Vaderdag, 3e zondag in juni

De derde zondag in juni is het weer zover, vader staat in het middelpunt want het is vaderdag. Hij wordt lekker verwend met cadeautjes en zeer waarschijnlijk een ontbijt op bed. `s Morgens vroeg al een gedichtje van zijn kind(eren), die de spanning niet langer de baas zijn en met een lekkere kleverige zoen. Daarna mag pap nog lekker even uitslapen.

Geschiedenis

De geschiedenis over het ontstaan van Moederdag is een prachtig verhaal. Het ontstaan van Vaderdag licht iets moeilijker. Er doen namelijk verschillende verhalen de ronde over het ontstaan hiervan:
 • Het ene verhaal is dat Vaderdag naar aanleiding van Moederdag is ontstaan, eigenlijk alleen maar voor commerciële doeleinden
 • Het was Mevrouw Sonora Dodd die, in 1909, als eerste het idee naar voren bracht om Vaderdag te vieren

Een speciale dag om haar vader William Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, te eren. Toen mevrouw Dodd zelf een volwassen vrouw was, heeft ze zich pas gerealiseerd wat haar vader allemaal gedaan heeft voor zijn kinderen. Zijn vrouw overleed bij de geboorte van hun zesde kind, waardoor de heer Smart met zes kinderen en een boerderij in het oosten van de staat Washington achterbleef.

Op 19 juni 1910 werd in Spokane te Washington voor de eerste keer Vaderdag gevierd. Door de steun van de toenmalige president Calvin Coolidge werd Vaderdag in 1924 een nationale Vaderdag. Het was zijn één van zijn latere opvolgers, president Lyndon Johnson, die in 1966 een presidentiële verklaring tekende dat voortaan de 3e zondag van juni Vaderdag zou zijn.

Wat vieren we met Vaderdag?

Op Vaderdag worden niet alleen vaders, maar alle mannen die een vaderrol hebben, in het zonnetje gezet. Dit kunnen vaders zijn, maar ook stiefvaders, ooms, opa´s en goede vrienden. Hun (klein)kinderen maken veelal leuke presentjes op school, vergezeld gaand met een leuk versje of gedichtje. Meestal begint deze verwendag met een ontbijtje op bed.

Afwijkende dagen

 • Onze Belgische buren vieren hun Vaderdag op de 2e zondag in juni
 • In Spanje wordt Vaderdag gevierd op 19 maart, de dag van Sint Jozef
 • De Duitsers vieren Vaderdag op Hemelvaart, Jezus keert immers terug naar zijn Vader in de Hemel

Vaderdag: gedichtjes en knutsels

In Nederland is het sinds lange tijd dat de leerlingen op de basis school iets leuks maken dat vaak gepaard gaat met een gedichtje of een liedje. Na het wekenlang oefenen op school, staan ze dan aan de rand van vaders bed. Met een klein stemmetje of juist een overdreven harde stem wordt het ingestudeerde opgedreund. Houd als vader dan maar eens de ogen droog. Hieronder een paar kleine gedichtjes en kleine knutselcadeautjes:

Papa

Natte zoenen, prikkende zoenen,
rode, roze, paarse, groene.
Honderdduizenden-miljoenen,
op je wang en op je schoenen.
Papa, papa opgelet!
Hier komt mijn cadeau voor jou op bed.

Mijn papa

Mijn vader is een goede man
Hij doet voor ons al wat hij kan
En alles wat mijn vader doet
Dat is pas goed!

Kampioen

Mijn vader is de beste en de leukste.
Mijn vader, die is altijd kampioen.
En daarom wil ik dolgraag voor mijn vader
op vaderdag eens iets bijzonders doen.
Ik wil voor hem dit versje op gaan zeggen,
dit pakje geven, dat heeft hij verdiend.
Mijn vader, die is niet alleen mijn vader.
Mijn vader is mijn allerbeste vriend!

Pennen- en potlodenhouder

Dit heb je nodig:
 • Glazen pot, bijvoorbeeld van groente, augurken of uitjes
 • Glasverf in verschillende kleurtjes
 • Kwast
 • Viltstiften
Zo ga je te werk:
 • Zorg dat de pot goed schoon en vetvrij is
 • Houd de pot aan de bovenkant vast, anders pakt de verf niet door de (vette) vingerafdrukken
 • Schilder leuke motieven op het glas, de binnenkant kan ook beschilderd worden
 • De verf goed laten drogen
 • Als laatste er “Voor papa” opzetten, of iemand laten helpen

Kei voor een vader

Dit heb je nodig
 • Een flinke kei
 • Kwast
 • Verf
 • Eventueel glitter of iets dergelijks
 • Stukje karton
 • Briefje
Zo ga je te werk
 • Geef de kei een mooi kleurtje of verschillende kleurtjes
 • Indien gewenst de nog natte verf bestrooien met glitter of zo
 • Dan een briefje schrijven met de tekst: “Een kei, voor een kei van een vader. Heel veel liefs van……..(naam invullen)”
 • Leg de kei op een mooi stukje karton, doe het briefje erbij en klaar is het cadeau
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oorsprong van VaderdagDe oorsprong van VaderdagVaderdag wordt elk jaar weer gevierd in heel veel landen. Vaders worden in het zonnetje gezet, krijgen cadeautjes en vol…
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Vaderdag: gedichten en versjesVaderdag: gedichten en versjesVaderdag, wanneer is het Vaderdag en waardoor is Vaderdag ontstaan? Vaderdag valt in Nederland op iedere derde zondag in…
Vaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenVaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenLeuke cadeautips voor mannen zijn altijd welkom. Iedere 3e zondag in juni van een jaar vieren we Vaderdag. Vaderdag is e…

Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Paashaas en PaaseierenPaashaas en PaaseierenNet als Sinterklaas en Kerst kent Pasen ook zijn symbolieken; de Paashaas en de gekleurde paaseieren. De Paashaas verbli…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.