Traditie met Sinterklaas
Sinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in Nederland gehouden op 5 december en in België op 6 december. Sinterklaas is een oude man met een witte baard en hij draagt een mantel. Ook beschikt hij ook over een mijter. Hij rijdt op een witte schimmel (paard) en heeft hij één of meerdere helpers, Zwarte Pieten genaamd. Sinterklaas en zijn Pieten brengen snoepgoed en cadeautjes bij de kinderen. Het sinterklaasfeest kent heel wat tradities die nog steeds in ere worden gehouden. Voorbeelden hiervan zijn het zetten van een schoen, pakjesavond en sinterklaasliedjes.
Bron: Olliebrands0, Pixabay Wie zijn Sinterklaas en Zwarte Piet?
De mythe rond Sinterklaas vindt zijn geschiedenis in de figuur Nicolaas, de vroegere bisschop van Myra. Nicolaas stierf in het jaar 340, maar werd na zijn dood heilig verklaard omwille van zijn uitzonderlijk goede daden. Hij redde – volgens een legende – drie vermoorde jongens uit een bad pekel en wekte ze terug tot leven. Ook strooide hij met geld in het huis van een arme man, met als gevolg dat zijn dochters toch een gelukkig leven konden leiden. De gelijkenis is er met het huidige sinterklaasfeest waar ook met chocolademunten en snoepgoed dat wordt rondgestrooid. Zwarte Piet is de knecht van Sinterklaas die de zak met cadeautjes draagt. Het is Zwarte Piet die door de schoorstenen kruipt om de pakjes in de schoenen van de kindjes te stoppen. De geschiedenis rond Zwarte Piet is onduidelijk. Sommigen beweren dat Zwarte Piet een demon was die door de heiligen werd verplicht om enkele goede daden te verrichten. Anderen beweren dat de Europese adel het in de 17de en 18de eeuw heel sjiek vond om een Moorse knecht in dienst te hebben. Heel kleine jongens veegden de schoorstenen mooi. Hiervoor hadden ze een roe nodig en een zak om al het roet te verzamelen. Op deze manier wordt heel vaal de link gelegd met de huidige rol van Zwarte Piet.
Tradities die horen bij het sinterklaasfeest
Het sinterklaasfeest brengt heel wat tradities met zich mee. Het zijn leuke tradities waar de kinderen van houden. Sinterklaasliedjes, een schoen zetten, lekker snoepgoed en de pakjesavonden- en ochtenden zijn de belangrijkste tradities.
Pakjesavond in Nederland en pakjesochtend in België
Pakjesavond is typisch een Nederlandse traditie op 5 december. Het is er niet enkel voor kinderen, maar ook volwassenen geven elkaar geschenkjes. In België is deze traditie helemaal niet gekend en worden hoofdzakelijk cadeautjes gekocht voor kinderen. In België wordt geen pakjesavond, maar een pakjesochtend gehouden op 6 december.
Kinderen zetten een schoen
Het sinterklaasfeest is een echt familiefeest. Kinderen zetten hun schoen klaar vanaf het moment dat de Sint in het land is gekomen. De schoen wordt heel dicht bij de haard geplaatst, omdat Zwarte Piet langs de schoorsteen naar binnen komt. Indien er geen schoorsteen is, zet men de schoen heel dicht bij de voor- of achterdeur. De volgende dag vindt men in de schoen en wat lekkers of een klein cadeautje. Kinderen leggen in ruil voor Sinterklaas en Zwarte Piet een mooie tekening en wat lekkers zoals wortel, hooi of enkele klontjes suiker voor de schimmel (het paard) van Sinterklaas.
Bron: Ben Kerckx, Pixabay Sinterklaasliedjes worden gezongen
Sinterklaasliedjes zijn enorm populair en worden gedurende de hele sinterklaasperiode gezongen, voornamelijk bij de aankomst en de intocht van Sinterklaas, bij het zetten van de schoen en bij het begin van pakjesavond. De liedjes worden aangeleerd door de ouders aan de kinderen en worden op deze manier een belangrijk gebruik tijdens het feest van Sinterklaas. Bekende sinterklaasliedjes zijn “Sinterklaas kapoentje”, “Zie ginds komt de stoomboot” en “Oh kom eens kijken”.
Snoepgoed en lekkernijen
Het sinterklaasfeest is erg gekend omwille van de lekkernijen die worden gegeven en opgegeten. Voorbeelden hiervan zijn chocolademunten, chocoladeletters, marsepein, pepernoten en speculaaspoppen. Indien Sinterklaas langskomt op school, dan wordt dit snoepgoed vaak uitgestrooid door Zwarte Piet.
Landelijke intocht van Sinterklaas
De landelijke intocht van de heilige man vindt plaats op de eerste zaterdag na Sint-Maarten (11 november). Men zendt deze intocht uit op televisie. Sinterklaas maakt van de “Pakjesboot 12” gebruik (stoomschip Hydrograaf), om zijn intocht te maken. Ook in België komt Sinterklaas rond dezelfde dag aan. Sinterklaas komt aan in Antwerpen en de intocht wordt uitgezonden door de Vlaamse zender één of Ketnet.
Kritiek op de Zwarte Pieten
In Nederland is er nogal wat heisa ontstaan rond de Zwarte Pieten en het feit dat de Pieten donker van huidskleur zijn. Voorstanders van Zwarte Piet zeggen dat het een traditie is, dat Zwarte Piet uit een schoorsteen komt en daarom zwart ziet en dat Zwarte Piet en Sinterklaas onmiskenbaar bij elkaar horen. Tegenstanders vinden Zwarte Piet discriminerend, racistisch en dat het stamt uit de tijd van de slavernij.