Sinterklaas vieren met een klein budget

Sinterklaas vieren met een klein budget Ruim een maand van te voren begint het sinterklaasfeest al. Prachtig versierde winkels met pietjes aan de plafonden met honderden pakjes. Gelukkig maar want sommige winkels slaan Sinterklaas over en beginnen al met kerstversieringen te decoreren. Het zijn dure maanden de decembermaanden. Maar Sinterklaas hebben we het zeker voor onze kinderen over. Sint Maarten, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar rap op. Tijdens deze feestdagen willen we onze kinderen zeker niet teleurstellen. Afhankelijk van hoe oud je kinderen zijn kan je de cadeaus aanpassen op hun wensen.

Plan van aanpak

Maak een strikte planning. Om verrassingen te voorkomen dat je opeens zonder geld zit. Komen er bijvoorbeeld mensen langs voor pakjesavond maak hier maanden een budget voor vrij. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven voor cadeaus. Voor kleding. Maak niet alle geld op, maar zorg ervoor dat je nog geld over hebt om de dagen na sinterklaas nog rond te komen. Je kan ook afspreken dat je bij iemand langsgaat deze avond en dat dit persoon de avond verzorgt.

Cadeautjes en presentjes voor pakjesavond

Koop cadeaus van te voren wanneer ze in de uitverkoop of aanbieding zijn. Dit kan je soms tientjes schelen. Bezoek
daarom meerdere winkels. Bij sommige discountswinkels kan je leuke kleine beautyzeepjes en geurige badzout kopen voor een paar euro's. Je kan zelf een soort setje samenstellen en dit cadeau geven. Mannen vinden dit soort cadeautjes ook wel leuk. Stem het af met mannenlijke producten.

Je hoeft je zeker niet schuldig te voelen dat de presentjes goedkoop zijn, want degene die het presentje zal ontvangen zal er superblij mee zijn. Voor je partner en je kinderen kan je praktische cadeaus kopen. Zo sla je twee vliegen in een klap. Denk dan aan een nieuwe jas, schoenen, sokken of zelfs dekbedovertrekken. Of die mooie vest die je zoontje wilde. Soms sta je versteld waar kinderen blij mee kunnen zijn. En daar gaat het om.

Via verschillende tweedehands aanbodpagina's kan je op zoek gaan naar leuke speelgoed. Die meestal nog in goede staat zijn. Bezoek ook rommelmarkten voor leuk en goedkoop speelgoed. Of in de winkels de advertenties. Misschien kan je met een goede vriendin speelgoed ruilen.

Wanneer de kleintjes hun schoen zetten. Zet er dan kleine kadootjes in. Een klein zakje koekjes of een doosje smarties met een lintje. Wen je kinderen niet aan grote en dure cadeaus maar bewaar dat voor pakjesavond.

Cadeautips

Koop een paar effen gekleurde koffie of theekopjes en glasverf in knijptubes. Laat je kind een paar keer oefenen op een blaadje want het verf is heel erg vloeibaar. Laat hem of haar dan het mokje beschrijven; Met oma, opa, papa, een mooi vlindertje of bloemetje. Of leuke stipjes. Laat het dan goed drogen. Het is een leuk goedkoop en speciaal zelfgemaakt cadeautje.

Maak je eigen tegoedbon, met je pasfoto erop. Met ik maai het gras, (voet)massage, schilderen, afwas, en dergelijke. Je kan er eindeloos mee varieren. En het kan zelfs hillarisch zijn. Je moet natuurlijk wel achter de tegoedbon staan voor als het daadwerkelijk geincasseerd zal worden.

Het sinterklaasfeest buitenhuis opzoeken

Hou de aankomst van Sinterklaas in de gaten. Soms komt hij langs in de stad en komt hij met zijn grote boot, met zijn paardje Americo en Pieten. Dit is al een feestdag op zich. De Pietjes maken er een prachtige show van. Met dans en pepernoten gooien. De kleintjes zijn er altijd verrukt van. Neem vooral een zakje mee om al die pepernootjes in mee te nemen. Ook voor de wat ouderen is dit prachtig. Dus neem de familie mee.

Het is ook leuk de winkelcentrum's te bezoeken die prachtig meestal versierd zijn met allerlei pieten. En soms bezoekt de Sint het winkelcentrum. Ze krijgen meestal cadeautjes. Zo hebben ze Sint en de pieten al gezien. Zet je schoentjes bij verschillende winkels zo krijgen de kleintjes ook wat lekkers in hun schoen. Soms zijn er ook kleurwedstrijden. Waar je wat mee kan winnen.

Bewustwording creeeren

Oudere kinderen kun je ook subtiel wat bewustwording meegeven. Dat de meeste kinderen van de wereldbevolking geen cadeaus krijgen. Misschien kun je op zo een manier begrip bij je oudere kinderen vragen. Dat ze misschien een goed doel willen steunen. Of willen inzamelen voor deze kinderen samen met hun school. Ik benadruk wel op "subtiel", immers de kind hoeft er niet dagen wakker van te liggen aan iets wat hij niet kan veranderen.

De meeste kinderen vieren de Sinterklaas al uitbundig op school. Hier komen sinterklaas en pieten ook langs en krijgen ze hier ook cadeautjes. Ik ben erachter gekomen dat kinderen altijd wel gelukkig zijn met alles. En dat ze zowieso het wel leuk vinden de manier waarop ik met het sinterklaasfeest omga. Het is tuurlijk prachtig om de show van Bobbie, Ernst en de rest bij te wonen. Maar de winkelcentrum kan ook hierop een alternatief zijn. Niet iedereen heeft de middelen om alles te doen.
En dat kunnen we onze kinderen ook aanleren. Zodat ze stevig in hun schoenen staan tegenover hun vrienden, die de nieuwste nintendo ds heeft gekregen.
© 2008 - 2024 Missvlinder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…
Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Er komt een tijd dat uw kind de leeftijd krijgt om te vertellen dat Sinterklaas niet meer bestaat. Toch is het lastig om…

Op zoek naar een persoonlijk geschenk voor de feestdagen?Nu de feestdagen naderen, is het weer tijd voor cadeautjes. Ben je iemand die eindeloos zoekt naar het juiste en leukste…
Het Sinterklaas dobbelspelHet Sinterklaas dobbelspelHeb je geen zin om zoals ieder jaar een Sinterklaasgedicht te schrijven en een surprise in elkaar te zetten? Dan is het…
Missvlinder (2 artikelen)
Laatste update: 10-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.