Nederlander en religieuze feesten in eigen land
Religieuze feesten in Nederland. Er zijn er talloze. Want er zijn religieuze feesten in Nederland van de oorspronkelijke bevolking, maar ook van de nieuwe medelanders. Religieuze feesten in Nederland, de ins en outs.
Religieuze feesten van buitenlanders in Nederland
Nederland vindt altijd dat het één van de meest tolerante landen ter wereld is. Bovendien gaan de mensen er vaak prat op dat er hier flink geïntegreerd wordt. Wie echter aan het merendeel van de burgers vraagt welke feest onze Moslim medemens viert tijdens het Ied-al-Fitr krijgt waarschijnlijk nul op het rekest. Maar ook het begrip Jom Kippoer, de betekenis van het Holi feest of zelfs wat er wordt herdacht met Pinksteren is vaak niet bekend.
Wat is Pinksteren?
Een Nipo-onderzoek in 2004 wees al uit dat meer dan de helft van de Nederlanders helemaal niet weet wat er met Pinksteren wordt herdacht. De meeste mensen dachten toen dat het iets met de opstandig van Jezus te maken heeft of een soort meifeest is. Ook zijn de Paasdagen voor de meeste mensen gewoon wat extra vrije dagen, waarop veel eieren worden gegeten. Niets meer en niets minder. Dat dit juist het feest van de opstandig is, is volledig naar de achtergrond verdwenen.
Kennis van feestdagen van medelanders nog slechter
Zo slecht is het dus gesteld met de kennis over de ,,eigen’’ heilige feestdagen, maar met de kennis van dat soort dagen van ,,andere’’ medelanders is het nog veel erger gesteld. Terwijl juist het begrip hebben voor de ander ook gestoeld is op kennis rondom de gebruiken van de ander. Mensen die naar het buitenland gaan, verdiepen zich toch ook in de riten die daar gebruikelijk zijn, zou je zeggen. Wat zich in het eigen land afspeelt bij de buren, blijkt van veel minder belang te zijn, terwijl dit de kans op saamhorigheid behoorlijk vergroot.
Religieuze feesten van moslims in Nederland
Auteur Gerard Hoekstra vertelt in zijn boek ,,Religieuze feestdagen’’ dat bijna niemand in Nederland veel weet over de belangrijke dagen van onze Moslim medemensen. Hoewel er bijna een miljoen van hen in Nederland leven weten mensen nog net wat de vastenmaand Ramadan inhoudt, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Dat die maand wordt afgesloten met het Ied-al-Fitr oftewel het Suikerfeest weet bijna niemand. En dat betekent ook dat het feliciteren met zo’n feest dat misschien bij de buren wordt gevierd, gemakshalve wordt overgeslagen. Een gemiste kans, omdat ieder mens in zijn eigen beleving wil worden gesterkt en het ook onderling begrip kan kweken. Volgens Hoekstra is die kennis er vooral niet omdat de islam nogal negatief wordt bekeken. De kennis van deze godsdienst is volgens hem eenzijdig en gevoed door angst- en haatgevoelens.
Kennis van religieuze feesten van kleinere religies in Nederland
Kennis van de kleinere religies in Nederland er bijna helemaal niet. Zo denken velen dat Hindoestanen ook direct Hindoe zijn, terwijl Hindoestanen een Surinaamse bevolkingsgroep zijn. Wie Surinaamse buren heeft, of mensen uit India naast zich heeft wonen die bijvoorbeeld wel Hindoe zijn zou dat kunnen weten. Maar volgens Hoekstra is de gemiddelde Nederlander helemaal niet geïnteresseerd in de riten en geloven van anderen. Veel autochtonen vinden gewoon dat allochtonen zich moeten aanpassen en hun eigen cultuur moeten laten voor wat het is. Terwijl juist op die diversiteit de multiculturele samenleving is gebaseerd. Volgens Hoekstra zijn het bovenal gemiste kansen. Hij meent dat rituelen van allerlei aard uitingen zijn van saamhorigheid die binnen een gemeenschap bestaat, maar aan de andere kant ook ,,instrumenten’’ zijn om deze saamhorigheid te versterken.
Pinksteren
Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht.
Hemelvaartsdag
Hemelvaartsdag is veertig dagen na Pasen is. Jezus zou volgens het bijbelboek Handelingen veertig dagen na zijn opstanding ten hemel zijn gevaren.
Jom Kippoer
Jom Kippoer of Grote Verzoendag is de heiligste feestdag op de Joodse kalender. Gelovigen verzoenen zich op die dag met God en hun naaste.
Offerfeest of Eid Al-Adha
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam en het einde van de bedevaart naar Mekka.
Het feest wordt gevierd omdat Ibrahiem (Abraham) gevraagd werd om zijn zoon Ismaël te offeren aan Allah. Hij wilde dit, maar toen kwam er een engel die zei dat hij wel bewezen had trouw te zijn en daarom in plaats van zijn zoon ook een schaap mocht doden. Daarom worden tijdens het offerfeest dieren geslacht. Het vlees wordt gedeeld met de armen. Moslims laten tijdens het offerfeest vooral zien dat zij trouw zijn aan de Islam en aan Allah, in navolging van Ibrahiem.
Holifeest
Tijdens het Holifeest (eigenlijk beschouwd als nieuwjaarsfeest) vieren Hindoes dat het goede het altijd wint van het kwade.