Hoe versier ik een kerstboom?

Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meestal versiert met kerstballen, slingers, kransjes en een piek. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een kunstboom in verband met de troep die een echte boom achter laat. Wilt u meer te weten komen over het optuigen van een kerstboom? Lees dan verder in het onderstaande artikel!

Waarom een kerstboom met Kerstmis?

Waarom hebben mensen een kerstboom in hun woonkamer rond Kerstmis? Dit stamt af van een oud gebruik om een boom te onderhouden. Dit waren vaak bomen die vruchten gaven, levensbomen werden ze ook wel genoemd. Appelbomen enzovoorts waren het meest gebruikelijk. De ballen aan een kerstboom verwijzen dan ook naar de appels. Op een gegeven moment zijn mensen sparren in hun huis gaan zetten, het is niet echt bekend waarom een spar. Vandaag de dag zijn kerstbomen een manier om het gezin dichter bij elkaar te brengen en de geboorte van Jezus te vieren.

Voordelen van echte/kunst kerstbomen

Wanneer u op zoek gaat naar een kerstboom zult u eerst de afweging moeten maken of u een echte kerstboom koopt, of een kunst boom. Om deze keuze voor u makkelijker te maken staan hier alle voordelen van beide bomen.

KunstboomEchte boom
Ideaal bij allergieRuikt lekker
Niet ieder jaar een nieuwe boom uitkiezenLeuke traditie om een boom uit te kiezen
Op lange termijn kosten besparendBeter voor het milieu
Minder rotzooi i.v.m. naalden enz.Niet ieder jaar dezelfde boom

De kerstboom versieren

Het leuke van een kerstboom is natuurlijk het versieren. Maar hoe versier je de kerstboom? Allereerst zijn er een aantal cruciale elementen die altijd in een kerstboom te vinden zijn.

  • Piek
  • Kerstballen
  • Vorm van verlichting
  • Vogeltje
  • (Slingers)

U kunt er zelf natuurlijk ook nog andere elementen aan toevoegen. Hier een aantal leuke ideeën .

Kerstboom met lekkernijen

Zeker kinderen vinden niets zo leuk als iedere dag 1 kerstkransje te mogen pakken uit de kerstboom. Deze kerstkransjes zijn rond kerst gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. In het midden van het kerstkransje zit een rond gat. Hang het kransje op de tak heen door hem over de tak heen te schuiven.

Kerstboom met veren

Een kerstboom met allemaal donkerrode veren kan een heel mooi effect geven. Deze zijn makkelijk vast te maken met kleine elastiekjes, knijpers of lijm.

Moderne kerstboom

Mensen die hun huis in moderne stijl hebben ingericht hebben misschien baat bij deze optie. Koop allemaal verschillende kleuren kerstballen en hang deze in de boom. Verder kunt u met spuitbussen (doe dit wel buiten) de boom in verschillende kleuren spuiten. Dit houdt de traditie in stand maar zorgt toch voor een moderne uitstraling.
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kunstkerstboom kopen  De voordelen en tips bij het kopenKunstkerstboom kopen De voordelen en tips bij het kopenEen kunstkerstboom kopen is een veel gebruikte alternatief voor de aanschaf van een echte kerstboom. Een kerstboom kopen…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Kerstboom versieren  Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Kerstboom: tips en weetjesKerstboom: tips en weetjesDe kerstboom zetten is altijd weer de aankondiging van een gezellige winterperiode. Toch is het voor veel mensen ook een…

Maak een Christingle of Christmas Cracker voor de kerstMaak een Christingle of Christmas Cracker voor de kerstDe Christingle is een traditie in Engelse kerkdiensten rond de Kerst. Het is een gebruik voor kinderen en de bedoeling i…
Versier de kerstboom met traditieVersier de kerstboom met traditieDe geschiedenis van de populaire kerstboom gaat terug op heidense gebruiken. In vrijwel alle oude culturen werden bomen…
Bronnen en referenties
  • http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/783-kerstbomen-geschiedenis-en-co.html
VMusic (131 artikelen)
Laatste update: 16-12-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.