Nederlander en religieuze feesten in eigen land

Religieuze feesten in Nederland. Er zijn er talloze. Want er zijn religieuze feesten in Nederland van de oorspronkelijke bevolking, maar ook van de nieuwe medelanders. Religieuze feesten in Nederland, de ins en outs.

Religieuze feesten van buitenlanders in Nederland

Nederland vindt altijd dat het één van de meest tolerante landen ter wereld is. Bovendien gaan de mensen er vaak prat op dat er hier flink geïntegreerd wordt. Wie echter aan het merendeel van de burgers vraagt welke feest onze Moslim medemens viert tijdens het Ied-al-Fitr krijgt waarschijnlijk nul op het rekest. Maar ook het begrip Jom Kippoer, de betekenis van het Holi feest of zelfs wat er wordt herdacht met Pinksteren is vaak niet bekend.

Wat is Pinksteren?

Een Nipo-onderzoek in 2004 wees al uit dat meer dan de helft van de Nederlanders helemaal niet weet wat er met Pinksteren wordt herdacht. De meeste mensen dachten toen dat het iets met de opstandig van Jezus te maken heeft of een soort meifeest is. Ook zijn de Paasdagen voor de meeste mensen gewoon wat extra vrije dagen, waarop veel eieren worden gegeten. Niets meer en niets minder. Dat dit juist het feest van de opstandig is, is volledig naar de achtergrond verdwenen.

Kennis van feestdagen van medelanders nog slechter

Zo slecht is het dus gesteld met de kennis over de ,,eigen’’ heilige feestdagen, maar met de kennis van dat soort dagen van ,,andere’’ medelanders is het nog veel erger gesteld. Terwijl juist het begrip hebben voor de ander ook gestoeld is op kennis rondom de gebruiken van de ander. Mensen die naar het buitenland gaan, verdiepen zich toch ook in de riten die daar gebruikelijk zijn, zou je zeggen. Wat zich in het eigen land afspeelt bij de buren, blijkt van veel minder belang te zijn, terwijl dit de kans op saamhorigheid behoorlijk vergroot.

Religieuze feesten van moslims in Nederland

Auteur Gerard Hoekstra vertelt in zijn boek ,,Religieuze feestdagen’’ dat bijna niemand in Nederland veel weet over de belangrijke dagen van onze Moslim medemensen. Hoewel er bijna een miljoen van hen in Nederland leven weten mensen nog net wat de vastenmaand Ramadan inhoudt, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Dat die maand wordt afgesloten met het Ied-al-Fitr oftewel het Suikerfeest weet bijna niemand. En dat betekent ook dat het feliciteren met zo’n feest dat misschien bij de buren wordt gevierd, gemakshalve wordt overgeslagen. Een gemiste kans, omdat ieder mens in zijn eigen beleving wil worden gesterkt en het ook onderling begrip kan kweken. Volgens Hoekstra is die kennis er vooral niet omdat de islam nogal negatief wordt bekeken. De kennis van deze godsdienst is volgens hem eenzijdig en gevoed door angst- en haatgevoelens.

Kennis van religieuze feesten van kleinere religies in Nederland

Kennis van de kleinere religies in Nederland er bijna helemaal niet. Zo denken velen dat Hindoestanen ook direct Hindoe zijn, terwijl Hindoestanen een Surinaamse bevolkingsgroep zijn. Wie Surinaamse buren heeft, of mensen uit India naast zich heeft wonen die bijvoorbeeld wel Hindoe zijn zou dat kunnen weten. Maar volgens Hoekstra is de gemiddelde Nederlander helemaal niet geïnteresseerd in de riten en geloven van anderen. Veel autochtonen vinden gewoon dat allochtonen zich moeten aanpassen en hun eigen cultuur moeten laten voor wat het is. Terwijl juist op die diversiteit de multiculturele samenleving is gebaseerd. Volgens Hoekstra zijn het bovenal gemiste kansen. Hij meent dat rituelen van allerlei aard uitingen zijn van saamhorigheid die binnen een gemeenschap bestaat, maar aan de andere kant ook ,,instrumenten’’ zijn om deze saamhorigheid te versterken.

Pinksteren

Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht.

Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is veertig dagen na Pasen is. Jezus zou volgens het bijbelboek Handelingen veertig dagen na zijn opstanding ten hemel zijn gevaren.

Jom Kippoer

Jom Kippoer of Grote Verzoendag is de heiligste feestdag op de Joodse kalender. Gelovigen verzoenen zich op die dag met God en hun naaste.

Offerfeest of Eid Al-Adha

Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam en het einde van de bedevaart naar Mekka.

Het feest wordt gevierd omdat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. Hij wilde dit, maar toen kwam er een engel die zei dat hij wel bewezen had trouw te zijn en daarom in plaats van zijn zoon ook een schaap mocht doden. Daarom worden tijdens het offerfeest dieren geslacht. Het vlees wordt gedeeld met de armen. Moslims laten tijdens het offerfeest vooral zien dat zij trouw zijn aan de Islam en aan Allah, in navolging van Ibrahiem.

Holifeest

Tijdens het Holifeest (eigenlijk beschouwd als nieuwjaarsfeest) vieren Hindoes dat het goede het altijd wint van het kwade.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen een autochtoon en een allochtoonHet verschil tussen een autochtoon en een allochtoonEen allochtoon. Het is bijna een scheldwoord in het moderne Nederland. Toch weten veel mensen helemaal niet wat een allo…
De viering van het Suikerfeest bij moslimsDe viering van het Suikerfeest bij moslimsHet Suikerfeest wordt ook wel eens het Kleine Feest genoemd. Het wordt gevierd door de moslims (islam-godsdienst) aan he…
Ongelijkheid tussen allochtonen en autochtonenOngelijkheid tussen allochtonen en autochtonenDe ongelijkheid tussen autochtonen en allochtonen is een bekend en actueel probleem in Nederland. Waardoor zijn er probl…
Feestdagen bij de islamEen kleine uiteenzetting van de meest voorname islamitische feestdagen die een jaar bevatten. Onderstaand zijn alvast de…

Oud & Nieuw: Sylvesterparty’s, Nieuwjaarsgala’s, enzovoortVroeger vierden Nederlanders Oud en Nieuw in huiselijke kring met familie en vrienden. Dit was min of meer standaard. Ma…
Het oudejaarsavond spelTijdens oud en nieuw is het leuk om met de familie of het gezin een spel te spelen. Dit spel is geschikt voor de jaarwis…
Bronnen en referenties
  • Religieuze feestdagen – Gerard Hoekstra (Uitgeverij Kok) Wereld Feesten Almanak Religieuze feesten geven ritme aan bestaan – Friesch Dagblad www.ohmnet.nl Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.