, vier vruchten) of paarse confituur (blauwe bessen). Leg hierop een "vies" snoepje, zoals een vleermuis of een worm. Doe dit wel maar op het einde want door de yoghurt kan het snoepje gaan "smelten" en dan wordt het echt vies van smaak.
Enge gezichten donuts
Koop donuts of een andere ronde koek. Maak hierop met glazuur een eng gezichtje. Glazuur kan je kopen in de supermarkt of in een bakspeciaalzaak.
Botercrème met een kleurtje
Botercrème is niet zo gezond want om het te maken meng je 250 gr zachte boter met 250 gr poedersuiker. Meng deze beide ingrediënten tot het mengsel lichtgeel tot wit ziet. In dit mengsel kan je nu eetbare kleurstof gieten. Je kan gaan voor rood, maar ook groen, zwart, oranje, paars of blauw passen wel bij Halloween. Doe het mengsel in een spuitzak en je kan er
cupcakes mee versieren. Bak de cupcakes in speciale cupcakevormen in het
thema Halloween. Maak op de cupcakes gezichtjes met smarties, snoepslierten en stiften voor levensmiddelen.
Graven met R.I.P.
Neem speculaaskoekjes en schrijf er met een stift voor levensmiddelen R.I.P. op. Je hebt nu een grafzerk.
Rode ogen spinnen
Neem een Oreokoekje. Snijd het Oreokoekje doormidden en plaats op het onderste deel vier slierten rode veters. Doe het koekje weer dicht door er goed op te duwen. Maak met een stift voor levensmiddelen rode ogen. Wie wil er een spin?
Een eng kerkhof
Je kan bovenstaande ingrediënten allemaal apart serveren maar je kan er ook een eng kerkhof van maken. Hiervoor neem je een chocoladecake of speculaas die je verkruimelt. Dit is de "aarde" van het kerkhof. Hier zet je je cupcakes op met de botercrème. Dat zijn de doden die uit de graven komen. De graven zijn de speculaaskoekjes met R.I.P. op geschreven. Prik witte marshmallows op stokjes en teken hier ogen op. Dit zijn de spoken. Zet vleermuissnoepjes op stokjes. Plaats hier en daar een enorme Oreospin met rode ogen en werk af met snoepwormen. Wie durft er van het griezelige kerkhof te eten?
Happy Halloween!