Maak een Christingle of Christmas Cracker voor de kerst

Maak een Christingle of Christmas Cracker voor de kerst De Christingle is een traditie in Engelse kerkdiensten rond de Kerst. Het is een gebruik voor kinderen en de bedoeling is om kinderen hiermee duidelijk te maken dat het tijdens de kerstdagen om meer gaat dan cadeaus. De Christmas Cracker of knalbonbon komt ook uit Engeland en is een traditionele decoratie op de kersttafel.

Inhoud


Christingle

De Anglicaanse kerk deelt tijdens speciale diensten rond de kerst kaarsjes uit aan de jonge kinderen. De Hernhutters in Duitsland deden dit al in de loop van de 18e eeuw, in Engeland is het gebruikelijk sinds het midden van de 20e eeuw. Het waren eerst simpele kandelaars met kleine kaarsjes maar deze groeiden in de loop van de jaren uit tot de 'Christingle'. 'Christingle' betekent 'Christ-light', het licht (en de boodschap) van Jezus laten schijnen voor de kinderen.

Een 'Christingle' is een sinaasappel die als kandelaar dient met daaromheen een rood lint. In de sinaasappel worden vier prikkers met snoepjes gestoken.

Voor een 'Christingle' heb je nodig
:
  • een sinaasappel
  • een rood lint
  • een kaars (verjaardagskaarsje met houder is handig)
    Bron: Timmywimmy at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Timmywimmy at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • 4 cocktailprikker of tandenstoker
  • rozijntjes, gekonfijte vruchtjes of kleine snoepjes

Prik rozijntjes of snoepjes aan de cocktailprikkers. Doe een rood lint rond de sinaasappel en zet deze vast met een speld. De prikkers gaan rond de sinaasappel net boven het lint. Duw de kaars tenslotte bovenin de sinaasappel. Voor kleine kinderhandjes is het goed om tegelijkertijd een stukje folie tussen de kaars en de sinaasappel te druk, kaarsvet is heet!

De symbolische betekenis van de 'Christingle':
  • De sinaasappel is de wereld
  • Het rode lint is het bloed van Jezus en de verlossing van de wereld hierdoor
  • De vier versierde prikkers zijn de vier seizoenen of de vier windrichtingen (beide worden wel genoemd)
  • De snoepjes of rozijntjes aan de prikkers stellen de 'vruchten' van de aarde voor, al het goede van God.
  • De witte kaars is het licht van Jezus dat over de wereld schijnt, de kleur wit staat voor reinheid en puurheid.
  • Het aluminiumfolie is het licht van Jezus dat door de wereld wordt gereflecteerd.

Voor kinderen is een 'Christingle' leuk om te maken, het kost niet erg veel tijd en het resultaat is leuk om te zien. Wil je hem thuis neerzetten, gebruik dan een klein bakje met zilverzand (of gekleurd zand) en druk de sinaasappel er stevig in.

Christmas Cracker / knalbonbon

Christmas Crackers zijn leuk om te maken voor het kerstdiner. De traditie bestaat in Engeland al sinds het midden van de 19e eeuw en werd uitgevonden door een vooruitstrevende banketbakker, Tom Smith. Smith was vooral gespecialiseerd in 'wedding cakes' en was voortdurend op zoek naar nieuwe inspiratie. In Parijs zag hij 'bon bons', gesuikerde amandelen in een koker van vrolijk papier. In Londen begon hij met dit idee te experimenteren. Tom Smith stopte als extraatje een liefdesboodschap bij de snoepjes en de bon-bons verkochten goed. Toch zocht hij door naar vernieuwingen voor zijn 'gat in de markt'. Kleine cadeautjes werden ook in de koker gestopt maar de grootste vernieuwing was de 'crack', de knal. Speciaal geprepareerd papier zorgde voor een luide knal. De liefdesboodschappen werden vervangen door limericken, grapjes of kleine vrolijke gedichtjes.

Hoe maak je een 'Christmas Cracker' of knalbonbon

Nodig
Bron: Cgros841, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Cgros841, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • lege toiletrollen
  • cadeau(kerst)papier
  • lijm
  • gekleurd lint
Vulling:
  • kleine cadeautjes
  • briefjes met een limerick
  • confetti
  • papieren kroon (in Engeland gebruikelijk maar in Nederland niet)

eventueel knalrotjes

In elkaar zetten van een knalbonbon

Knip een toiletrol in het midden door en lijm de delen goed in. Rol beide delen in een mooi vel papier en zorg dat je voldoende papier aan beide zijden overhoudt, 10 centimeter is niet overdreven. Leg, wanneer je die wilt gebruiken een knalrotje in de rol, zorg dat beide uiteinden goed te pakken zijn. Een kant van de bonbon bij elkaar binden met lint. Vul de rol met een cadeautje, een briefje met een wens, confetti, o.i.d.. Daarna bind je de andere kant dicht.

Traditioneel wordt een knalbonbon aan het eind van het kerstdiner losgetrokken. In Engeland trek je de tafel rond, iedereen houdt zijn eigen bonbon in de rechterhand en trekt de bonbon van de tafelgenoot met de linkerhand.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest populaire kerstliedjesBinnenkort staat kerst weer voor de deur. En waar je ook bent, overal hoor je kerstmuziek. Van het ene kerstliedje kan j…
Bekende kerstliedjesBekende kerstliedjesVeel artiesten hebben nummers in de kerststijl gezongen. Sommige daarvan zijn grote, bekende hits, die ieder jaar weer v…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Kerstmuziek voor gitaarKerstmuziek voor gitaarAls je kerstmuziek op je gitaar wilt spelen, loop je al snel tegen het probleem dat veel bladmuziek voor de feestdagen b…

Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Bronnen en referenties
  • http://www.childrenssociety.org.uk/kids_zone/how/8571.html
  • http://www.woodlands-junior.kent.sch.uk/CUSTOMS/Xmas/crackers.html
  • Afbeelding bron 1: Timmywimmy at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Cgros841, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Leny Beckers, 17-12-2012
Ik wil maken een knalbonbon, waar vind ik de strips met kruid, (die voor het knallen zorgt) zonder dat het gevaar oplevert? Reactie infoteur, 18-12-2012
Veel mensen schijnen knalbommetjes te gebruiken, in veel winkels rond deze tijd wel te krijgen en ook in vuurwerkwinkels. Of dit gevaarlijk is weet ik niet maar neem aan van niet. Online maar niet in Nederland: http://www.oldenglishcrackers.com, een site met het basismateriaal voor een cracker. Overigens geeft het papier ook al een knal wanneer het uit elkaar wordt getrokken, een extra knal is leuk maar niet beslist noodzakelijk.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 12-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.