Sweet Sixteen Birthday Party

In de Verenigde Staten vieren jongeren (meestal meisjes) van welgestelde ouders vaak zeer uitbundig dat ze zestien jaar (Sweet Sixteen) zijn geworden. Hierbij worden waanzinnig grote feesten georganiseerd die worden gefinancieerd door de ouders. De kosten van zo'n Sweet Sixteen Party lopen vaak enorm op, tot bedragen van honderdduizenden euro's. Voor de organisatie van de Sweet Sixteen Party’s worden kosten nog moeite gespaard. Vaak is het baas boven baas; the sky is the limit.

Sweet Sixteen Party

De omvang van de Sweet Sixteen feesten kun je gerust vergelijken met die van een bruiloft. Zo zijn er dan ook speciale Sweet Sixteen taarten, Sweet Sixteen jurken, limousines, uitnodigingskaarten, bedank-kadootjes voor de gasten, muziek (live optredens), complete catering, fotograaf, enzovoorts. Ben je niet uitgenodigd voor een Sweet Sixteen Party dan tel je niet mee. En in de wereld van deze super verwende tieners doet zoiets zeer. Er wordt dan ook van alles aan gedaan door deze kids om een uitnodiging te verkrijgen.

Sweet Sixteen is de Amerikaanse tegenhanger van de Spaans en Latijns Amerikaanse traditie van Quinceañeara, met dit verschil dat Quinceañeara gevierd wordt op je 15e verjaardag. De achterliggende gedachte bij beide feesten is hetzelfde; gevierd wordt dat een meisje haar jeugdjaren achter zich laat en vrouw is geworden.


My Super Sweet 16

Heb je geen idee wat je je bij deze – in onze ogen zwaar overdreven feestjes – voor moet stellen, kijk dan maar eens naar de TV-serie “My Super Sweet 16”. My Super Sweet 16 is een realityserie van de Amerikaanse televisiezender MTV, waarin tieners die zestien zijn geworden grote feesten organiseren om hun verjaardag te vieren. Het programma wordt sinds 18 januari 2005 uitgezonden. Het openingsliedje van het programma is "Sweet Sixteen" van Hilary Duff. In 2007 werd "Super Sweet Sixteen: The Movie" uitgebracht, een film die is gebaseerd op de serie.

Amerika’s meest verwende tieners zie je in My Super Sweet 16. Waarom zou je je 16e verjaardag in godsnaam klein vieren, als het ook groots kan? Dat is de vraag die de tieners in deze serie zichzelf stellen. Zij zijn allemaal gezegend met een stel rijke ouders, die er alles aan doen om hun kroost gelukkig te maken. Het meest gevraagde kado door de 15-jarigen is een auto, en ook al hebben zij hun rijbewijs nog niet, meestal staat op de ochtend dat ze 16 worden wel een blinkende bolide met een grote strik op de oprijlaan. Een heel “normaal” kado in die kringen.

Daarmee is het natuurlijk nog niet afgelopen. Nee, hiermee begint de verjaardag pas. 's Avonds moet namelijk de halve stad uitlopen voor het feest der feesten dat de tieners natuurlijk het liefst in het Four Seasons of Bel Air Hotel geven. Er moet nog lang nagepraat worden over de spectaculaire verjaardagspartijtjes.
Sommige ouders trekken echt alles uit de kast en laten hun kind via een helikopter op het feest arriveren. En in Parijs wordt geshopt voor de duurste en mooiste jurk; geld speelt immers geen rol. Een tiara is een onderdeel van de Sweet Sixteen outfit en zal dus zeker niet ontbreken. Grote artiesten komen voor nog grotere bedragen opdraven voor wat liedjes. En wat natuurlijk ook een absolute "must" is, is een speciale Sweet Sixteen Birthday Cake. Menige huwelijkstaart zal hierbij in het niet vallen.


Nederland en Sweet Sixteen

Ook in Nederland slaat de Sweet Sixteen hype aan. Weliswaar zijn de feestjes hier bij lange na niet zo waanzinnig als in de States, toch zie je steeds vaker dat dit soort feestjes gegeven worden. Zo overdreven als in Amerika zal het bij ons wel nooit worden, maar het idee op zich is wel aangeslagen. Mede dankzij de populaire TV serie van MTV die hier door jongeren gretig bekeken wordt, is dit fenomeen ook bij ons bekend geworden.
© 2008 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een sweet sixteen party organiseren: tips en tricksEen sweet sixteen party organiseren: tips en tricksEen feestje organiseren voor kleine kinderen is een heel gedoe maar meestal wordt het wel heel leuk omdat kleine kindere…
Kerst en sinterklaas met een klein budgetAls het kerst of sinterklaas is wilt iedereen het altijd uitbundig vieren. Maar hoe doe je dat als je maar een klein bud…
House-Warming Party: Een feest ter ere van je nieuwe woningHet organiseren van een housewarming is een relatief modern verschijnsel, over gewaaid uit Amerika. In "vroeger" tijden…
Vijf simpele sausjes voor bij het avondetenVijf simpele sausjes voor bij het avondetenIn Nederland zijn we niet gewend zelf sausjes te maken bij het eten. Vroeger werd voornamelijk jus gebruikt om het avond…

Griezeligste Halloween verhalenDe horrorboeken en -films in onderstaand overzicht behoren tot de griezeligste ooit gemaakt. Zin om een creepy Halloween…
Illegaal vuurwerkIllegaal vuurwerkBepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland verboden. Vuurwerk wordt als illegaal beschouwd als er te veel kruit in zit…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen website www.giftpoint.nl
Reactie

Rakker126 (infoteur), 05-03-2009 #1
Ik vindt het maar belachelijk, al die verwende kinderen die zo veel krijgen. Zelf vind ik dat ze dat niet verdien, geef maar aan een goed doel ofzo. Die kinderen zijn toch nooit tevreden… Maar goed artikel hoor! Reactie infoteur, 05-03-2009
Hallo Rakker,
Ben het helemaal met je eens. Dit soort kinderen kunnen niet eens meer blij zijn met een kleinigheidje. Dus eigenlijk zijn ze best wel zielig, alleen weten ze dat zelf niet.
MVG
Drem
PS: en nog bedankt voor je reactie.

Drem (80 artikelen)
Laatste update: 26-07-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.