Kerstmis, de geschiedenis
Kerstmis wordt over de gehele wereld gevierd. Van Amerika tot aan ons kleine landje. Maar weet u ook waar Kerstmis eigenlijk vandaan komt? Vieren we eigenlijk wel de geboorte van Jezus? En hoe komen we aan deze datum? Dit artikel legt u de geschiedenis van Kerstmis verder uit.
Kerstmis, de geschiedenis.
Over de hele wereld kent men het symbool van het licht en ook van het leven. De geboorte staat symbool aan een nieuw begin. Alle volkeren wilden vroeger ergens in geloven en daarom heeft de kerk deze symbolen overgenomen in hun religies. Kerstmis is echter veel meer dan enkel een Godsdienstig feest! De invloeden van commercie en gebruiken uit het Heidense vindt men nog steeds terug in het oorspronkelijke lichtfeest.
De Heidense oorsprong van Kerstmis uitgelegd.
Vroeger gebruikte men een andere kalender en viel de kortste dag en langste nacht op 25 december in plaats van nu op 21 december. Deze kortste dag wordt in vele gebruiken ook wel de Winterzonnewende genoemd. Na deze dag worden alle dagen langzaamaan weer wat langer. De naam stamt af van het wenden van de zon. Dit komt overigens al vanuit de steentijd toen men nog helemaal geen kalender had.
De Romeinse oorspronkelijkheid van Kerstmis.
De Romeinen vieren rondom deze datum een feest voor de Grieken. Vanaf 17 december tot 24 december vieren ze de Saturnalia. Saturnus is de God van de rijkdom en oogst, de kracht van het leven die de dood overwint. Daarnaar is dit feest dus genoemd. Mithras bracht volgens hun geloof het licht en deze werd op 25 december geboren. Omdat het Christendom veel gelijkenissen heeft met het geloof in Mithras, werd deze overgenomen door de Romeinen.
De Germaanse uitleg van Kerstmis.
De Germanen vieren met de Winterzonnewenden het Joel feest. Dit feest is bedoeld om de wedergeboorte van de God van groei en het licht te vereren. Er moet nu overvloedig gegeten worden. Dit deden ze omdat de Germanen ervan overtuigd waren dat als ze zo het nieuwe jaar niet goed in gingen, met overvloed, het kerstmaal, zij de rest van het jaar arm zouden blijven en honger zouden moeten lijden. De Germanen omgaven zich volledig met groene takken en vruchtbomen werden nu gepoot, dit was het vruchtbaarheid aspect van het kerstfeest. Het zonnerad was heel belangrijk, het stond symbool voor het licht voor de wereld en voor de geest.
De Christelijke uitleg van Kerstmis.
Er vond heel geleidelijk aan een overgaan plaats tussen die van bovenstaande feesten tot het christelijke Kerstfeest. Augustinus gaf de gelovigen de opdracht om bijna alle gebruiken te behouden. Hij verbond wel extra christelijke rituelen aan dit feest vast.
Misschien klinkt het heel vreemd, maar in het begin stond geen enkele christenen erbij stil dat Jezus zijn geboortedag ooit aan deze datum zou worden verbonden. Vroeger was men enkel bezig met de kruisenis en verrijzenis van Jezus. Over de echte geboortedatum van Jezus is nog steeds niets bewezen. Het was in ieder geval zeker niet in het jaar 0.
In 336 na Christus werd, tijdens de ariaanse twisten, de kalender vervangen en veranderd. Men vond het vreselijk dat Jezus zijn geboortedag nergens vermeld was terwijl hij toch zo belangrijk was geweest. De kerk ging zich ermee bemoeien en omdat ze al heel wat invloeden hadden gehad in het veranderen van het Zonnewendefeest, wat nu Kerstmis werd genoemd, wilde zijn datum wel op 25 december vaststellen. Iedereen stemde in omdat ook Jezus werd vergeleken met het licht en de zon en de strijd aanging met het donker. (het goede en het kwade). Zo kwam het dat we ons Kerstfeest kregen en dat Kerstmis het geboortefeest van Jezus is geworden.