Holika Dahan, een Hindoe feestdag

Voordat de Hindoestanen hun nieuw jaar kunnen vieren, vieren zij aan de vooravond van dit feest de overwinning van het goed op het kwaad. Hiervoor worden brandstapels opgericht en heel veel gezonden.

Algemeen

De Hindoestaanse feestdagen zijn er in India sinds de Vedische jaren, in de tijd dat de Arabieren over het Sapta Sindhu gebied trok en de oudste indiase teksten, de Veda´s gemaakt werden. Feestdagen waren vereringen om de goden een plezier te doen. De dagelijkse problemen werden even vergeten en werden dagen van plezier.

De vrouwen waren even verlost van hun dagelijkse verantwoordelijkheid. Tijdens deze dagen was er alleen vrijheid en geluk.

Het verhaal van Dahan

Er was eens een koning Hiranyakashap, hij wilde absolute macht bereiken om zich op die manier als god te laten vereren. Zijn zoon Prahlaad (een aanhanger van de god Vishnu) weigerde om een mens te aanbidden en het lukte de koning niet zijn zoon van gedachte te veranderen. De koning besloot zijn zoon zwaar te straffen, te doden.

Hij liet hem,met stenen verzwaard, in zee gooien maar Prahlaad bleef drijven
Het lukte de koning niet zijn zoon met wapens te doden
De koning liet hem levend begraven, maar na weken was hij nog steeds springlevend

De koning riep de hulp in van zijn zuster Holika, zij was immuun tegen vuur. Hij vroeg haar of zij met Prahlaad op schoot op een brandstapel wilde zitten, zij ging hiermee akkoord. De brandstapel met Holika en Prahlaad werd in brand gestoken en brandde een hele lange nacht. De volgende ochtend bleek dat niet Prahlaad, maar Holika verbrand was en Prahlaad was ongedeerd.

In de volgende schemering verscheen de god Vishnu in de gedaante van Narsing (een mens-leeuw) en doodde de koning met zijn klauwen.

Wanneer wordt Dahan gevierd

Holika Dahan wordt gevierd op de avond van volle maan in maart. Er wordt dan de overwinning gevierd van het goede op het kwade, de goddelijkheid op de ongoddelijkheid, het recht op het onrecht.

Hoe wordt Holi Dahan gevierd

Om de legende levend te houden worden op de dag voor Holi Pagua grote brandstapels gemaakt en aangestoken. 40 Dagen voor het feest worden stekken van de ricinus-casterolie plant geplant door een priester door middel van een speciale ceremonie.

Rondom deze plant wordt gedurende de resterende dagen tot het feest een brandstapel gevormd van hout, droge takken, stro enz. Voordat de brandstapel in brand gestoken wordt, verricht de priester een offerande en het plantje, dat het goede symboliseert wordt, verwijderd. Hierna wordt de brandstapel (Holika), die het kwade symboliseert, aangestoken.

Gelijktijdig beginnen speciale muziekgroepen Chautaals, stichtelijke- en Holi liederen te zingen. Chautaals zijn liefdesliederen ter ere van Ram en Krishna. Al zingend maakt men rondgangen om de brandstapel als teken van overwinning. Het zingen blijft doorgaan tot de Holika helemaal verbrand is. De warmte van het vuur geeft tevens aan dat de winter heeft plaats gemaakt voor de lente.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Holi Pagua, Hindoes nieuw jaarHet Hindoestaanse feest Holi Pagua volgt direct op het Holi Dahan. Het is voor de Hindoestanen de viering van het nieuw…
Nieuwjaarsvieringen over de hele wereldNieuwjaarsvieringen over de hele wereldMeer dan de helft van de wereldbevolking viert het nieuwe jaar op een andere datum dan ons. Door het jaar heen worden er…
De oorsprong van VerzenderkensdagDe oorsprong van VerzenderkensdagWie denkt dat alleen Nederlanders elkaar op 1 april voor de gek houden, heeft het mis. Ook in België kennen ze dit gebru…
Amsterdam heeft haar Coffeeshops en India haar BhangshopsJaarlijks bezoeken veel toeristen massaal landen in Zuidoost Azië. Diverse redenen liggen hieraan ten grondslag. Het mer…

Hemelvaart (Ascensionis Domini)Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht…
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.