Het Sinterklaas dobbelspel

Het Sinterklaas dobbelspel Heb je geen zin om zoals ieder jaar een Sinterklaasgedicht te schrijven en een surprise in elkaar te zetten? Dan is het dobbelspel wellicht een leuke optie. Er zijn verschillende varianten van dit spel en je hebt altijd succes verzekerd. Het Sinterklaasspel is een leuke manier om een gezellige avond te beleven.

Wat is het dobbelspel voor Sinterklaas?

Het Sinterklaas dobbelspel kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Van tevoren spreek je af dat iedereen een cadeau koopt van een bepaald bedrag. Voor sommige varianten van het spel zul je meerdere cadeautjes moeten kopen. Je kunt met de groep afspreken of je alles mag kopen, of dat het cadeau wel door iedereen gebruikt kan worden. Het leukste is natuurlijk als niemand weet wát je hebt gekocht. Verder heb je nog een dobbelsteen nodig en een wekkertje die afgaat na een bepaalde tijd. Het idee van het spel is makkelijk: gooi om de beurt met de dobbelsteen. Het aantal ogen is dan datgene wat je met het cadeau voor je moet doen. Hoe het spel precies gespeeld wordt, is afhankelijk van de variant die je kiest.

Het spel is het leukste als je een redelijk grote groep hebt om te spelen. Ook is het leuk als iedereen lekker actief meedoet. Je krijgt dan al snel een strijd om bepaalde cadeautjes, omdat iedereen het wel wil hebben.

De makkelijke variant van het Sinterklaas dobbelspel

Iedereen koopt één cadeau van een bepaald bedrag. Op de avond van het spel worden al deze cadeautjes ingepakt op de tafel gelegd. Vervolgens begint het dobbelen. Er wordt afgesproken wie er mag beginnen. Vervolgens gaan we met de klok mee en wordt er gedobbeld. Gooi je een zes? Dan kies je één cadeau uit van tafel en leg je die voor je neer. Gooi je een zes, maar heb je al een cadeau voor je liggen? Dan kies je voor een willekeurig persoon uit de groep een cadeau en leg je deze voor hem of haar.

Als iedereen een cadeau voor zich heeft, wordt er een tijd afgesproken. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte. Hoe meer mensen, hoe langer je kunt spelen. Voor een groep van ongeveer tien man is een half uur zeker voldoende, maar langer kan natuurlijk ook altijd.

Je stelt de tijd in op een wekkertje en gaat vervolgens opnieuw dobbelen. Je begint nu bij de persoon waar je gebleven was in de eerste ronde. Of je kiest degene uit die als laatste een cadeau heeft gekregen. Iedere keer dat je zes gooit, moet je jouw cadeau wisselen met een ander cadeau op tafel. Je kunt dus niet zeggen: dit cadeau lijkt me leuk, dus ik ruil niet. Je bent verplicht bij de zes altijd te ruilen. Op het moment dat de wekker gaat, mag er niet meer geruild worden en maakt iedereen zijn of haar cadeau open. Wat er in het pakje zit is nu van jou.

Eventuele extra opties bij deze variant van het dobbelspel
Om alleen te wachten tot er een zes wordt gegooid, bezorgt niet altijd evenveel spanning. Soms kan het lang duren tot de zes een keer wordt gegooid. Daarom kan het een leuke extra optie zijn om voor andere cijfers ook een actie te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld het volgende doen:

Aantal ogen en actie:

 1. Niets, pech gehad
 2. Ruil je cadeau om met de persoon links van je
 3. Ruil je cadeau om met de persoon rechts van je
 4. Ruil twee cadeaus om, maar je moet van je eigen cadeau afblijven
 5. Niets, pech gehad
 6. Ruil je eigen cadeau om met een ander cadeau naar keuze

Natuurlijk kun je voor de plekken waar niets op valt ook iets invullen, zoals bijvoorbeeld ruilen met iemand die twee plekken van je vandaan zit. De afspraken van de cijfers moeten wel duidelijk zijn voor iedereen.

Een andere extra optie is om na het uitpakken nog een versnelde ronde te spelen. Zodat je nu weet wat je krijgt en kunt gaan voor een cadeau wat je leuk lijkt. Dit kan heel leuk zijn, maar haalt tevens wat extra spanning weg.

Sinterklaasspel met opdrachten

Je kunt ook een dobbelspel kiezen waarbij je gebruik maakt van opdrachten. Bij deze variant is het aan te raden dat iedereen meerdere kleine cadeautjes koopt. Je spreekt natuurlijk van tevoren af wat de prijs van de cadeautjes moet zijn en hoeveel er worden gekocht. Drie of vier per persoon is een mooi aantal. Houd er rekening mee dat je bij deze variant ook zonder cadeautjes, of met een hele berg kunt eindigen.

Het spel wordt in drie rondes gespeeld. De cadeautjes liggen ingepakt op tafel en mogen niet worden uitgepakt. Met de groep spreek je een tijd af om deze ronde te doen. Je spreekt af wat alle cijfers op de dobbelsteen betekenen. Zoals bijvoorbeeld:

 1. Nog een keer gooien
 2. Geef de dobbelsteen aan de persoon rechts van je
 3. Niets, pech gehad
 4. Geef de dobbelsteen aan de persoon links van je
 5. Cadeau terug op tafel
 6. Cadeau van tafel pakken

Natuurlijk kunnen de cijfers ook iets anders betekenen. Zoals bijvoorbeeld: geef de dobbelsteen aan de persoon die drie plaatsen links van je zit. Je kunt dus aan het einde van de ronde veel cadeautjes hebben, of helemaal niets. Dit is echter nog geen ramp, want er volgen immers nog twee rondes. Bij de tweede ronde gaat het er wat heftiger aan toe. Ook nu wordt er een tijd afgesproken en wordt er weer met de dobbelsteen gegooid. Nu betekenen het aantal ogen:

 1. Nog een keer gooien
 2. Geef de dobbelsteen aan de persoon rechts je
 3. Geef de dobbelsteen aan de persoon links van je
 4. Ruil één van jouw cadeautjes met die van een willekeurig ander persoon
 5. Pak een cadeau van iemand af en leg het bij jezelf.
 6. Pak een cadeau van tafel. Is er geen cadeau? Pak dan een opdracht

Als ronde twee is afgelopen, begint ronde drie. Je kunt met de groep afspreken om nu alle cadeautjes uit te pakken. Wil je dit als groep liever niet, omdat je het verrassingseffect erin wilt houden, dan pak je het niet uit. De derde ronde gaat hetzelfde als de tweede ronde. Eventueel kun je enkele kleine dingen veranderen, zoals bijvoorbeeld niet de dobbelsteen aan de persoon rechts van je geven, maar aan de eerste persoon van het andere geslacht dat rechts van je zit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is toe te passen.

Opdrachten voor het Sinterklaas dobbelspel

Voor deze variant van het sinterklaas dobbelspel heb je opdrachten nodig. Als je erg creatief bent, kun je zelf opdrachten verzinnen. Natuurlijk is het ook mogelijk eigen opdrachten aan te vullen met deze opdrachten.

 • Pak een cadeau van de persoon met de meeste cadeautjes
 • Je mag de volgende worp zelf bepalen wat het aantal ogen op de dobbelsteen zal zijn
 • Je krijgt een cadeau van de persoon die voor jou aan de beurt was
 • Geef de persoon met het minste aantal cadeaus twee pakjes
 • Geef één pakje van jezelf aan de persoon die voor jou aan de beurt was
 • Iedereen schuift één plek op naar links
 • Iedereen schuift één plek op naar rechts
 • Verwissel van plaats met degene die de meeste cadeautjes heeft
 • Verwissel van plaats met degene die de minste cadeautjes heeft
 • Verwissel van plaats met iemand van jouw keuze
 • Leg een pakje terug op tafel
 • Geef de persoon met de minste pakjes een pakje van de persoon met de meeste pakjes
 • Pak van twee willekeurige mensen een pakje

Het is ook mogelijk om voor sommige opties meerdere kaartjes te maken. Het maken van opdrachten kun je gemakkelijk in een programma zoals word, of gewoon zelf opschrijven op gelijke briefjes. Ook kun je ervoor kiezen dat er een regel is waarbij mensen met maar één pakje dit cadeau niet kwijt mogen raken, ongeacht de opdracht.

Sinterklaas dobbelspel in de vorm van Triviant

Voor deze variant van het Sinterklaas dobbelspel heb je een Triviantspel nodig. Dit kan gekocht worden in de meeste speelgoed- en spellenzaken. Met dit Sinterklaas dobbelspel moet iedereen zes cadeautjes kopen voor een vast bedrag dat van tevoren is afgesproken. Deze cadeautjes moeten dan worden ingepakt in de kleuren van de Triviantjes die op het bordspel van Triviant te vinden zijn. Vervolgens ga je Triviant spelen. Maar in plaats van een Triviantje verdien je een cadeautje zodra je een vraag goed hebt op de speciale plaatsen hiervoor. Je kunt afspreken dat iedereen op deze manier zes cadeautjes wint, of dat je gewoon net zo lang doorgaat tot er geen cadeautjes meer zijn. Zo kan de een dus niets krijgen en de ander een berg cadeaus.

Koop een dobbelspel

Heb je geen zin om zelf een heel spel te creëren? Er zijn tegenwoordig steeds meer spellen te koop, bijvoorbeeld in speelgoedwinkels en online. Met dit soort bordspellen hoef je zelf geen regels te bedenken, maar heb je alles gemakkelijk zelf in de hand. Het enige dat je dan nog hoeft te doen, is een cadeau te kopen en de mensen waar je het spel mee speelt, opdragen hetzelfde te doen.

Kerst dobbelspel

Natuurlijk kan het Sinterklaas dobbelspel ook gemakkelijk tijdens de kerstdagen worden gespeeld. De regels blijven dan precies hetzelfde. Het kan leuk zijn het spel dan in een kerstthema te spelen.
© 2008 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas surprises zat? Doe het grote Sinterklaas spel!Sinterklaas. Voor de één een feest, voor de ander een hel. Ben je niet zo creatief of ben je het zat om elk jaar een sur…
Dobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDe decembermaand is een drukke gezellige maand. Met Sinterklaas worden er vaak surprises gemaakt, maar soms heb je daar…
Sinterklaas spel voor kinderenSinterklaas spel voor kinderenDit sinterklaasspel is een leuke oefening om met jonge kinderen te doen. In deze tijd van het jaar natuurlijk zeer gesch…
Spelregels voor het dobbelspel bij Sinterklaas en KerstmisSpelregels voor het dobbelspel bij Sinterklaas en KerstmisAls december weer in aantocht is, zullen vele families en vrienden weer een gezellig avondje plannen voor Sinterklaas en…

Sinterklaas vieren met een klein budgetSinterklaas vieren met een klein budgetRuim een maand van te voren begint het sinterklaasfeest al. Prachtig versierde winkels met pietjes aan de plafonden met…
Sinterklaas bestellen, ja of nee?Sinterklaas bestellen, ja of nee?Het sinterklaasfeest is een stukje typische Nederlandse cultuur. Zelfs de Kerstman is van de Nederlandse Sinterklaas afg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wilhei, Pixabay

Reageer op het artikel "Het Sinterklaas dobbelspel"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Elly, 05-12-2012 16:20 #7
Sint-Nicolaas met gesloten beurs! Goh, wat hebben wij plezier gehad met het dobbelspel, lachen! Ik had er ooit van gehoord en zelf spelregels gemaakt, kende deze site niet. Ieder moest 2 cadeautjes inpakken uit eigen bezit, niet iets dat men kwijt wou, maar af wilde staan! Leuk toch in crisistijd? De pakjes moesten onherkenbaar worden ingepakt. Ieder, wij waren bij toeval met zessen, had een nummer die men op de twee pakjes moest schrijven. Wanneer je dit nummer had gegooid, mocht je kiezen, soms dus uit je eigen pakjes:). Wanneer de nummers weg waren, pech! Nadat de pakjes op - en uitgepakt waren, ging de kookwekker op 30 minuten. Als men 6 gooide, dan mocht men ongevraagd een cadeautje met een van de ander ruilen. De laatste seconde ging een geliefd cadeautje nog naar een ander toe, spannend en heel leuk. Sint-Nicolaas zonder gelduitgave, geweldig! Elly vd Linde

Meiske, 05-12-2011 08:10 #6
Ik ben het met de reactie onderaan eens. Ik heb dit jaar het dobbelspel voor het eerst gespeeld en we hebben gelukkig daarna nog wel wat anders gedaan ook (cadeautje met gedichtje). Maar ook ik vind het iets om je snel vanaf te maken. Geld uitgeven aan troep… ik heb zelf niet veel te besteden en krijg dan liever iets wat ik echt nodig heb. Want bij zo'n spel zegt men. het gaat niet om de cadeau's en nee… het gaat daar ook niet om in eerste instantie maar geloof me, … als je in de bijstand zit en je moet geld neerleggen voor onzin en je krijgt zelf niks terug (want zo kan het spel ook gaan), is dat toch niet zo fijn.

Ik vond het spel op zich verder wel leuk. Het is ook nog hoe het dan vervolgens uitgedacht wordt. Met kinderen erbij maakt het lastig want mensen willen van een kind niks afpakken waardoor je sowieso al een verdeling krijgt die nergens op gebasseerd is.

Lisa, 08-12-2010 23:02 #5
Vaak is het zo dat je met een grote groep vrienden, of een sport team voor deze variant van sinterklaas gaat, om met zijn 18en een gedicht voor te dragen, en een surprize uittepakken en te showen, ben je veel te lang bezig, dit is een prima manier om naast je familie variant met surprize en gedicht, toch nog een leuke sinterklaas te vieren. Met je studentenhuis, je vriendenclubje, je sport team en zelfs je collegas, en vaak vier je het met al deze groepjes op andere avonden… Dus Egbert, het vervangt de surprize en gedicht zeker niet! EN HET IS HEEL LEUK!

A., 01-12-2010 16:38 #4
Ik wil ook nog even op de eerste reactie reageren; ik vier Sint nu voor het tweede jaar met vrienden, toch anders dan met familie en dit jaar gaan we voor het eerst het dobbelspel spelen. Wij hebben juist al de gewoonte met verjaardagen zo gek of nutteloos mogelijke dingen voor elkaar te kopen (zo krijg ik elk jaar glazen terwijl ik alleen thee drink). Dan is dit dobbelspel fantastisch, want vaak kopen we cadeaus voor elkaar die om die reden toch al wel een beetje inwisselbaar zijn. Het wil helemaal niet zeggen dat je geen tijd voor elkaar hebt - het ligt er maar een beetje aan wat voor band je hebt met de mensen met wie je het speelt.

Carla, 20-11-2009 01:24 #3
Wij spelen het spel al een paar jaar met een grote groep geweldig dit jaar hebben we er zelf bij verzonnen dat iedereen een voorwerp (kadootje )ingepakt meebrengt wat hij thuis in de kast b v heeft liggen en er niks meer mee doet maar het toch zonde vindt om het weg te gooien een zogenaamd wat moet ik er toch mee kadootje op het kadootje zelf dus niet op het inpak papier wordt een briefje met de tekst dit wil ik nooit meer terug afz b v piet nou moet je maar eens opletten hoe vaak je dat rotkadootje weer terug krijgt van de groep lachen!

Martijn Hoppenbrouwer, 30-10-2009 23:09 #2
Nou nou, ik moet/mag zeggen dat het dobbelspel helemaal niet zo onpersoonlijk is. ijdens zo'n spel leer je elkaar namelijk juist veel beter kennen, in diverse opzichten. Daarnaast heb je nonstop interactie met de mensen met wie je het speelt, wat de persoonlijke band met alle mensen die meedoen zeker versterkt!

Ik denk dat zo'n dobbelspel meer persoonlijk inzicht geeft dan een traditionele suprise met gedicht: Dan moet je maar proberen iemand te leren kennen, om erover te kunnen schrijven. (waar de meesten niet echt aanleg voor hebben, en je vaak een standaard internetgedicht krijgt dat nergens op slaat) En na het horen van de gedichten, is dat toch nog steeds de visie van 1 persoon.

Na jaren te hebben genoten van surprises en gedichten en vervolgens te zijn overgestapt op de dobbelspellen, kan ik nu met zekerheid zeggen dat een dobbelspel vele malen interactiever, hilarischer en vermakelijker is!

Egbert, 09-10-2009 01:35 #1
Toch zonde… het hele persoonlijke gaat eraf. Koop maar wat rotzooi, en je krijgt ook weer wat rommel terug. Maak eens wat tijd vrij om je in de ander te verdiepen, dat doe je met een gedicht of surprise! Niet met een wegwerpcadeautje waar je in deze tijd toch al mee doodgegooid wordt in de C1000, Mac en AH.

Waar blijft het persoonlijke, de belangstelling in die ander, het gevoel dat iemand zich in JOU verdiept heeft! Hebben we nou echt niet meer de tijd in een uurtje shoppen om een passend cadeau te zoeken en een avondje om een gedichtje of surprise te maken…?

Erg jammer…

Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 7
Schrijf mee!