InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Valentijnsdag volgens deskundigen

Valentijnsdag volgens deskundigen

Valentijnsdag wordt zeer verschillend ervaren: de een vind het grote, commerciële onzin, overgewaaid uit Amerika. De ander ervaart Valentijn als superromantisch.Maar wat is nu eigenlijk de oorsprong van deze romantische dag?

Sint Valentijn

Er zijn verschillende verhalen bekend over het ontstaan van Valentijnsdag. Een daarvan gaat over de priester Sint Valentijn.
Hij zou in de derde eeuw onthoofd zijn, op 14 februari. Hij werd onthoofd omdat hij in het geheim Romeinse soldaten trouwde.
Een ander verhaal over Sint Valentijn vertelt dat hij de dochter van een cipier verloste van haar blindheid. Hij stuurde haar liefdesbrieven en bloemen.

De Valentijnskaart

De oudste Valentijnskaart werd verstuurd door de Hertog van Orleans, Charles. Hij schreef in 1415 al romantische brieven en gedichten aan zijn vrouw. Deze kaarten zijn altijd bewaard gebleven, ze worden tentoongesteld in het Britisch Museum te Londen.

Achter de Valentijnskaart zit een hele geschiedenis. Omdat deze kaarten normaal gesproken werden ondertekend met Anoniem, werden deze kaarten vaak gebruikt om vuile grappen uit te halen.
Daarom riep de Britse overheid in 1800 de mensen op om voortaan met Kerst een kaart te sturen naar hun geliefden. De kerstkaart bestaat dus dankzij de Valentijnskaart.

Tegenwoordig is een normaal kaartje maar saai. Men stuurt kaarten op A3-formaat, chocoladetelegrammen of zelfs appels met een liefdesboodschap.

Ook wordt de Valentijnskaart niet meer alleen aan de geliefde verstuurt, maar naar Jan en alleman. Vrienden en vriendinnen, familie, en iedereen die je op deze dag wilt bedanken.

Valentijn Internationaal

 • Valentijn is een Internationale feestdag, echter de gebruiken verschillen per land. In Engeland en Italië gaat de traditie dat de vrouwen al bij het krieken van de dag voor het raam staan. De eerste man die ze op 14 februari zien, wordt namelijk hun man!
 • In Denemarken sturen de mannen grappige gedichtjes naar hun geliefde, ondertekend met puntjes. Het aantal puntjes geeft het aantal letters van hun naam weer. Raad de vrouw van wie de kaart afkomstig is, dan zal ze met Pasen een chocolade-ei ontvangen.
 • In Schotland wordt er een feest voor vrijgezellen georganiseerd, door middel van briefjes met namen erop, worden de mannen en vrouwen aan elkaar gekoppeld voor de avond.
 • In Japan wordt Valentijnsdag twee keer gevierd, op 14 februari en op 14 maart.

Ook wordt deze dag in andere landen natuurlijk anders genoemd:

 • Argentinië - San Valentín
 • België - Valentijn
 • Canada - Saint Valentin
 • Chili - El Día de los enamorados
 • Italië - San Valentino (in Rome wordt het Lupercalia genoemd)
 • Nieuw-Zeeland - Valentines Day
 • Panamá - San Valentín
 • Peru - San Valentín
 • Portugal - Sao Valentim
 • Spanje - Diá de San Valentín
 • Verenigd Koninkrijk - Valentine's Day
 • USA - Valentine's Day
© 2007 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gedichten, kadotjes, bloemen en een boel liefde; Valentijn!Gedichten, kadotjes, bloemen en een boel liefde; Valentijn!Ieder jaar op 14 februari is het weer zover. Stellen verklaren hun liefde aan elkaar, het is Valentijnsdag. Vaak krijgen…
Spoedcursus voor ValentijnsdagValentijnsdag, het is bijna weer 14 februari. De dag van de liefde. Maar hoever reikt uw kennis over Valentijnsdag en wa…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Leuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagLeuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagBen je op zoek naar leuke weetjes over Valentijn en Valentijnsdag? Wedden dat je met onze leuke wetenswaardigheden vast…
Valentijnsdag in AmerikaValentijnsdag in AmerikaLees hier alles over Valentijnsdag in Amerika. Valentijnsdag wordt ook in Amerika geviert en het heeft hier een vrij kor…

Reageer op het artikel "Valentijnsdag volgens deskundigen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Gepubliceerd: 30-01-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Schrijf mee!