Het Sinterklaas dobbelspel

Wat is het dobbelspel voor Sinterklaas?
Het Sinterklaas dobbelspel kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Van tevoren spreek je af dat iedereen een cadeau koopt van een bepaald bedrag. Voor sommige varianten van het spel zul je meerdere cadeautjes moeten kopen. Je kunt met de groep afspreken of je alles mag kopen, of dat het cadeau wel door iedereen gebruikt kan worden. Het leukste is natuurlijk als niemand weet wát je hebt gekocht. Verder heb je nog een dobbelsteen nodig en een wekkertje die afgaat na een bepaalde tijd. Het idee van het spel is makkelijk: gooi om de beurt met de dobbelsteen. Het aantal ogen is dan datgene wat je met het cadeau voor je moet doen. Hoe het spel precies gespeeld wordt, is afhankelijk van de variant die je kiest.Het spel is het leukste als je een redelijk grote groep hebt om te spelen. Ook is het leuk als iedereen lekker actief meedoet. Je krijgt dan al snel een strijd om bepaalde cadeautjes, omdat iedereen het wel wil hebben.
De makkelijke variant van het Sinterklaas dobbelspel
Iedereen koopt één cadeau van een bepaald bedrag. Op de avond van het spel worden al deze cadeautjes ingepakt op de tafel gelegd. Vervolgens begint het dobbelen. Er wordt afgesproken wie er mag beginnen. Vervolgens gaan we met de klok mee en wordt er gedobbeld. Gooi je een zes? Dan kies je één cadeau uit van tafel en leg je die voor je neer. Gooi je een zes, maar heb je al een cadeau voor je liggen? Dan kies je voor een willekeurig persoon uit de groep een cadeau en leg je deze voor hem of haar.Als iedereen een cadeau voor zich heeft, wordt er een tijd afgesproken. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Hoe meer mensen, hoe langer je kunt spelen. Voor een groep van ongeveer tien man is een half uur zeker voldoende, maar langer kan natuurlijk ook altijd.
Je stelt de tijd in op een wekkertje en gaat vervolgens opnieuw dobbelen. Je begint nu bij de persoon waar je gebleven was in de eerste ronde. Of je kiest degene uit die als laatste een cadeau heeft gekregen. Iedere keer dat je zes gooit, moet je jouw cadeau wisselen met een ander cadeau op tafel. Je kunt dus niet zeggen: dit cadeau lijkt me leuk, dus ik ruil niet. Je bent verplicht bij de zes altijd te ruilen. Op het moment dat de wekker gaat, mag er niet meer geruild worden en maakt iedereen zijn of haar cadeau open. Wat er in het pakje zit is nu van jou.
Eventuele extra opties bij deze variant van het dobbelspel
Om alleen te wachten tot er een zes wordt gegooid, bezorgt niet altijd evenveel spanning. Soms kan het lang duren tot de zes een keer wordt gegooid. Daarom kan het een leuke extra optie zijn om voor andere cijfers ook een actie te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld het volgende doen:
Aantal ogen en actie:
[OLIST]Niets, pech gehad
Ruil je cadeau om met de persoon links van je
Ruil je cadeau om met de persoon rechts van je
Ruil twee cadeaus om, maar je moet van je eigen cadeau afblijven
Niets, pech gehad
Ruil je eigen cadeau om met een ander cadeau naar keuze
[/OLIST]
Natuurlijk kun je voor de plekken waar niets op valt ook iets invullen, zoals bijvoorbeeld ruilen met iemand die twee plekken van je vandaan zit. De afspraken van de cijfers moeten wel duidelijk zijn voor iedereen.
Een andere extra optie is om na het uitpakken nog een versnelde ronde te spelen. Zodat je nu weet wat je krijgt en kunt gaan voor een cadeau wat je leuk lijkt. Dit kan heel leuk zijn, maar haalt tevens wat extra spanning weg.
Sinterklaasspel met opdrachten
Je kunt ook een dobbelspel kiezen waarbij je gebruik maakt van opdrachten. Bij deze variant is het aan te raden dat iedereen meerdere kleine cadeautjes koopt. Je spreekt natuurlijk van tevoren af wat de prijs van de cadeautjes moet zijn en hoeveel er worden gekocht. Drie of vier per persoon is een mooi aantal. Houd er rekening mee dat je bij deze variant ook zonder cadeautjes, of met een hele berg kunt eindigen.Het spel wordt in drie rondes gespeeld. De cadeautjes liggen ingepakt op tafel en mogen niet worden uitgepakt. Met de groep spreek je een tijd af om deze ronde te doen. Je spreekt af wat alle cijfers op de dobbelsteen betekenen. Zoals bijvoorbeeld:
[OLIST]Nog een keer gooien
Geef de dobbelsteen aan de persoon rechts van je
Niets, pech gehad
Geef de dobbelsteen aan de persoon links van je
Cadeau terug op tafel
Cadeau van tafel pakken[/OLIST]
Natuurlijk kunnen de cijfers ook iets anders betekenen. Zoals bijvoorbeeld: geef de dobbelsteen aan de persoon die drie plaatsen links van je zit. Je kunt dus aan het einde van de ronde veel cadeautjes hebben, of helemaal niets. Dit is echter nog geen ramp, want er volgen immers nog twee rondes. Bij de tweede ronde gaat het er wat heftiger aan toe. Ook nu wordt er een tijd afgesproken en wordt er weer met de dobbelsteen gegooid. Nu betekenen het aantal ogen:
[OLIST]Nog een keer gooien
Geef de dobbelsteen aan de persoon rechts je
Geef de dobbelsteen aan de persoon links van je
Ruil één van jouw cadeautjes met die van een willekeurig ander persoon
Pak een cadeau van iemand af en leg het bij jezelf.
Pak een cadeau van tafel. Is er geen cadeau? Pak dan een opdracht[/OLIST]
Als ronde twee is afgelopen, begint ronde drie. Je kunt met de groep afspreken om nu alle cadeautjes uit te pakken. Wil je dit als groep liever niet, omdat je het verrassingseffect erin wilt houden, dan pak je het niet uit. De derde ronde gaat hetzelfde als de tweede ronde. Eventueel kun je enkele kleine dingen veranderen, zoals bijvoorbeeld niet de dobbelsteen aan de persoon rechts van je geven, maar aan de eerste persoon van het andere geslacht dat rechts van je zit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is toe te passen.
Opdrachten voor het Sinterklaas dobbelspel
Voor deze variant van het sinterklaas dobbelspel heb je opdrachten nodig. Als je erg creatief bent, kun je zelf opdrachten verzinnen. Natuurlijk is het ook mogelijk eigen opdrachten aan te vullen met deze opdrachten.
- Pak een cadeau van de persoon met de meeste cadeautjes
- Je mag de volgende worp zelf bepalen wat het aantal ogen op de dobbelsteen zal zijn
- Je krijgt een cadeau van de persoon die voor jou aan de beurt was
- Geef de persoon met het minste aantal cadeaus twee pakjes
- Geef één pakje van jezelf aan de persoon die voor jou aan de beurt was
- Iedereen schuift één plek op naar links
- Iedereen schuift één plek op naar rechts
- Verwissel van plaats met degene die de meeste cadeautjes heeft
- Verwissel van plaats met degene die de minste cadeautjes heeft
- Verwissel van plaats met iemand van jouw keuze
- Leg een pakje terug op tafel
- Geef de persoon met de minste pakjes een pakje van de persoon met de meeste pakjes
- Pak van twee willekeurige mensen een pakje
Het is ook mogelijk om voor sommige opties meerdere kaartjes te maken. Het maken van opdrachten kun je gemakkelijk in een programma zoals word, of gewoon zelf opschrijven op gelijke briefjes. Ook kun je ervoor kiezen dat er een regel is waarbij mensen met maar één pakje dit cadeau niet kwijt mogen raken, ongeacht de opdracht.