Valentijnsdag volgens deskundigen

Valentijnsdag volgens deskundigen Valentijnsdag wordt zeer verschillend ervaren: de een vindt het grote, commerciële onzin, overgewaaid uit Amerika. De ander ervaart Valentijn als superromantisch. Maar wat is nu eigenlijk de oorsprong van deze romantische dag?

Sint Valentijn

Er zijn verschillende verhalen bekend over het ontstaan van Valentijnsdag. Een daarvan gaat over de priester Sint Valentijn.
Hij zou in de derde eeuw onthoofd zijn, op 14 februari. Hij werd onthoofd omdat hij in het geheim Romeinse soldaten trouwde.
Een ander verhaal over Sint Valentijn vertelt dat hij de dochter van een cipier verloste van haar blindheid. Hij stuurde haar liefdesbrieven en bloemen.

De Valentijnskaart

De oudste Valentijnskaart werd verstuurd door de Hertog van Orleans, Charles. Hij schreef in 1415 al romantische brieven en gedichten aan zijn vrouw. Deze kaarten zijn altijd bewaard gebleven, ze worden tentoongesteld in het British Museum te Londen.

Achter de Valentijnskaart zit een hele geschiedenis. Omdat deze kaarten normaal gesproken werden ondertekend met Anoniem, werden deze kaarten vaak gebruikt om vuile grappen uit te halen. Daarom riep de Britse overheid in 1800 de mensen op om voortaan met kerst een kaart te sturen naar hun geliefden. De kerstkaart bestaat dus dankzij de Valentijnskaart.

Tegenwoordig is een normaal kaartje maar saai. Men stuurt kaarten op A3-formaat, chocoladetelegrammen of zelfs appels met een liefdesboodschap.

Ook wordt de Valentijnskaart niet meer alleen aan de geliefde verstuurd, maar naar Jan en alleman. Vrienden en vriendinnen, familie, en iedereen die je op deze dag wilt bedanken.

Er zijn naast een kaartje talloze andere manieren om je geliefde te verrassen.

Valentijnsdag in de rest van de wereld

  • Valentijn is een Internationale feestdag, echter de gebruiken verschillen per land. In Engeland en Italië gaat de traditie dat de vrouwen al bij het krieken van de dag voor het raam staan. De eerste man die ze op 14 februari zien, wordt namelijk hun man!
  • In Denemarken sturen de mannen grappige gedichtjes naar hun geliefde, ondertekend met puntjes. Het aantal puntjes geeft het aantal letters van hun naam weer. Raadt de vrouw van wie de kaart afkomstig is, dan zal ze met Pasen een chocolade-ei ontvangen.
  • In Schotland wordt er een feest voor vrijgezellen georganiseerd, door middel van briefjes met namen erop, worden de mannen en vrouwen aan elkaar gekoppeld voor de avond.
  • In Japan wordt Valentijnsdag twee keer gevierd, op 14 februari en op 14 maart.

Ook wordt deze dag in andere landen natuurlijk anders genoemd:

  • Argentinië - San Valentín
  • België - Valentijn
  • Canada - Saint Valentin
  • Chili - El Día de los enamorados
  • Italië - San Valentino (in Rome wordt het Lupercalia genoemd)
  • Nieuw-Zeeland - Valentines Day
  • Panamá - San Valentín
  • Peru - San Valentín
  • Portugal - Sao Valentim
  • Spanje - Diá de San Valentín
  • Verenigd Koninkrijk - Valentine's Day
  • USA - Valentine's Day
© 2007 - 2025 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Waar komt Valentijnsdag vandaan?Jaarlijks op 14 februari is het zo ver. Valentijnsdag. Een dag waarbij je partner je extra mag verwennen. De dag waarbij…
Valentijnsdag, 14 februariValentijnsdag, 14 februariWereldwijd wordt Valentijnsdag gevierd op 14 februari. Op deze dag geven geliefden elkaar extra aandacht met cadeautjes.…

Fiësta de los Muertos (dodenfeest)Op 1 en 2 november vieren de Mexicanen het Fiësta de los Muertos, ofwel het dodenfeest. De deuren van de huizen staan di…
Abraham zien bij 50 jaar: hoezo?Abraham zien bij 50 jaar: hoezo?Abraham zien bij 50 jaar. Een Abraham of Sarah krijgen, gebeurt op een 50e verjaardag en gaat vaak gepaard met een speci…
Bronnen en referenties
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.