Hemelvaart (Ascensionis Domini)

Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht van de mensen in de 5e eeuw was anders dan die van nu, de mensen dachten namelijk dat de hemel van God hoog boven de aarde was. Om de terugkeer naar de Vader te kunnen verbeelden is de Hemelvaart ingevoerd.

Geschiedenis

Op grond van het bijbelboek Handelingen 1,1-11 is vanuit Palestina in de 4e eeuw de viering van Hemelvaart ontstaan. Het geloof van de leerlingen van Jezus was, dat hun leraar zou zitten aan de rechterhand van zijn Vader. Het wereldbeeld wat in die dagen de mensen hadden, was dat de woning van God, in de hemel, dus ergens hoog boven de aarde was. Om voor de burgerij duidelijk te maken dat Jezus bij God was, was de enige oplossing dat Jezus naar boven ging.

Tijdens het Concilie van Elvira in 310 is het besluit genomen dat de Hemelvaart van Jezus los zou moeten staan van de uitstoring van de Heilige Geest, het feest van Pinksteren.

De wolk die de leerlingen het zicht ontnam was waarschijnlijk puur een symbool. In het Oude Testament namelijk wordt de aanwezigheid van God (die voor een ieder onzichtbaar is) gezien in een wolk. Daarom is de wolk ook gebruikt bij de Hemelvaar van Jezus.

Wat is Hemelvaart

Hemelvaart is een echt Christelijk feest. Op deze dag wordt de terugkeer van Jezus naar zijn vader gevierd. Tijdens zijn openbaar leven heeft Jezus regelmatig aangegeven dat Hij zou moeten lijden, sterven en dat Hij zou verrijzen na 3 dagen. Dit heugelijke feit wordt met Pasen gevierd.

Op de 40e dag van Pasen (niet na Pasen, maar op) is het tijd voor Jezus om naar zijn Vader terug te keren. Na zijn verrijzenis heeft Hij nog 40 dagen de tijd gehad om zijn apostelen, volgelingen, de laatste instructies te geven.

Hemelvaart is de laatste keer dat Jezus zich aan zijn volgelingen heeft geopenbaard. In het bijbelboek Handelingen 1:19-12 staat de Hemelvaart als volgt beschreven:
  • “En nadat Hij dit gesproken had, werd Hij opgenomen, terwijl zij het zagen, en een wolk onttrok Hem aan hun ogen. En toen wij naar de hemel staarden, terwijl Hij henenvoer, zie, twee mannen in witte klederen stonden bij hen, die ook zeiden: Galilees mannen, wat staat gij daar en ziet op naar de hemel? Deze Jezus, die van u opgenomen is naar de hemel, zal op dezelfde wijze wederkomen, als gij Hem ten hemel hebt zien varen”.

Omdat 1e Paasdag altijd op een zondag valt, en Hemelvaart altijd plaatsvindt op de 40e dag van Pasen, zal de terugkeer van Jezus naar God altijd op een donderdag gevierd worden.

Dauwtrappen

Al heel erg lang is het een traditie om op Hemelvaart supervroeg de veren uit gaan en te gaan wandelen, oftewel te gaan “dauwtrappen”.

Van origine is dauwtrappen een Meifeest, gevierd door de Germanen. Zij vierden de wederopbloei van de natuur. Zingend en op blote voeten ging men door het gras, het zou een zuiverende en genezend ritueel zijn geweest. Men vermoede namelijk dat huidaandoeningen en ouderdom genezen zouden worden. Vermoedt wordt de Germanen, voordat de Christenen kwamen, de heilige bossen in gingen met als doel hun voorvaderen te vereren. Dit is waarschijnlijk versmolten met het gebruik van de Katholieke Hemelvaartprocessies.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat vieren we met Hemelvaart?Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyc…
Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Hemelvaartsdag (tien dagen voor Pinksteren)Hemelvaartsdag, de dag dat we vieren dat Jezus naar de hemel is gegaan. Op de veertigste dag van zijn opstanding. Hoe we…

Pinksteren en de Heilige GeestNiemand heeft de Heilige Geest ooit gezien, bestaat deze Geest eigenlijk wel? Jezus is terug bij zijn vader en heeft bel…
Holika Dahan, een Hindoe feestdagVoordat de Hindoestanen hun nieuw jaar kunnen vieren, vieren zij aan de vooravond van dit feest de overwinning van het g…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.