Griezeligste Halloween verhalen

De horrorboeken en -films in onderstaand overzicht behoren tot de griezeligste ooit gemaakt. Zin om een creepy Halloween sfeer in huis te halen met een boek of een film, dan kun je met volgend overzicht een keuze maken uit de griezeligste Halloween verhalen ooit. Enkele van de titels die aan bod komen zijn Salemís Lot, The Brood, Drowned Sorrow, Haunted, Letís Scare Jessica To Death, Evilspeak, en Dead End.

Griezeligste films

Letís Scare Jessica to Death

Als Jessica wordt ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis verhuist ze samen met haar echtgenoot en een vriend naar een boerderij nabij een meer in New England. Al van bij haar aankomst krijgt ze vreemde visioenen en ze is er weldra van overtuigd dat er in hun boerderij een vampier woont die het hele dorpje controleert. Zijn het slechts de visioenen van een geestelijk zieke vrouw? Of heeft het dorpje werkelijk een macaber geheim te verbergen? Letís Scare Jessica to Death is de griezeligste film ooit gemaakt. Vooral de scène waarin de vampier uit het meer komt, zal voor altijd in je geheugen gegrift blijven.

 • Jaar: 1971
 • Regie: John Hancock
 • Acteurs: Zohra Lampert, Barton Heyman, Kevin OíConnor

Dead End

Gebaseerd op de griezelige legende van de vrouw in het wit, je weet wel, het zogezegd waargebeurde verhaal over een in het wit geklede dame die langs de autoweg wandelt en die plots verdwijnt eenmaal ze in je auto ingestapt is. Hetzelfde overkomt het gezin Harrington. Ze nemen een kortere weg om eerder bij de schoonfamilie te zijn, maar na een tijdje merken ze dat er geen einde komt aan die lange donkere weg in het bos. Als ze voortdurend een vreemde jonge vrouw in het wit langs de weg zien staan, beseffen ze dat er iets mis is. Eén van de beste verhalen voor Halloween.

 • Jaar: 2003
 • Regie: Fabrice Canepa en Jean-Baptiste Andrea
 • Acteurs: Ray Wise, Alexandra Holden, Lin Shaye

Salemís Lot

Vampieren hebben er nog nooit zo eng uitgezien als in Tobe Hoopers Salemís Lot, een verhaal over een dorpje waar in slechts enkele dagen tijd alle inwoners vampieren worden. De scènes waarin de zwevende vampierenkinderen ís nachts op het raam komen kloppen, zijn ondertussen legendarisch geworden.

Van Salemís Lot is er zowel een korte als een lange versie (183 minuten) te vinden. In 2004 werd er ook een nieuwe TV film van Salemís Lot uitgebracht met Rob Lowe in de rol van Ben Mears. Zeker de moeite waard en met zeer goede karaktertekeningen, maar lang niet zo creepy als het origineel. De sequel A Return To Salemís Lot (1987) moet je daarentegen vermijden als de pest.

 • Jaar: 1979
 • Regie: Tobe Hooper
 • Acteurs: David Soul, James Mason, Lance Kerwin

The Brood

Eén van de eerste films van David Cronenberg (The Fly, History of Violence, Videodrome) gaat uit van het principe dat psychologische problemen altijd een fysieke reactie, zoals ziektes en ongemakken, oproepen. In dit geval is het psychologische trauma echter zo erg dat een vrouw half kinderen / half trollen gaat uitbroeden die de mensen die haar pijn bezorgen, vermoorden.

 • Jaar: 1979
 • Regie: David Cronenberg
 • Acteurs: Samantha Eggar, Oliver Reed, Art Hindle

Evilspeak

Er gebeuren griezelige dingen op een militaire school Ė demonen, satanisme en andere bovennatuurlijke zaken. Als Coopersmith het geheim achter dit alles ontdekt, kan hij dit aanvankelijk in zijn voordeel gebruiken. De gevolgen zijn echter rampzalig.

 • Jaar: 1981
 • Regie: Eric Weston
 • Acteurs: Clint Howard, R.G. Armstrong

Griezeligste boeken

Drowned Sorrow Ė Vanessa Morgan

Drowned Sorrow behoort het griezeligste boek van het jaar te worden. Drowned Sorrow wordt vaak met de film Letís Scare Jessica to Death (zie boven) vergeleken: dezelfde onheilspellende sfeer, een gelijkaardig dorpje met al even bizarre inwoners, en een meer waarin zich half-dode mensen verschuilen. Een moeder en haar tienerdochter komen in het dorpje terecht en het is maar de vraag of ze ooit zullen kunnen ontsnappen. Een ideaal griezelboek voor Halloween.

Duivelswerk (The Haunting) Ė James Herbert

Duivelswerk (The Haunting) van James Herbert lijkt in zeer veel opzichten op de film The Others met Nicole Kidman. Onderzoeker David Ash krijgt de opdracht griezelige verschijnselen op een oud kasteel te onderzoeken. De bewoners van het kasteel zijn uiterst vriendelijk, maar ze bezitten een duister geheim dat David nog vele angstaanjagende momenten zal bezorgen.

Dans Van De Dood (Second Child) Ė John Saul

Darcy wordt door de mooiste jongen van de klas uitgenodigd voor het schoolbal. Eenmaal ter plaatse schaamt hij zich voor haar en hij reageert door het meisje te kleineren. Darcy pleegt zelfmoord, maar jaren later doolt haar geest nog steeds door het dorp.

Een Afzakkertje (One For The Road) Ė Stephen King

One For The Road (of Een Afzakkertje in het Nederlands) mag dan maar een kortverhaal zijn, het is zo creepy dat het onmogelijk uit deze lijst mocht ontbreken. Enkele mannen ontmoeten elkaar in een bar en spreken over de legende van de vampieren in en rond het nabijgelegen Salemís Lot. One For The Road is zonder enige twijfel het griezeligste verhaal van Stephen King.

Death and Nightingales Ė Eugene McCabe

Death and Nightingales is een mengeling van een historische roman en een spookverhaal en speelt zich af in Ulster aan het einde van de 19de eeuw. Net zoals de meeste andere Ierse romans gaat het over de haat tussen Katholieken en protestanten, in dit geval binnen een gemengd gezin. Als Billy en Cathy trouwen is hun liefde perfect, maar als Billy verneemt dat zijn vrouw al zwanger was van voor hun huwelijk verandert zijn liefde in pure haat en hij onteigent zijn dochter omdat hij niet wil dat zijn land in katholieke handen terecht zal komen. Eugene McCabe is niet gekend buiten de Ierse grenzen, maar zijn boek Death and Nightingales wordt ginds algemeen beschouwd als één van de meesterwerken uit de Ierse literatuur.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Genres in de jeugdliteratuurDit artikel behandeld summier de genres in de Jeugdliteratuur. Voor een uitgebreidere weergave kan men onderstaande bron…

Sinterklaas bestellen, ja of nee?Sinterklaas bestellen, ja of nee?Het sinterklaasfeest is een stukje typische Nederlandse cultuur. Zelfs de Kerstman is van de Nederlandse Sinterklaas afg…
Sweet Sixteen Birthday PartyIn de Verenigde Staten vieren jongeren (meestal meisjes) van welgestelde ouders vaak zeer uitbundig dat ze zestien jaar…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 08-07-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.