Holi Pagua, Hindoes nieuw jaar

Het Hindoestaanse feest Holi Pagua volgt direct op het Holi Dahan. Het is voor de Hindoestanen de viering van het nieuw jaar en dan wordt tevens het aanbreken van de lente gevierd. Het is een vrolijk feest, waarbij rangen en standen even vergeten worden en feesten, eten, drinken en dansen centraal staan.

Algemeen

De dag volgend op het Holi Dahan vieren de Hindoes hun nieuwjaar. Het feest valt samen met het begin van de lente, tenminste op het noordelijk halfrond. Gedurende het feest wordt er geen onderscheid gemaakt tussen rangen, standen, armoede, rijkdom, heer en dienaar. De rijken geven een royale gift aan de armen en iedereen begint het jaar met een schone lei. Indien er geschillen tussen personen bestaan zijn die voor Holi Paqua bijgelegd.

Wanneer wordt nieuwjaar gevierd

Het feest wordt gevierd (volgens de Hindoe kalender) in het laatste deel van de maand Phagun en het eerste deel van de maand Chaitra. Dit komt overeen met de maanden maart en april van de westerse kalender. Naar de maand Phagun is het feest ook vernoemd, namelijk Phagua.

Ongeacht op welke dag deze viering beginnen, ze duren ongeveer 5 dagen, tot de eerstvolgende dinsdag. Deze dag noemt men Budhwa Mangal.

Hoe wordt het feest gevierd

In de ochtend smeert men elkaar in met de as die is overgebleven na het verbranden van de Holika en ´s middags viert men uitbundig feest, er wordt gegeten zoals pulwhari (zie hieronder het recept), gedronken en veel gezongen. Jong en oud doen hier aan mee, familie, kennissen en vrienden. Er wordt over het algemeen nieuwe kleding aan getrokken. Men besprenkelt elkaar met goedkoop geurwater of gekleurd water. Tevens strooit men met gekleurd poeder (ambir). Het is al met al een kleurig feest, er worden groene en rode kleurstoffen gebruikt als teken van vriendschap, hoop en liefde. Men wenst elkaar geluk en voorspoed toe en houdt elkaar voor de gek met zelfverzonnen boodschappen.

De kleuren symboliseren ook de kleuren en geuren van de in bloei staande natuur, waarvan de mens ook deel van uit maakt.

De religieuze kant van het feest

Het religieuze in het Holi Pagua feest is de aanbidding van Krishna, ook wel op sommige plaatsen Dol Yatra genoemd. Een beeld van Krishna wordt in een wieg geplaatst die is versierd met bloemen en gekleurd poeder. Men herdenkt de onschuldige grapjes van Krishna met de vrolijke melkmeisjes van Bindravan. Volgens sommige bronnen zijn het deze grapjes die de oorsprong zijn van het elkaar besprenkelen met gekleurd water.

Holi Pagua in Suriname

Het feest is in 1873 door de Hindoestanen meegenomen toe zij vanuit India in Suriname als contractarbeiders gingen werken. Oorspronkelijk is het een Indiaas feest. In Suriname wordt Holi Pagua als een nationale feestdag gevierd, en is in het land een vrije dag. Het wordt door alle rassen heel uitbundig gevierd, maar met voornamelijk Hindoestaanse gerechten.

In Nederland wordt het feest vooral in de grotere steden gevierd. Hier wonen vaak meerdere Hindoestanen bij elkaar. Er wordt niet gevierd met elkaar besprenkelen van gekleurd water, parfum of het gekleurde poeder, maar er wordt wel lekker gegeten (zoals o.a. roti, bara en phulawri), gezongen, gedanst en ´s avonds is er een fakkeloptocht.

Traditioneel Hindoegerecht Phulawri

Ingrediënten:

 • 500 gram gele spliterwten
 • 2 eetlepels komijn
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 grote ui
 • ¼ rode Surinaamse peper (of een mespuntje cayenne peper)
 • 2 theelepels zout
 • 50 ml lauw water
 • ½ liter zonnebloem olie
 • eventueel 4 tajerblaadjes (verkrijgbaar in de toko)

Bereiding:

 • Was de gele erwten en week ze een nacht van tevoren
 • Giet de erwten af en maal ze fijn in een keukenmachine
 • Stamp de knoflook en de peper fijn in een vijzel
 • Snijdt de ui heel fijn
 • Rooster de komijn even in een droge koekenpan
 • Stamp het grof in een vijzel
 • Was en snij eventueel de tajerblad heel klein
 • Meng de knoflook, ui, peper en het eventuele tajerblad met de gemalen erwten en kneed het goed door
 • Breng op smaak met zout, wel even proeven want het mag niet te flauw zijn
 • Voeg een scheutje water toe, totdat het mengsel goed gekneed kan worden, het mag niet te vochtig, maar ook niet te droog zijn
 • Verhit de olie in een wok of diepe pan
 • Maak balletjes (hoeven niet perfect rond te zijn) en laat ze vlot na elkaar in de wok glijden
 • Er kunnen 10 of 15 stuks gelijk gebakken worden
 • Schep de phulawri´s om en haal ze uit de wok zodra ze bruin zijn
 • Goed laten uitdruipen op een schaal met daarop keukenpapier

Eet smakelijk
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Holika Dahan, een Hindoe feestdagVoordat de Hindoestanen hun nieuw jaar kunnen vieren, vieren zij aan de vooravond van dit feest de overwinning van het g…
Hindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHindoeïsme: 1 van de 5 wereldgodsdienstenHet hindoeïsme is de oudste wereldregie en ontstond ongeveer 5000 jaar geleden. De Ohm is de mantra en de Omkar het symb…
Het hindoeïsme en de goden Vishnu, Shiva en BrahmaHet hindoeïsme en de goden Vishnu, Shiva en BrahmaHet hindoeïsme is één van de vijf wereldgodsdiensten. In Nederland wonen in 2017 ruim 100.000 Hindoestanen en wereldwijd…
Amsterdam heeft haar Coffeeshops en India haar BhangshopsJaarlijks bezoeken veel toeristen massaal landen in Zuidoost Azië. Diverse redenen liggen hieraan ten grondslag. Het mer…

Hemelvaart (Ascensionis Domini)Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht…
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Reactie

Naamkyra Jessen, 11-03-2020
Vandaag eerste keer meegemaakt in de palmentuin in Parimaribo.
Het was schitterend Reactie infoteur, 22-03-2020
Goed te horen, dank!

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.