Een griezeltocht organiseren, al dan niet voor Halloween

Een griezeltocht organiseren, al dan niet voor Halloween Wanneer het einde van het jaar nadert, komt Halloween in zicht! En dan willen de mensen zich verkleden, plezier maken en griezelen. Eind oktober zie je ze dan ook in alle kranten opduiken: advertenties voor de bijbehorende griezeltochten. Zowel groot als klein vinden dit super en genieten er van. Maar hoe organiseer je nu zelf een leuke griezeltocht? Wat zijn de ingrediënten en hoe pas je je griezeltocht aan aan de leeftijd van de deelnemers? Wat moet je zeker doen en wat mag je zeker niet doen?

Halloween

Halloween is het feest dat gevierd wordt in de nacht van 31 oktober op 1 november. Het is de nacht waarop de doden terugkomen, een nacht waarin griezelige dingen gebeuren. Tijdens deze nacht verkleden mensen zich in heksen, in pompoenen, in spoken, in vampieren, in weerwolven, in Pietje de Dood. Er worden Halloweenmenu's bereid, inclusief lekkere dessertjes. Mensen gaan naar Halloweenparty's en nemen deel aan griezelwandeltochten. Maak je deel uit van een vereniging of van een scoutsgroep, dan kan het zijn dat je zelf zo'n griezeltocht moet organiseren. En dan kan je altijd wat leuke ideeën gebruiken!

Zelf een griezeltocht organiseren

Wie zelf een griezeltocht wil organiseren, moet rekening houden met een aantal dingen.

Donker

Een van de voorwaarden voor een griezeltocht is natuurlijk dat het donker is. Wanneer het donker is, krijg je overal schaduwen en zie je overal dingen die er niet zijn. Door het donker zie je andere dingen of mensen dan weer niet. Hier kan je gebruik van maken om een schokeffect te bekomen. Mensen schrikken wanneer er plots iemand voor of achter hen staat.

Suggestief zijn

Zelfs al is iets niet vies of niet angstaanjagend, als iedereen zit te zeggen dat het vies is of dat ze bang zijn, zal de rest gewoon meedoen. Dus zelf al geef je volwassenen bier te drinken maar zeg je dat het kattenpis is bijvoorbeeld, dan zullen heel veel mensen het drankje vies vinden. Geef je een nepspin aan kinderen maar zeg je dat een spin een vies beest is, dan zal iedereen er bang van zijn. Deze tactiek kan je dus heel goed toepassen om mensen vies of bang te maken van heel gewone dingen.

De leeftijd van de deelnemers

Nog een voorwaarde voor het organiseren van een leuke griezeltocht is dat je rekening houdt met de leeftijd van de deelnemers. Een kind is van andere dingen bang dan een volwassene. Wil je niet dat de deelnemende kinderen nog weken slapeloze nachten hebben, dan moet je hun tocht niet te griezelig maken. Ook de afstand en de omgeving verandert naargelang de leeftijd. Voor volwassenen mag de tocht best langer duren en door donkere bossen gaan. Voor kinderen moet je de tocht kort houden en eventueel in een omgeving die ze een beetje kennen.

Halloween- of griezeltocht voor kinderen organiseren

In een park of op een schoolplein

Wanneer je over een beperkte ruimte beschikt, kan je werken met kraampjes of tentjes. Je zet de kramen of de tenten op een zekere afstand van elkaar, zodanig dat ze in het donker staan. Daarna kan je overal sfeervolle lampen of sfeerlichten hangen, eventueel zelf gemaakt met kleine yoghurtpotjes. Eventueel kan je ook spinnenwebben voor de ingang van één kraam of tent hangen. Kinderen vinden het altijd vies wanneer ze door het web moeten. In elke tent kan je een thema behandelen.
  • Zo kan je in één tent een heks zetten met een grote ketel, waarin een sissend goedje zit. Kleed de heks eng aan, met een grote wrat op haar neus en een uil op haar schouder. Zet op de tafel een mysterieus flakkerende kaars. Bij deze heks moet je luisteren naar een griezelig verhaaltje. Daarna moet je, met behulp van je ouders, enkele vragen oplossen over het verhaaltje. Heb je de vragen juist, dan krijg je een puzzelstukje of een geheim ingrediënt.
  • In de volgende tent zweven heel veel spookjes rond, gemaakt van lakens en een ping pong balletje of tot prop gevormde krantenpapier. De spookjes hangen aan draadjes en door de tocht lijken ze wel te vliegen. Een vraag kan zijn om de spookjes te tellen. Naar gelang de leeftijd van de deelnemers kunnen dat er meer of minder zijn. Een goed antwoord levert weer iets op.
  • Nog een tent met ditmaal een andere heks met een ketel vol sissende slangen (gekookte en afgekoelde spaghetti). Zorg voor een griezelig sfeermuziekje op de achtergrond en een bezem in de hoek. Wie durft zijn hand in de slangenketel te steken? Haal je er een glazen oog uit (knikker), dan krijg je weer een bonus.
  • Tent vier herbergt Pietje de Dood met een grote zeis. In deze tent moet je een opdracht uitvoeren. Wie durft de harige nepspin op zijn hand te zetten? Ook goed voor een puzzelstukje of een ingrediënt.
  • Het spook in tent vijf heeft ook een opdracht voor je. Niet griezelig ditmaal. Het spookje heeft onder zijn laken dan ook een mooi rood hart dat gloeit. Teken op een blad papier een mooie pompoen met ogen, neus en mond. Opdracht gelukt? Weer een bonus.
  • In de volgende tent zit een weerwolf, die geregeld griezelig huilt. Om de weerwolf terug gelukkig te maken, moet je een toffe toverspreuk verzinnen. Ook goed voor een bonus.
  • Muishappen kan in de tent met een tweede grote zwarte kat. Hang hiervoor zwarte snoepmuisjes aan een draad op. Kinderen moeten nu de muizen opeten zonder hun handen te gebruiken. Hier is de muis de bonus.
  • In de tent met de rosse heks volgt de proef voor het bezemvliegen. Op een mooie heksenbezem moet jij laten zien wat je kan. Leuk en goed gedaan? Dan krijg je hier ook een bonus voor.

Naargelang de plaats waarover je kan beschikken, het aantal ingrediënten of het aantal puzzelstukjes, kan je het aantal tenten uitbreiden. Wanneer de kinderen terug in de hoofdtent zijn of in de turnzaal, moeten ze puzzelen. Wanneer hun puzzel klopt, mogen ze een presentje hebben (een lichtgevend pompoentje, een fluostaafje, etc). Deze kleine cadeaus kan je heel goedkoop kopen bij Action, Krak of Zeeman. Om met de ingrediënten een sissend soepje te maken, kijk even hieronder onder het kopje "sissend soepje".

In de wei of in het bos

In de wei of in een bos heb je meer mogelijkheden. Als ieder kind een kleurrijke lampion of een sfeerlichtje meebrengt, heb je al het griezelige aspect van de voorbijkomende dwaallichtjes. Verder kan je dezelfde tactiek toepassen als met de tentjes, alleen zet je de personages nu achter een boom of naast een struik. De opdrachten kunnen dezelfde blijven, het einde van de avond ook.

Sissend soepje

Ingrediënten sprokkelen om een toversoepje te maken en daarna samen het soepje gaar koken. Om een sissend soepje te maken heb je volgende ingrediënten nodig: 2 liter water, 2 kilo bakpoeder en 2 liter azijn. Voor een mooi kleurtje kan je rode kleurstof toevoegen, voor een giftig kleurtje groene kleurstof, voor een vies soepje blauwe kleurstof. Op het einde van de wandeling of na het vervullen van de opdrachten in tenten worden alle ingrediënten in een grote ketel gegooid en ontstaat er een sissend soepje! Het soepje maken kan tijdens het zingen van het leuke liedje "Zeven heksen op een rij". Opgepast: deze soep is niet geschikt voor consumptie! Voor een lekker hapje moet je in de hoofdtent zijn, waar je een heerlijk kopje pompoensoep kan gaan verorberen.

Halloween- of griezeltocht organiseren voor volwassenen

Zelfde ingrediënten, maar dan in een griezeligere versie

Volwassenen laten zich niet zo van de wijs brengen als kinderen en toch... Zoals hierboven reeds gezegd, met heel veel suggestieve opmerkingen kan je zelfs het lekkerste bier vies doen smaken. Voor een griezeltocht voor volwassenen trek je best door een donker bos of door een kerkhof. Hebben ze nu nog zo veel praat? Maak je personages griezeliger: een man met een mes op zijn hoofd, met een mes in zijn buik, etc. Laat de spoken en weerwolven niet alleen uit de bosjes springen om opdrachten uit te delen, maar zet ze ook eens in een boom. Wanneer je personage in de boom nu linten vastheeft of zo die over het gezicht van de voorbijgangers strelen, zal je er heel wat zien springen en gillen!

Het onvoorspelbare en het onzichtbare

Ook passages waar mensen geen zicht hebben op wat volgt, zijn steeds een succes. Een zwart laken tussen twee bomen en even verderop weer een zwart laken tussen twee andere bomen. In het donkere sas spinnenwebben, een stoel, wat nepspinnen en een enge griezel die je steeds aanraakt en kwijlt. Wie durft hier het langst te blijven zitten? De meesten zullen gillend uit het sas willen!

Griezelfilms als basis

Een kamertje met de engste uittreksels van een paar creepy griezelfilms achter elkaar gemonteerd. Daarna terug het donkere bos in! Een enge stem ergens in het donker: "Here comes Johnny!". Wedden dat iedereen een stapje sneller gaat!

Suggestief

Een engerd die je een hand moet geven, waarbij zijn hand in jouw hand blijft zitten. Gillen geblazen! Draden tussen de bomen gespannen waarin je verstrikt raakt. Ondertussen huilt een weerwolf hartverscheurend. Een lekker bloederig hapje opeten terwijl Pietje de Dood een verhaal vertelt over afgehakte ledematen. Een biertje uitdrinken terwijl iedereen zegt dat het kattenpis is. Smaakt het nog? Voorwerpen uit een plakkerig papje halen (behangerslijm) terwijl een vies en vuil personage vertelt dat het juist heeft moeten overgeven.

Prijzen als beloning

De personages onderweg kunnen de deelnemers beoordelen op hun moed. De moedigste krijgt bij aankomst een prijs, bijvoorbeeld een DVD van een griezelfilm. De best verklede krijgt ook een trofee mee naar huis.

Veel plezier!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween van vroeger tot nuHalloween van vroeger tot nuElk jaar vieren we Halloween tijdens de nacht van 31 oktober. Iedereen maakt zich op om lekker te griezelen. Deze feestd…
Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Het is herfst! De tijden van kou, wind en regen staat weer voor de deur. Hoog tijd voor een heerlijke herfstachtig recep…
Halloween spelletjesWat zijn jouw plannen voor Halloween? Welke spelletjes zal je dit jaar met je kinderen spelen? Wij gingen op zoek naar d…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoHet verhaal achter het paard van Sinterklaas: AmerigoAmerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedhei…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-09-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.