Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk Bepaalde soorten vuurwerk zijn in Nederland verboden. Vuurwerk wordt als illegaal beschouwd als er te veel kruit in zit en als ze te hard knallen. Het meeste illegale vuurwerk komt uit oorspronkelijk uit china. Voor Nederlanders is België echter het meest bereikbare land om vuurwerk te halen. In dit artikel ga ik in op de verschillende soorten illegaal knalvuurwerk. Ze zijn ingedeeld in verschillende categorieen.

Illegaal omdat

De reden dat vuurwerk als illegaal beschouwd wordt kan verschillen:
  • Er is geen Nederlandstalige gebruiksaanwijzing aanwezig.
  • Het vuurwerk bevat teveel kruit en valt hierdoor onder de categorie: professioneel vuurwerk (of evenementenvuurwerk).
  • Het knalvuurwerk bevat flashpowder en/of het knalvuurwerk heeft een strijkkopje.
  • De knal van het product is te hard. Het aantal decibel overschrijdt dan de Nederlandse maximumwaarde van 153db.

Vuurwerk

Strijkers

Het meest bekende soort illegale knalvuurwerk is de Strijker (ook wel Pirat Cracker genoemd). De Strijkers zijn er in meerdere kleuren en maten, maar de groene Strijker is toch wel veruit de bekendste. Ze zijn illegaal omdat er geen lont maar strijkkop op zit, waardoor deze onbetrouwbaar is qua vertraging. De groene Strijker wordt per doosje van 100 stuks verkocht. De wat zwaardere variant van de Strijkers zijn de WidowMakers. Ze lijken kwa uiterlijk op Strijkers, alleen zijn ze dikker en zwart van kleur.

De zwaardere strijkers zijn de Beton Strijkers, doodskopstrijker,panzerfaust of Fish Crackers. Beide soorten vallen eigenlijk een beetje uit de toom omdat ze zowel een strijkkop als een lont bevatten. Ze zijn voorzien van een dikke lont van ongeveer een halve centimeter dik waar bovenop de strijkkop zit. De Fish Crackers lijken meer op een soort staaf dynamiet aangezien ze bijna 20 centimeter lang en 5 centimeter dik zijn.

Vlinders
Een bekend soort illegaal knalvuurwerk is de Chinese Vlinder (officiële naam is Spanish Cracker). Deze vlinders lijken op een soort snoepjes. Het uiterlijk verschilt sterk, zo kunnen ze kleurrijk en dik zijn of dun en van karton. Ze zijn voorzien van een stevige lont die zelfs in het water blijft branden. De vlinders zijn er in verschillende maten en zelfs de kleinste soort geeft een stevige knal. De hoeveelheid kruit die erin zit varieert sterk tussen de verschillende soorten. Het loopt uit van 0,5 gram tot een enorme 4 gram flash kruit.
Nitraatklappers
Een knaller met lont, veel voorkomend en onder veel namen verkrijgbaar. Vaak volgt de knal na een kort effect dat varieert van een fontein tot een schelle fluittoon. De nitraat van bekend merk bevat ongeveer 2,0 gram flash. Bekende namen zijn: Thunder Crackers, Match Thunder en thumping thunder.
Mortieren
Mortieren zijn eigenlijk niet bedoelt als klapper op de grond. Omdat dit het oudste soort vuurwerk is dat uit china afkomstig is en bedoelt is als siervuurwerk. Toch zijn er ook soorten die alleen een knal geven en verder geen boeket produceren. Deze mortieren worden vaak gebruikt bij begin en afsluiting van vuurwerkshows. Dit vuurwerk is dus eigenlijk ook niet voor particulieren beschikbaar.

Een mortier is de buis waarvanuit een projectiel (de shell of bom) wordt afgeschoten. Mortieren zijn grofweg in te delen in twee groepen. De eerste groep zijn de shells die vanuit een losse lanceerbuis afgeschoten worden. De tweede groep zijn de shells die je compleet met mortier koopt (waarbij je de shell zelf dus niet ziet). De shell wordt in dit geval dus alleen gebruikt, omdat deze niet in de lucht geschoten wordt. De losse shells zijn er in verschillende maten. De kleinste soort zijn de 1,5 inch shells. Deze worden doorgaans per 10 of 12 stuks verkocht compleet met een losse mortier erbij. Zo'n lmortier bestaat uit een stevige koker van karton met een plastic voet.

Italiaanse Bom/Dragon Boom
Dit type knalvuurwerk is sinds enkele jaren te krijgen in het illegale circuit. De knallers zien er relatief onschuldig uit maar bevatten een grote hoeveelheid flash (het soort kruit in vuurwerk wat de flits en de knal produceert). In Nederlandse, goedgekeurde vuurpijlen mag 2 gram flash zijn verwerkt voor het uitwerpen van de sterren. De Italiaanse bom en Dragon Booms bevatten een hoeveelheid die ver daarboven ligt, het varieert van 28gram flash tot wel 120 gram flash. Onkundig gebruik kan leiden tot zeer ernstig letsel met in enkele gevallen de dood tot gevolg.
Naast de enkelvoudige klappers bestaan er ook nog de zogenaamde Chinese rollen, Dit zijn ratelbanden maar dan met afwisselend dikke en dunne knallers, de zwaardere knallers ertussen zorgen ervoor dat de kleinere knallers alle kanten op vliegen. Hierdoor zijn de rollen ook illegaal, omdat er zoveel in het rond vliegt. Tevens gaan er veel van deze klappers niet af en bestaat het gevaar dat ze afgaan als iemand ze opraapt. Er bestaan veel verschillende maten, uitlopend van 5000 tot enkele miljoenen.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…
Vuurwerk, kleurtjes in de luchtVuurwerk, kleurtjes in de luchtHet enige moment in het jaar dat we het zien is vanaf 12 uur ís nachts op 31 december; vuurwerk! Mooie kleuren, harde kn…
Algemene informatie over vuurwerkAlgemene informatie over vuurwerkHoewel men in België het hele jaar door vuurwerk mag kopen, wordt dit in Nederland beperkt tot de decembermaand. Met de…

Sweet Sixteen Birthday PartyIn de Verenigde Staten vieren jongeren (meestal meisjes) van welgestelde ouders vaak zeer uitbundig dat ze zestien jaar…
Baasb (86 artikelen)
Laatste update: 12-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.