Vaderdag: gedichten en versjes

Vaderdag: gedichten en versjes Vaderdag, wanneer is het Vaderdag en waardoor is Vaderdag ontstaan? Vaderdag valt in Nederland op iedere derde zondag in juni. Voor België is dit iedere tweede zondag van juni. In onderstaande tabel is dit per jaar makkelijk op te zoeken. Met Vaderdag staan we stil bij de taken die vader binnen het gezin vervult. Vaders helpen steeds meer mee binnen het gezin. Kinderen willen met Vaderdag hun papa of vader eens extra in het zonnetje zetten. Dit kan met behulp van een knutselwerkje, gedichtje of versje en/of een cadeautje.

Wat is Vaderdag?

Met Vaderdag staan we stil bij de rol die vader binnen het gezin speelt. De laatste jaren neemt de vader het steeds meer over binnen het gezin en het huishouden. Taken als de verzorging en opvoeding van de kinderen maar ook huishoudelijke taken, daar draait de moderne man zijn hand niet meer voor om. Net als met Moederdag, verdienen ook vaders een speciale dag. Vaderdag ontstond in 1909, toen een dame uit Amerika haar vader wilde eren. Een jaar eerder had iemand al Moederdag voor het eerst geïntroduceerd.

Wanneer is het Vaderdag?

Vaderdag valt in Nederland op de derde zondag in juni. Vaak is het dan prachtig weer en worden er her en der vaderdagtoernooien of andere activiteiten georganiseerd. Op de volgende zondagen valt Vaderdag:
 • 2014: 15 juni
 • 2015: 21 juni
 • 2016: 19 juni
 • 2017: 18 juni
 • 2018: 17 juni
 • 2019: 16 juni
 • 2020: 21 juni
 • 2021: 20 juni
 • 2022: 19 juni
 • 2023: 18 juni

In België valt Vaderdag op de tweede zondag van de maand juni, telkens één week voor de Nederlandse Vaderdag. Aan de hand van bovenstaande tabel kan dan ook makkelijk de Belgische Vaderdag opgezocht worden door de datum met één week terug te draaien. Duitsland viert Vaderdag met Hemelvaart.

Gedichten en versjes voor vader

Vader verdient een versje of gedichtje dat weergeeft hoe bijzonder papa is. Op scholen worden vaak al gedichtjes gemaakt die de kinderen ook uit het hoofd leren en met Vaderdag opzeggen. Voor jonge kinderen is dit soms wat moeilijk maar wanneer mama het voorleest dan kan het kind vaak al enkele woorden of zinnetjes mee opzeggen. Onderstaand enkele voorbeeldgedichtjes.

Lieve pappa,
De liefste dat ben jij.
Als jij thuis komt van je werk,
ben ik heel erg blij


Papa is lief,
mijn hartendief
Een kus voor jou,
omdat ik van jou hou.


Ontbijt op bed,
een cadeau erbij.
Voor de allerliefste papa,
dat ben jij!


Papa hier, papa daar
Altijd sta je voor mij klaar.
Daarom zeg ik vandaag blij:
de allerliefste dat ben jij.


Zonder papa is het stil,
zonder papa is het koud.
Daarom ben ik blij met jou
Papa, waar ik zoveel van houdt!


Goedemorgen papa,
wil je nu ontwaken?
Vandaag gaan wij er samen
een mooie dag van maken!

Knutselen of iets kopen?

Kinderen van de basisschoolleeftijd en peuters vinden het erg leuk om voor papa te knutselen. Veel peuterspeelzalen, scholen en dagverblijven gaan hierin mee en zorgen voor een gezamenlijke knutseldag. Alle kinderen uit de groep maken dan iets moois voor papa. Soms moet moeder voor iets zorgen zoals een foto van papa of een lege verpakking. Meestal wordt er op de basisschool geknutseld tot groep 5, maar dit verschilt erg per school. Speciaal basisonderwijs knutselt vaak nog tot en met groep 8 oftewel het laatste jaar (niet iedere basisschool voor speciaal onderwijs werkt met groepsaanduidingen). Op het voortgezet onderwijs zijn kinderen soms wel in de gelegenheid om iets te maken op school maar gebeurt dit meestal niet. Pubers kopen liever zelf iets van hun zakgeld of van hun zelfverdiende geld.

Voor jonge kinderen is iets knutselen vaak al voldoende. Toch kan iets kopen voor papa wel leuk en spannend zijn. Het kind kan zelf iets uitzoeken waarbij het een beetje gestuurd wordt door mama of een andere volwassene. Laten we een jong kind namelijk helemaal zelf iets uitzoeken dan is de kans groot dat papa een roze pop of een grote lolly cadeau krijgt. Een beetje de goede richting induwen is dus soms nodig. Een andere optie is om zelf een aantal dingen uit te zoeken voor papa en het kind hieruit te laten kiezen. Jonge kinderen hebben voldoende om een keuze te maken uit drie cadeautjes.

Vaak is het moeilijk om iets uit te zoeken als cadeau, maar de volgende tips zijn wel handig:
 • Een lekker geurtje, deodorant of douchegel/badschuim speciaal voor stoere mannen
 • Gereedschap zoals een schroevendraaier, hamer of iets dat papa wel kan gebruiken
 • Mooie sokken of een stropdas, een trui of een hemd
 • Hobby-gerelateerd (sport, modelbouw, dvd of andere hobby's)
 • In en om het huis (voor de auto, de tuin etc.)
 • Fotolijst met daarin de mooiste foto(s) van zoon/dochter

Knutselwerkjes

 • Asbak van klei (voor de sier, want papa stopt snel met roken)
 • Stropdas van stof of karton
 • Papieren of kartonnen hart met foto van kind en gedichtje of tekening
 • Kartonnen of houten doosje versieren met plakwerkjes, tekeningen of verven
 • Voor de kleintjes: voet-of handafdruk ingelijst of op karton
 • Voor de oudere kinderen: gezaagde figuren, getimmerde knutselwerkjes zoals een kapstokje, raamdecoratie, opbergvakjes
 • Plakboek met foto's en tekeningen

Bij een knutselwerkje voor Vaderdag gaat het niet om perfectie of om de afwerking: het gaat om het idee dat erachter schuilt. Iedere papa of vader zal ontzettend blij zijn met zijn gekregen cadeau of knutselwerk, omdat zijn kind aan hem denkt op deze speciale dag. En stilletjes is het voor papa iedere dag Vaderdag met zulke lieve kinder(en).

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Vaderdag, 3e zondag in juniDe derde zondag in juni is het weer zover, vader staat in het middelpunt want het is vaderdag. Hij wordt lekker verwend…
De oorsprong van VaderdagDe oorsprong van VaderdagVaderdag wordt elk jaar weer gevierd in heel veel landen. Vaders worden in het zonnetje gezet, krijgen cadeautjes en vol…
Vaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenVaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenLeuke cadeautips voor mannen zijn altijd welkom. Iedere 3e zondag in juni van een jaar vieren we Vaderdag. Vaderdag is e…

Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…
Bedrijven die de troonswisseling sponsorenVanaf 30 april 2013 is Willem Alexander Zijne Koninklijke hoogheid en gaat Beatrix als prinses door het leven. Het feest…
Bronnen en referenties
 • http://www.lerendoorspelen.com/vaderdagversjes.htm
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vaderdag
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.