Sinterklaasgala voor Volwassenen: Een ander 5 december feest

Het Sinterklaasfeest. Wie kent dit niet? Maar je hebt Sinterklaasfeesten en Sinterklaasfeesten. Wie echt eens een totaal ander Sinterklaasfeest wil vieren, zou eens naar het Sinterklaasgala voor Volwassenen moeten gaan in de Stadsschouwburg Amsterdam. Na afloop van dit hilarische feest zul je moeten beamen dat dit een volslagen ander heerlijk avondje is dan dat gebruikelijk is. Ga wel zonder kinderen, want dit feest is echt alleen voor volwassenen en het feesten gaat door tot in de late uurtjes.

Wat is het Sinterklaasgala voor Volwassenen?

Sinterklaasfeest een feest voor kinderen? Nou niet altijd. Het Sinterklaasgala voor Volwassenen is weliswaar een Sinterklaasfeest, maar dan compleet anders dan de gebruikelijke 5 decemberfeesten. En echt alleen voor volwassenen; sterker nog het is bij lange na geen feest voor kinderen. Een heerlijk avondje in een ongekuiste versie, met veel vertier en bisschopswijn. Pepernoten en zoete klanken zullen eveneens niet ontbreken.

Dit jaarlijks feest wordt gevierd in de Stadsschouwburg Amsterdam. Traditiegetrouw wordt op dit feest de zogeheten “Zwarte Piet Award” uitgereikt. Dit feest dat inmiddels beroemd is – of liever gezegd berucht is – werd voor het eerst gehouden in 2005 en werd door de directeur van de Stadsschouwburg verzonnen. Het Sinterklaasgala voor volwassenen is een productie van de Stadsschouwburg Amsterdam in samenwerking met de lokale Amsterdamse televisiezender AT5 (Amstel Televisie 5), die de uitzending verzorgt. De eigenlijke volledige benaming van dit feest is: “Het Eerste Amsterdamse Sinterklaasgala voor Volwassenen”.

Degene die verantwoordelijk is voor deze succesvolle productie is “Expanding Theatre”. Met Expanding Theatre wordt theater in de ruimste zin verkent en de grenzen gezocht van wat er in een klassiek theater als de Stadsschouwburg kan. De programmering binnen Expanding Theatre zoekt nadrukkelijk de confrontatie tussen theater en andere kunstvormen. Hierdoor is zij anders en verrassender dan de gebruikelijke programmering van de Stadsschouwburg. Expanding Theatre zoekt naar mogelijkheden om een groter en breder publiek te bereiken en zich te onderscheiden van andere stadstheaters binnen en buiten Amsterdam.

Tegenwoordig geniet dit hilarische feest veel bekendheid; zeker in Mokum en omstreken is dit doldwaze feest een begrip. Wat ook blijkt uit het feit dat de toegangskaarten geruime tijd van tevoren al volledig uitverkocht zijn.
Wie zoet is krijgt lekker, wie stout is ........ gaat naar het Sinterklaasgala!

Hoe ziet de avond eruit?

Met een bataljon “strenge” Pieten zal Sinterklaas zijn opwachting maken in de grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam en het voltallige publiek onderwerpen aan een rijk programma ter lering en vermaak. Acteur Hans Kesting kruipt in de huid van Sinterklaas en zal gehuld in een sexy sinterklaasgewaad tezamen met de Toneelgroep Amsterdam de zaal op zijn kop zetten. Kesting (1960) volgde de toneelacademie in Maastricht en is sinds 1987 in dienst van Toneelgroep Amsterdam (TA). Sinterklaas neemt het afgelopen jaar in ogenschouw en geeft iedereen die het verdient er met zijn roede flink van langs. De grootste zondaars belanden in de zak, de rest mag volop genieten van bekende gastsprekers. Tijdens de voorstelling komen verder optredens voorbij van diverse artiesten en DJ's, is er een cursus schoorsteenkimmen, een lezing over hoe de economie ten onder gaat aan de hebzucht van enkelen en een gesprek over het gebruik van de roe.


Pakjesavond zonder pakjes kan niet, dus vanzelfsprekend ontbreken ook cadeautjes niet op het gala. Iedereen bezoeker van dit feest moet een pakje meenemen naar de show, is echt verplicht. Vervolgens kunnen de aanwezigen een cadeau krijgen, dat wil zeggen oprecht verdienen door middel van spelletjes of door te dichten met de dichter.
Le moment suprème is natuurlijk de uitreiking van de “Zwarte Piet Award” en na afloop van het gala wordt er nog gretig verder gefeest.

Gegevens op een rij:

 • Toegangsprijs is inmiddels € 15, -- (was vroeger eerst € 10,--). Kaarten kun je van tevoren kopen. Tegenwoordig zijn in de voorverkoop de kaarten al uitverkocht, dus wees er snel bij als je dit bijzondere feest een keer wilt meemaken.
 • Het meebrengen van een cadeautje van minimaal € 5,-- is verplicht.
 • Locatie: Stadsschouwburg, Leidseplein 26, Amsterdam
 • Aanvang van dit feest is 20.00 uur, aansluitend is er een feest tot 02.00 uur.
 • Verboden voor kinderen. Leeftijd: 18+
 • Dress Code: feestelijk wit, rood, goud.

De Zwarte Piet Award

Hoogtepunt van het Sinterklaasgala voor Volwassenen is de uitreiking van de Zwarte Piet Award. Dit is een prijs voor diegene die zich het afgelopen jaar op beschamende wijze het meest heeft laten leiden door hebzucht of een andere grove ondeugd. Hebzucht, hoogmoed, gemakzucht, afgunst, ....... wie houdt zijn handen schoon? Wie maakt zich schuldig aan het schenden van oeroude Hollandsche waerden en normen? Wie is volgens Sinterklaas de grootste graaier van het afgelopen jaar? De goedheiligman neemt het jaar nog eens scherp onder de loep. Bent u zonder zonden, dan werpt u de eerste pepernoot.
De Award wordt uitgereikt aan de winnaar en de beloning is een enkele reis Madrid. De genomineerden zijn bekende Nederlanders die de grenzen van deugdzaamheid ver hebben overschreden. Genomineerden voor de Zwarte Piet Award komen vrijwel nooit opdagen om hun prijs in ontvangst te nemen.
Vanaf november kan er gestemd worden op de genomineerden via www.ssba.nl, de site van de Stadsschouwburg Amsterdam.

Genomineerden en winnaars van de Zwarte Piet Award


GenomineerdenWinnaars
2005 Jack Spijkerman (Hij verruilde deze zomer de VARA voor Talpa in ruil voor veel geld en eigen producties), Gonny van Oudenallen, Frits Huffnagel en Sjoerd Kooistra.Jack Spijkerman
2006 Dick Grijpink (De afgezette directeur van TCA, Taxi Centrale Amsterdam), minister Zalm, ex-royalty Edwin de Roy van Zuydewijn, kandidaat-Kamerlid Mei Li Vos en oud-wethouder Leatitia Griffith.Dick Grijpink
2007 Korpschef Bernard Welten (ijdelheid), Anne Lize van der Stoel (voormalig stadsdeelbestuurder) tezamen met Els Iping (stadsdeelvoorzitter), Rachel Hazes en Erik de Vlieger (ex-eigenaar van de Imca Group).Els Iping en Anne Lize van der Stoel
2008 Ton Hooijmaijers (gedeputeerde van de provincie Noord-Holland), Herman Verwilst (ex-CEO Fortis), Saturn X (Aannemer van boortunnels Noord-Zuidlijn) en Charles Geerts (voormalig “Koning van de Wallen”).Ton Hooijmaijers
2009 Prins Willem-Alexander (“onkoninklijk gedrag” bij de perikelen rond zijn vakantievilla in Mozambique), Dirk Scheringa (DSB Bank-oprichter), Jan van V. (verdachte in de vastgoedfraudezaak) en Hubert Möllenkamp (ex-directeur van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale).
Prins Willem-Alexander
2010 Geert Dales (voormalig bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland), voetballer Nigel de Jong en wijlen horecamagnaat Sjoerd Kooistra.

Dales nam de “prijs” persoonlijk in ontvangst op het Sinterklaasgala. Dit is heel bijzonder want bij voorgaande edities lieten de genomineerden voor de Zwarte Piet Award het gala meestal aan zich voorbijgaan.
Geert Dales
2011 Johan Cruijff (drie C’s: “Cruijff, Crises en Commissies”), Nout Wellink (transparantie bij de DNB?), Officier van Justitie & OM (‘proces van de eeuw’: Holleeder), Gerrit Zalm (slordige visionair) en Diederik Stapel (de voormalig hoogleraar sociale psychologie met zelfverzonnen onderzoeksresultaten).
.........................
© 2010 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Zwarte Piet en Sinterklaas: de geschiedenisZwarte Piet en Sinterklaas: de geschiedenisOp 5 december vieren we het feest van Sinterklaas. Een heus kinderfeest waar veel vrolijkheid centraal staat. De intocht…
Waar komt Valentijnsdag vandaan?Jaarlijks op 14 februari is het zo ver. Valentijnsdag. Een dag waarbij je partner je extra mag verwennen. De dag waarbij…
Bronnen en referenties
 • http://www.ssba.nl
 • http://www.at5.nl
 • http://amsterdam.nl
 • http://www.toneelgroepamsterdam.nl
 • http://www.dmo.amsterdam.nl
 • http://www.giftpoint.nl
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 22-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.