Oud & Nieuw: Sylvesterparty’s, Nieuwjaarsgala’s, enzovoort

Vroeger vierden Nederlanders Oud en Nieuw in huiselijke kring met familie en vrienden. Dit was min of meer standaard. Maar de jaarwisseling buitenshuis vieren wordt steeds populairder. Denk hierbij aan de grote publieke feesten zoals op de Dam in Amsterdam, of aan de steeds populairder wordende Sylvesterparty’s, Oudejaarsfeesten met Diner Dansant, Nieuwjaarsgala’s, enz. Thuis blijven met oliebollen en een glas bubbels wordt langzaam maar zeker verdrongen door uitbundig feesten buitenshuis.

Oudejaarsavond

“Oudejaarsavond” wordt jaarlijks gevierd op de laatste dag van het jaar, 31 december. De eerste dag van het nieuwe jaar wordt “Nieuwjaarsdag” genoemd. De overgang van het oude naar het nieuwe jaar heet “Oud en Nieuw” en wordt uitbundig gevierd met om precies middernacht het traditioneel toasten met elkaar op het Nieuwe jaar. Iedereen wenst elkaar het allerbeste toe voor het komend jaar. Volwassenen toasten doorgaans met champagne, maar een ander drankje mag natuurlijk ook. Zodra het nieuwe jaar is begonnen wordt dit tevens ingeluid met het afsteken van heel veel vuurwerk.
Nederlanders vieren Oud en Nieuw meestal met oliebollen, knallende kurken en het afsteken van vuurwerk. Voor velen is dit het uitbundigste feest van het jaar. Meestal in huiselijke kring met familie of vrienden. De laatste seconden van het jaar worden door velen hardop afgeteld.

De modernere Oudejaarsavond

De laatste jaren is er verandering gekomen in het vieren van de jaarwisseling en vieren tal van Nederlanders deze feestelijke avond buitenshuis.

Jaarwisseling vieren in de grote stad

Door gemeenten wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan het organiseren van een feestelijk gebeuren voor het uiteinde van het jaar. Zo vindt er sinds 2000 op de Dam in Amsterdam elk jaar een groot feest plaats wat voor iedereen vrij toegankelijk is. Dit feest gaat gepaard met het optreden van bekende zangers en bands en wordt afgesloten met het afsteken van spectaculair siervuurwerk om middernacht. Tienduizenden bezoekers komen jaarlijks massaal naar de hoofdstad om dit feest te vieren. Volgens de laatste cijfers waren er bij de jaarwisseling 2008/2009 ruim 35.000 mensen naar de Dam gekomen.


Maar ook in andere grote steden in Nederland worden festiviteiten georganiseerd rond de jaarwisseling. Ook hopen gemeenten op deze manier het alcoholgebruik van jongeren en mogelijk vandalisme in de hand te kunnen houden.
In het buitenland worden in hoofdsteden zoals Londen, Parijs, New York, Moskou, Berlijn, enz. al veel langer van dergelijke grote festiviteiten met vuurwerkshows georganiseerd voor de jaarwisseling.

Sylvesterparty

Naast deze door gemeenten georganiseerde festiviteiten zijn er de laatste jaren ook steeds meer groots opgezette eindejaarsfeesten. Zo’n speciaal Oudejaarsavondfeest heet bij het jongere publiek meestal Sylvesterparty en vindt veelal plaats in discotheken, clubs of andere uitgaansgelegenheden die in trek zijn bij jongelui. Veel van de Oud en Nieuw evenementen hebben een spetterend avondprogramma met live optredens, bekende DJ’s en spectaculaire lasershows. De meeste feesten beginnen halverwege de avond en gaan door tot in de vroege uurtjes. Ook is er veelal een dresscode verplicht. Voor de mannen “Men in Black" of "Black Tie preferred" en voor de vrouwen “Dress 2 impress”. Grote Sylversterpartys kosten al gauw vijfenzeventig euro entree of meer. De entreekaarten in de voorverkoop zijn doorgaans snel uitverkocht. En dan zijn er ook nog de exclusieve feesten waar je alleen binnenkomt met connecties.


Oudejaarsfeesten met Diner Dansant

Voor de wat oudere generatie is er een ruime keuze aan chique Oudejaarsfeesten met Diner Dansant met sfeervolle live-music. De gasten kunnen genieten van diverse heerlijke buffetten en onbeperkt gebruik maken van consumpties. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een schitterende show van siervuurwerk en de mousserende wijnen zullen rijkelijk vloeien. Hotels bieden vaak arrangementen aan waarbij je tevens kunt overnachten, zodat je met alle alcohol in je lijf niet naar huis hoeft te rijden, maar zo je bed in kunt rollen.
Er zijn zelfs arrangementen waarbij het hotel haar gasten de mogelijkheid biedt voor een traditionele Nieuwjaarsduik.

Nieuwjaarsgala

Naast alle soorten feesten rond de jaarwisseling zijn er ook nog de vele Nieuwjaarsgala's. Dit soort feesten vindt doorgaans plaatst in de eerste twee weken van het nieuwe jaar. De benaming "gala" geeft al aan dat er wel een bepaalde outfit vereist is, zoals smoking e.d. De Nieuwjaarsgala's worden georganiseerd door clubs, bedrijven, enz., maar ook vele scholen en universiteiten kennen dit fenomeen.
En dan zijn er nog de vele Nieuwjaarsgala's van koningshuizen die elk jaar de media halen, alleen al omdat men wil weten welke schitterende galajurk van welke bekende couturier door welke prinses gedragen wordt. Op dit soort feesten kom je uiteraard alleen als je uitgenodigd bent.

Waar komt de naam Sylvesterparty eigenlijk vandaan?

Dit feest is vernoemd naar de heilige paus Sylvester I. Oudejaarsavond wordt daarom ook wel Sylvesteravond of Silvesteravond genoemd. In Duits-talige landen is Sylvester nog steeds de naam voor Oudjaar.
Sint Sylvester I was van 314 tot 335 paus, oftewel bisschop van Rome, hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk. Tijdens zijn 21 jaar durende pontificaat (regeringsperiode) regeerde de eerste christelijke keizer over het Romeinse Rijk, te weten keizer Constantijn de Grote.

Historisch is van paus Sylvester I weinig bekend, zo is ook zijn geboortejaar onbekend. Waarschijnlijk was een Romein Rufinus geheten zijn vader en was hij gehuwd met een zekere Justina. Als Sylvester nog een kleine jongen is, sterft zijn vader, zodat Justina hem alleen moet opvoeden. Dit valt haar zwaar en zodra de jongen wat ouder is, stelt zij hem onder de hoede van de priester Caritus. De vrome levenswandel van Caritus heeft grote invloed op Sylvester en brengt ook hem tot het priesterschap. Als jonge priester werkt hij in een kleine parochie in Rome. Zijn ijver en vroomheid blijft niet onopgemerkt en wanneer paus Marcellinus in januari 314 overlijdt, wordt Sylvester tot bisschop van Rome gekozen. Sylvester I wordt door keizer Constantijn de Grote tot paus gekroond en wordt daarmee de 33e paus. Sylvester had aan het begin van de vierde eeuw Constantijn genezen van melaatsheid. De keizer bekeerde zich daarop tot het RK geloof en werd door Sylvester gedoopt.

Links paus Sylvester I, rechts keizer Constantijn de Grote / Bron: Santi Quattro Coronati, Wikimedia Commons (Publiek domein)Links paus Sylvester I, rechts keizer Constantijn de Grote / Bron: Santi Quattro Coronati, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Sylvester krijgt in zijn pontificaat de hulp van Constantijn om de meest imposante kerken van de geschiedenis te bouwen zoals de Sint-Pieter, de Sint-Paulus-buiten-de-muren en de Sint-Jan-van-Lateranen.
Op 31 december 335 overlijdt Sylvester. Zijn stoffelijk overschot werd bijgezet in een grafkerk aan de Via Salaria die hijzelf boven de catacomben van Sint Priscilla had laten bouwen.
De Rooms-Katholieke Kerk gedenkt Sylvester jaarlijks op 31 december. Sint Sylvester wordt als heilige vereerd. Hij is patroonheilige van de huisdieren, de goede oogst èn... het nieuwe jaar.
© 2009 - 2025 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sylvesterparty gezellig thuis vierenSylvesterparty gezellig thuis vierenElk jaar weer dezelfde vraag: waar en hoe moet oud en nieuw worden gevierd? Wie genoeg heeft van openbare festiviteiten…
Kerst en Oud & Nieuw: welke lekkernijen liever vermijden?Kerst en Oud & Nieuw: welke lekkernijen liever vermijden?Tijdens de feestdagen doen we ons massaal te goed aan alle lekkernijen. Of het nou streekgebonden of landelijke recepten…
Oudejaarstradities: vette oliebollen en kniepertjesOudejaarstradities: vette oliebollen en kniepertjesOudejaarstradities, er zijn er nogal wat in Nederland. We kijken naar de oudejaarsconference, we steken vuurwerk af en w…

Vaderdag, Moederdag, wanneer is de Kinderdag?Vaderdag, Moederdag, wanneer is de Kinderdag?Moederdag en vaderdag kennen we allemaal. Sinds 1953 kennen we ook 'Kinderdag', 'Universal Children's Day', bedoelt om k…
Nederlander en religieuze feesten in eigen landReligieuze feesten in Nederland. Er zijn er talloze. Want er zijn religieuze feesten in Nederland van de oorspronkelijke…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen website www.giftpoint.nl
  • Afbeelding bron 1: Santi Quattro Coronati, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 26-07-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.