Kerst met de kinderen: maak het ook voor hen gezellig

Kerst met de kinderen: maak het ook voor hen gezellig Ziet u nu al op tegen de kerst omdat u weet dat uw kinderen hier absoluut niet van houden? Bent u bang om weer twee lange dagen politie agent te moeten spelen? Ziet u het alweer gebeuren dat uw kinderen uw plezier bederven? Dat is helemaal nergens voor nodig. Met een aantal kleine aanpassingen zullen uw kinderen de kerst veel leuker vinden, zich beter gedragen en kunt u ook genieten van het kerstfeest.

Waarom dat wangedrag van de kinderen

Voor kinderen is kerst vaak vreselijk. Zij zitten de hele dag binnen, moeten zich netjes gedragen in hun nette kleding en mogen voor hun gevoel helemaal niets. De volwassenen zitten gezellig met elkaar te praten en zij zitten er maar een beetje bij. Ze mogen geen verstoppertje spelen want ze hebben hun nette kleren aan. De computer mag niet aan want dat vinden de volwassenen maar ongezellig en mogen dus eigenlijk alleen maar bij de volwassenen op de bank in de woonkamer zitten.
Voor kinderen is dat gewoon echt niet leuk. Dus wat gaan ze dan doen? Juist ja: klieren, zeuren en huilen.

Tijd voor zichzelf

Afhankelijk van hoe uw kerstdagen zijn ingedeeld is het het verstandigste als u de kinderen wat tijd voor zichzelf gunt. Tijd waarin ze mogen spelen en dus hun energie kwijt kunnen. Als u de kinderen de hele dag mee sleept van de ene oma naar de andere tante waar ze tot 's avonds laat binnen moeten zitten en blijven eten hebben ze die dag geen moment voor zichzelf. Bij thuiskomst is het tenslotte laat en moeten ze meteen naar bed.

Nu is het niet verstandig om de kinderen die tijd voor zichzelf te geven als het gezin pas laat thuis komt. Maar wellicht kan dat tussendoor? Even een korte pauze tussendoor waarin ze even achter de computer of televisie mogen. Of desnoods een potje monopoly met het hele gezin. En dat allemaal volgens van te voren gemaakte afspraken, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Als ouder zijnde is het wel zaak dat u zich dan hieraan houdt!

Naar buiten

Het is voor de kinderen ook fijn als ze even tussen door naar buiten mogen. Wellicht kunt u als u naar de familie gaat onderweg een pauze inlassen bij bijvoorbeeld de kinderboerderij, het bos of de hei. Laarzen achterin de auto en een regenpak of joggingpak die u makkelijk over de nette kleren heen kan trekken. Dan blijft alles schoon. Of u neemt andere kleding mee en kleedt de kinderen even snel om.

Het is alleen maar goed als de kinderen even kunnen rennen. Dan raken ze wat energie kwijt en zijn ze hoogst waarschijnlijk de rest van de dag al een stuk rustiger. Ook frisse lucht is goed voor ze, en voor u als ouder ook! De hele dag binnen zitten is uiteindelijk voor niemand goed! Dit kunt u natuurlijk ook al van te voren met ze bespreken en afspreken. De kinderen zullen zich er dan echt op verheugen en dat is gelijk weer goed voor het humeur van de kinderen.

Bij u thuis

Ook als het kerstfeest dit jaar bij u thuis gevierd wordt kan het makkelijk aangepast worden aan de kinderen. Spreek bijvoorbeeld met ze af dat ze één uur (in een andere kamer) mogen computeren of televisie kijken. Of laat ze in de middag een uurtje of wat buiten spelen. U heeft dan de rust met alle familie en vrienden en de kinderen hebben het ook naar hun zin.

Kinderen vinden het wel vaak leuk om mee te helpen. Laat ze bijvoorbeeld rond gaan met de hapjes, bakjes met chips en zoutjes vullen of aan iedereen vragen wat ze willen drinken. Ze voelen zich dan nuttig en hebben wat te doen. Uiteraard mogen ze na afloop ook zelf wat lekkers pakken!

Aandacht

Vergeet niet uw kinderen af en toe wat aandacht te geven. Ook al wilt u natuurlijk met alle andere mensen praten en gezellig de kerst vieren. Ouders hebben de gewoonte hun kinderen op dergelijke momenten nog wel eens te vergeten. In de veronderstelling dat het kind het zich wel vermaakt. Pas als het kind vervelend begint te doen komen ze in actie. Het komt er dan dus op neer dat u negatief gedrag beloont met aandacht. Beter is het dus om tussendoor eens aan het kind te vragen of het zich vermaakt. Zo niet, waarom niet? Dan kunt u er wellicht voor zorgen dat het kind het wel naar zijn of haar zin krijgt waarmee u vervelend gedrag voorkomt. Doe desnoods tussendoor een klein spelletje met het kind.

Kadootje

En hebben u kinderen zich dan de hele kerst goed gedragen? Geef ze dan bij thuis komst na de tweede kerstdag een klein kadootje. Vermeld erbij dat de kerstman heeft gezien dat ze zo netjes waren, niet gehuild hebben en rustig waren. Zorg ervoor dat u hier echt de nadruk op legt zodat de kinderen duidelijk weten waarom ze dat kado gekregen hebben. De kinderen zullen dit uiteraard geweldig vinden. En uw voordeel is: dit onthouden ze voor volgend jaar, en dus heeft u zeer waarschijnlijk volgend jaar kerst weer geen problemen met de kinderen.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kerstfeest vroeger en nu: de verschillenHet kerstfeest vroeger en nu: de verschillenVroeger was het kerstfeest een eenvoudig feest. Het draaide om het samenzijn met de familie en samen eten. Tegenwoordig…
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…

Leuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagLeuke weetjes - Valentijn en ValentijnsdagBen je op zoek naar leuke weetjes over Valentijn en Valentijnsdag? Wedden dat je met onze leuke wetenswaardigheden vast…
Postpieten in België: een brief aan SinterklaasPostpieten in België: een brief aan SinterklaasEen brief naar Sinterklaas schrijven. Best spannend! Wist je dat er jaarlijks zo'n 200.000 brieven naar de Sint worden g…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.