Leuke weetjes - Valentijn en Valentijnsdag

Leuke weetjes - Valentijn en Valentijnsdag Ben je op zoek naar leuke weetjes over Valentijn en Valentijnsdag? Wedden dat je met onze leuke wetenswaardigheden vast nog iets kunt opsteken. Zo hebben we het onder andere over bizar Valentijn bijgeloof, Valentijn relatiegeschenken voor dieren, de oorsprong van Valentijn kaarten en Valentijn gedichten en Valentijn praktijken uit de middeleeuwen.

Valentijn kaarten en gedichten

Valentijn kaarten deden hun intrede in de achtiende eeuw. Ze werden gebruikt als vervanging voor handgeschreven liefdesbrieven en gedichten. Kerstmis blijft nog steeds het feest waarvoor de meeste kaarten worden verstuurd, maar Valentijnsdag staat toch op een mooie tweede plaats. Dit komt omdat niet alleen geliefden en echtparen Valentijn kaarten krijgen, maar ook familieleden, leraren, klasgenootjes en huisdieren.

Valentijn relatiegeschenken

De eerste Valentijn relatiegeschenken werden uitgedeeld in de zeventiende eeuw, maar pas in de negentiende eeuw was de verkoop ervan aan een echte opmars toe. Chocolade als Valentijn relatiegeschenk deed pas op het einde van de negentiende eeuw zijn intrede. Tegenwoordig wordt maar liefst 85% van alle relatiegeschenken aangekocht door vrouwen.

Valentijn in de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen trokken mannen en vrouwen een naam uit een bokaal om te weten wie hun Valentijn zou zijn. Ze droegen deze namen vervolgens één week lang op hun mouwen. In het Engels bestaat er nog altijd een uitdrukking – ‘to wear your heart on your sleeve’. Het betekent dat het voor andere mensen gemakkelijk is te weten hoe jij je voelt. In de Middeleeuwen aten vrouwen ook bizar eten op Valentijn omdat ze geloofden dat ze dan zouden dromen over hun toekomstige echtgenoot.

Valentijn in Verona

De Italiaanse stad Verona, waar de geliefden Romeo & Juliet leefden in het gelijknamige verhaal van William Shakespeare, ontvangt ieder jaar op Valentijnsdag meer dan duizend brieven die geadresseerd zijn aan Juliet.

Valentijn vogels

Een oud bijgeloof beweert dat het soort vogel dat je te zien krijgt op Valentijnsdag de persoonlijkheid van je toekomstige echtgenoot voorspelt.
  • Spreeuw: een arme man
  • Distelvink: een miljonair
  • Merel: een priester of geestelijke man
  • Kruisbek: een twistzieke man
  • Roodborstje: een man die de misdaad bestrijdt
  • Uil: geen man; je zult een oude vrijster worden

Het zien van duiven op Valentijnsdag zegt niets over het soort man waarmee je zult trouwen, maar het is wel een voorbode voor een lang en gelukkig huwelijk.

Valentijn eekhoorn

Niet alleen vogels kunnen iets zeggen over je toekomstige huwelijk. Als je bijvoorbeeld een eekhoorn ziet op Valentijnsdag betekent dit dat je met een oplichter zult trouwen die er met al je geld vandoor zal gaan.

Valentijn handschoen

Als je op Valentijnsdag een handschoen op straat vindt, dan bezit de man met wie je zult trouwen de tweede handschoen.

Valentijn appels

Wil je weten hoeveel kinderen je zult krijgen, dan kan je een appel in twee snijden. Het aantal zaadjes in het midden van de appel staat voor het aantal kinderen dat jij en je echtgenoot zullen hebben. Ook indien je niet kunt kiezen tussen verschillende huwelijkspartners, kan een appel nuttig blijken. Draai aan het steeltje van de appel en spreek bij elke draai de naam van een mogelijke huwelijkspartner uit. De naam die je zegt op het moment dat het steeltje valt, is de naam van je toekomstige echtgenoot. Heb je op Valentijnsdag geen appels in huis, dan kan een krant, de radio of de TV nog altijd een oplossing bieden. De eerste naam die je op Valentijn in de krant leest of op tv of op de radio hoort, is de naam van je toekomstige echtgenoot.

Valentijn kaarten en relatiegeschenken voor huisdieren

Ongeveer 3% van alle eigenaren van huisdieren geeft Valentijn kaarten of relatiegeschenken aan hun hond of kat. In de dierenspeciaalzaak vind je een groot assortiment aan speeltjes en lekkernijen in de vorm van hartjes en andere Valentijn motieven. Geef echter nooit chocolade, want dat is giftig voor huisdieren.

Valentijn bloemen en rozen

Valentijn en moederdag zijn de gelegenheden waarbij het vaakst bloemen worden gegeven. Wereldwijd worden er meer dan 50 miljoen bloemen geschonken voor Valentijn. 73% van alle Valentijn bloemen wordt aangekocht door mannen, terwijl slechts 27% van de vrouwen bloemen cadeau doet voor Valentijn.

Valentijn kleren

In sommige culturen krijgt een vrouw voor Valentijn kleren van haar aanbidders. Als de vrouw het kledingstuk beslist te houden, betekent dit dat ze zijn voorstel om met hem te trouwen aanvaardt.
© 2009 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag volgens deskundigenValentijnsdag volgens deskundigenValentijnsdag wordt zeer verschillend ervaren: de een vindt het grote, commerciële onzin, overgewaaid uit Amerika. De an…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Valentijnsdag in AmerikaValentijnsdag in AmerikaLees hier alles over Valentijnsdag in Amerika. Valentijnsdag wordt ook in Amerika geviert en het heeft hier een vrij kor…

Een kerstboom kopen - de wetenswaardighedenEen kerstboom kopen - de wetenswaardighedenEen kerstboom kopen: hoe doe je dat? Welke kerstboom kies je, neem je een echte of een kunst? De vraag naar kerstbomen i…
Kerst met de kinderen: maak het ook voor hen gezelligKerst met de kinderen: maak het ook voor hen gezelligZiet u nu al op tegen de kerst omdat u weet dat uw kinderen hier absoluut niet van houden? Bent u bang om weer twee lang…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 04-02-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.