Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?

Sinterklaas, hoe wordt het gevierd? Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en Nederland zitten een aantal verschillen. Hoe wordt Sinterklaas op verschillende plekken gevierd?

Sinterklaas in Nederland

In Nederland viert men Sinterklaas op de avond van vijf december. Kinderen zingen liedjes en plots wordt er geklopt. De pieten hebben zakken met speelgoed en snoepgoed neergezet. In Nederland maken ze ook vaak sinterklaasgedichten en de oudere kinderen maken surprises voor elkaar met een presentje erin verstopt. Piet strooit pepernoten en chocolademunten. Ook zijn er zuurtjes. De stoomboot, schoorsteen en de chocoladeletters horen helemaal bij Sint Nicolaas en zijn pieten.

Sinterklaas in België

Sinterklaas wordt gevierd op de ochtend van zes december. Sint en Piet brengen in de nacht de cadeautjes terwijl alle kinderen braaf liggen te slapen. De kinderen vinden hun speelgoed 'in' hun schoen. De religieuze betekenis van Sint Nicolaas speelt nog steeds sterk mee in de viering. Er worden voornamelijk kleinere presentjes aan de kinderen gegeven. De grotere krijgen ze meestal met kerstmis.

Daarnaast kennen ze ook in België de stoomboot en de schoorsteen. Nicnackoekjes worden gestrooid en er komt veel chocolade bij kijken.

Sinterklaas in Oost-Europa

De Sint komt op vijf december. De kinderen poetsen op vier december hun schoenen en laarzen en zetten deze bij het open raam. Sinterklaas komt via dat raam binnen en geeft ze elk twee poppen. Een daarvan is een duivel, omdat kinderen soms stout zijn. En de andere is een Sinterklaas pop omdat ze ook vaak erg lief zijn.

Sinterklaas in Spanje

Het klinkt misschien vreemd, maar Sinterklaas wordt hier niet gevierd. Wel wordt er met Driekoningen een soortgelijk feest gehouden speciaal voor de kinderen.

Een andere manier van Sinterklaas vieren

Op sommige plaatsen maken ze het Sinterklaasfeest wel heel bizar.
  • Het Duitse Oost-Friesland wordt bezocht door de Sunnerklas en zijn knecht Ruprecht.
  • Oostenrijk en Rome hebben dan weer angstaanjagende zwarte Klazen. In Oostenrijk heet hij Krampus, een griezelig heerschap met een bontjas en een duivels masker. Daarnaast heeft hij een enge lange rode tong. Krampus draagt een rieten mand bij zich waar hij vroeger stoute kindjes in stopte, nu is de mand alleen nog maar met snoep gevuld gelukkig.
  • Ook in Nederland, met name op de wadden eilanden komen nog de 'Sunderklazen' voor. Dit wordt afgebeeld door schreeuwerige jongeren, onherkenbaar verkleed en met verdraaide stemmen. Ze dwalen door de buurt, eten en drinken, jagen kleine kinderen de huizen in en vangen jonge meisjes. Puur voor de spanning en de sensatie. Eigenlijk te vergelijken met Halloween.
© 2009 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…

Kerstmis, de geschiedenisKerstmis, de geschiedenisKerstmis wordt over de gehele wereld gevierd. Van Amerika tot aan ons kleine landje. Maar weet u ook waar Kerstmis eigen…
Maak een Christingle of Christmas Cracker voor de kerstMaak een Christingle of Christmas Cracker voor de kerstDe Christingle is een traditie in Engelse kerkdiensten rond de Kerst. Het is een gebruik voor kinderen en de bedoeling i…
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.